Nusikaltėliai ginkluojasi vogtais ginklais

Lietuvoje daugėja ginklų vagysčių. Pareigūnai teigia, kad vogtais ginklais kartais naudojamasi darant kitus nusikaltimus.
Ginklas
Ginklas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Šalčininkų rajone, Baltosios Vokės gyvenvietėje į Vilniaus gatvėje esančią parduotuvę praėjusį pirmadienį įsiveržė kaukėtas vyriškis. Grasindamas pardavėjai daiktu, panašiu į pistoletą, jis pagrobė kasoje buvusius tūkstantį litų. Sutrikusi mergina plėšikui nesipriešino. Vakar policijos pareigūnai tebeieškojo nusikaltėlio. Vyriškis buvo vienas, atrodo, jis prie parduotuvės atėjo pėsčias, liudytojai nepastebėjo jokios įtartinos mašinos.

Sulaikius įtariamuosius dažnai paaiškėja, kad „daiktas, panašus į pistoletą“, tebuvo vaikiškas žaislas arba dujinis ginklas.

Daiktas, panašus į pistoletą

Tokių pranešimų, kai užpuolimai įvykdomi grasinant ginklu, policijos suvestinėse galima pamatyti vis dažniau. Tiesa, plėšikai ne visuomet naudojasi koviniais ginklais. Sulaikius įtariamuosius dažnai paaiškėja, kad „daiktas, panašus į pistoletą“, tebuvo vaikiškas žaislas arba dujinis ginklas.

Panašiai atsitiko tame pačiame Šalčininkų rajone, kai šiemet buvo sulaikyta plėšikų gauja, įvykdžiusi ne vieną apiplėšimą. Vien Šalčininkų rajone ji įtariama trimis plėšimais: parduotuvėje, degalinėje bei nuošaliame vienkiemyje. Tyrėjai teigia, kad grupuotė panašius nusikaltimus darė ir aplinkiniuose rajonuose. Visi jie buvo įvykdyti grasinant ginklu. Tačiau sulaikius įtariamuosius paaiškėjo, kad jie turėjo tik dujinius pistoletus.

Tačiau neretai pasitaiko atvejų, kai pareigūnai sulaiko įtariamuosius, turinčius tikrus kovinius ar medžioklinius ginklus. Kadangi kartais jų numeriai būna nutrinti, galima tik spėlioti, iš ko jie pirkti ar pagrobti.

Neseniai Kaune pareigūnai stabdė įtartinu pasirodžiusį automobilį. Jo vairuotojas nesustojo, bandė pasprukti, tačiau policininkai netrukus jį sulaikė. Automobilyje rastas pistoletas „Baikal“ su nutrintu numeriu – ne žaisliukas. Šiuo metu tiriama, iš kur jis gautas.

Vilniuje, Fabijoniškėse buvo sulaikyti du asmenys, kurių automobilyje, be narkotikų, rastas ir automatas su savadarbiu garso slopintuvu bei šoviniais.

Kaune pro šalį ėjęs jaunuolis ramiausiai padėjo pistoletą spaudos kiosko kasininkei ant prekystalio ir dingo.

Vagysčių gausėja

Pernai Lietuvoje ginklų vagysčių padaugėjo. Policija užregistravo 35 atvejus, kai buvo pavogti medžiokliniai arba koviniai ginklai. Užpernai tokių atvejų buvo 28. Nors bendro nusikaltimų skaičiaus fone jų atrodo nedaug, pareigūnai mano, kad tokių vagysčių gali daugėti.

„Nežinau, ar galima susieti padidėjusį ginklų vagysčių skaičių su ginkluotų plėšimų daugėjimu. Reikia žinoti, iš kur tie ginklai gauti. Gal nelegaliai įvežti, gal nelegaliai pirkti“, – svarstė generalinio komisaro pavaduotojas Saulius Skvernelis. Pasak jo, ginklai vagiami nebūtinai ketinant jais pasinaudoti vykdant kitą nusikaltimą. Tiesiog įsibrovę į patalpas vagys griebia, kas papuola po ranka. Pavogę ginklų jie gali bandyti juos parduoti, o gali ir atsikratyti. Pavyzdžiui, įmesti į upę.

Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Renatas Požėla neatmeta tikimybės, kad nemažai nusikaltimų padaroma su vogtais ginklais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius