Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteista Kauno Vinco Kudirkos progimnazijos direktorė: iššvaistyti 55 tūkst. eurų

Pirmadienį Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis Kauno Vinco Kudirkos progimnazijos direktorei Danguolei Bagdonienei (59 m.), buhalterei Renatai Glavickienei (45 m.) ir šios sutuoktiniui Aidui Glavickui (46 m.). Jie pripažinti kaltais dėl aplaidaus ir apgaulingo švietimo įstaigos buhalterijos tvarkymo, svetimo turto pasisavinimo bei dokumentų suklastojimo. Iššvaistyti 55 tūkst. eurų.
Kauno Vinco Kudirkos progimnazija
Kauno Vinco Kudirkos progimnazija / Kauno savaivaldybės nuotr.

Kaip pranešimu spaudai informuoja Kauno apygardos teismas, nors D.Bagdonienė kaltės nepripažino, o A.Glavickas ir R.Glavickienė kaltę pripažino tik iš dalies, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, teismas padarė išvadą, kad neginčijamai nustatyta visų kaltinamųjų kaltė.

D.Bagdonienė laikotarpiu nuo 2013 m. rugpjūčio 1 d. iki 2014 m. gruodžio 31 d., dirbdama Kauno Vinco Kudirkos progimnazijos direktore ir būdama atsakinga už biudžetinės įstaigos buhalterinės apskaitos organizavimą, apskaitos dokumentų ir apskaitos registrų išsaugojimą ir jų duomenų teikimą iš Kauno miesto savivaldybės į progimnazijos atsiskaitomąsias sąskaitas, gavus pinigines lėšas, – iš viso 5 450 332,30 Lt (1 578 525,34 Eur), neužtikrino šių lėšų tinkamo panaudojimo.

Kauno savaivaldybės nuotr./Kauno Vinco Kudirkos progimnazija
Kauno savaivaldybės nuotr./Kauno Vinco Kudirkos progimnazija

Progimnazijos vyriausioji buhalterė R.Glavickienė atliko bankinius pavedimus už prekes pagal tam tikras sąskaitas faktūras – iš viso už 188 552,09 Lt (54 608,46 Eur). Šių paslaugų progimnazija faktiškai nepirko.

Direktorė, būdama gautų piniginių lėšų valdytoja, turėdama galimybę kontroliuoti progimnazijos atsiskaitomosiose sąskaitose esančias pinigines lėšas, taip pat privalėdama kontroliuoti jai atskaitingą buhalterę, neužtikrino tinkamo piniginių lėšų, progimnazijos gautų patikėjimo teise, panaudojimo, vyriausiajai buhalterei vykdant ūkines operacijas su trečiaisiais asmenimis, neužtikrino tinkamo inventorizacijų įforminimo, dėl ko laikotarpiu nuo 2013 m. rugpjūčio 1 d. iki 2014 m. gruodžio 31 d. iš dalies negalima nustatyti progimnazijos turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros.

Teismas neginčijamai nustatė, kad R.Glavickienė, žinodama, jog progimnazija prekių ir paslaugų pagal tam tikras sąskaitas faktūras realiai neįgijo, nes sąskaitose faktūrose prekių ir paslaugų pirkimo progimnazija neorganizavo, šių prekių ir paslaugų negavo, laikotarpiu nuo 2013 m. rugpjūčio 1 d. iki 2015 m. kovo 23 d. pasisavino jai patikėtą didelės 191 356,94 Lt (55 420,80 Eur) vertės progimnazijos svetimą turtą. Be to, teismas nustatė, kad kaltinamoji apgaulingai tvarkė teisės aktų reikalaujamą buhalterinę apskaitą.

Teismas taip pat neginčijamai nustatė, kad A.Glavickas padėjo savo sutuoktinei pasisavinti jai patikėtą svetimą turtą. Laikotarpiu nuo 2013 m. spalio 9 d. iki 2014 m. spalio 10 d. jis, žinodamas, kad žmona dirba vyriausiąja buhaltere Kauno Vinco Kudirkos progimnazijoje ir turi teisę valdyti progimnazijos pinigines lėšas, iš anksto susitarė su ja pasisavinti prekes ir paslaugas.

R.Glavickienei progimnazijos vardu ir piniginėmis lėšomis atlikus pavedimus už prekes ir paslaugas, kurių progimnazija nepirko ir jų pirkimo neorganizavo, A.Glavickas prekių ir paslaugų pardavėjams prisistatė progimnazijos direktorės pavaduotoju ūkio reikalams A.Z. Priėmus prekes ir paslaugas, kurios pagal R.Glavickienės užsakymą ir apmokėjimą buvo paruoštos atsiėmimui, jam tiekėjų pateiktuose pirkimo dokumentuose melagingai įrašius, kad prekes ir paslaugas paėmė materialiai atsakingas asmuo – direktorės pavaduotojas ūkio reikalams A.Z., padėjo R.Glavickienei pasisavinti progimnazijai priklausantį ir jai patikėtą turtą.

Skirdamas kaltinamajai D.Bagdonienei bausmę, teismas atsižvelgė į tai, kad ji dėl nusikalstamo nerūpestingumo padarė nesunkų nusikaltimą, teisiama pirmą kartą, dirba. Atsižvelgta ir į nusikalstamos veikos padarymo aplinkybes, pasekmes, į proceso trukmę. Verdiktas – direktorei teks sumokėti 3 677 eurų baudą.

Skirdamas bausmes kaltinamajai R.Glavickienei, teismas atsižvelgė į tai, kad jį įvykdė vieną sunkų ir vieną apysunkį nusikaltimą, teisiama pirmą kartą, bedarbė.

Buhalterei skirta subendrinta 3 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Tačiau atsižvelgęs į kaltinamosios asmenybę ir laiką, praėjusį nuo nusikalstamos veikos padarymo, teismas sprendė, kad yra pakankamas pagrindas manyti, jog bausmės tikslai bus pasiekti be realaus jos atlikimo, todėl kaltinamajai paskirtos laivės atėmimo bausmės vykdymas atidėtas 3 metams.

Nuteistoji įpareigota neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų, jeigu tai nesusiję su darbu ar mokymusi. Trejiems metams, skaičiuojant nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos, jai atimta teisė dirbti buhalterio, vyriausiojo buhalterio, apskaitininko darbą ir darbą, susijusį su finansinių išteklių ir materialinių vertybių apskaita, jų valdymu ir disponavimu jais.

Skirdamas bausmę kaltinamajam A.Glavickui, teismas atsižvelgė į tai, kad jis įvykdė du apysunkius nusikaltimus, teisiamas pirmą kartą, bedarbis. Atsižvelgta ir į nusikalstamos veikos padarymo aplinkybes, pasekmes, į proceso trukmę. Skirta subendrinta 5 515,50 euro dydžio bauda.

Teismas paskirtas baudas įpareigojo sumokėti per 12 mėnesių nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos.

Vinco Kudirkos progimnazija
Vinco Kudirkos progimnazija

Teismas taip pat nustatė, kad kaltinamoji R.Glavickienė savo nusikalstamais veiksmais progimnazijai padarė 55 420,67 euro turtinę žalą, o A.Glavickas savo nusikalstamais veiksmais padėjo žmonai progimnazijai padaryti 3 802,38 euro turtinę žalą, todėl priteisė Kauno Vinco Kudirkos progimnazijai iš kaltinamųjų solidariai 3 802,38 euro, o iš R.Glavickienės – 47 496,02 euro turtinės žalos atlyginimo. Dalį (4 122,27 euro) paskirtos žalos buvusi mokyklos buhalterė jau atlygino.

Priteistos ir 5 procentų dydžio metinės palūkanos, skaičiuojamos nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos iki visiško žalos atlyginimo.

Taip pat teismas nusprendė išieškoti iš R.Glavickienės 4 413,3 euro, o iš A.Glavicko 325,10 euro Kauno Vinco Kudirkos progimnazijos turėtas išlaidas advokato paslaugoms apmokėti.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius