-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nuteistas buvęs diplomatas Arūnas Kaminskas

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas paskelbė nuosprendį buvusiam Lietuvos Respublikos konsulato Sovetske konsului Arūnui Kaminskui (gim. 1959 m.) ir pripažino jį kaltu dėl sukčiavimo ir piktnaudžiavimo tarnyba.
Bylos nagrinėjimas
Bylos nagrinėjimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Bauda

Nuteistajam teismas skyrė 50 MGL dydžio baudą (6 500 litų) bei priteisė iš jo Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijai 35 895,28 Lt  turtinės žalos atlyginimui.

A.Kaminskas nuteistas už tai, kad nuo 2009 m. gegužės 26 dienos iki 2010 m. rugpjūčio 23 dienos tyčia sukčiavo ir piktnaudžiavo tarnybine padėtimi siekdamas turtinės naudos, nepranešdamas Užsienio reikalų ministerijai, kad jo sutuoktinei nebepriklauso kompensacija, nes ji nebegyvena diplomato rezidavimo vietoje, ir taip pasisavino valstybės biudžetui priklausantį turtą – 29 805,45 Lt.

Nuo šios neteisėtai išmokėtos sumos Užsienio reikalų ministerija taip pat sumokėjo 6 089,83 Lt privalomų valstybinio socialinio draudimo pensijos įmokų už diplomato sutuoktinę.

Kaltinamasis A.Kaminskas teisiamojo posėdžio metu kaltu neprisipažino ir parodė, kad kaltinime pateikti įvykiai faktiškai įvyko, tačiau tai nebuvo padaryta tyčia, piktnaudžiaujant. Jo teigimu, iš pradžių jo žmona gyveno kartu su juo Sovetske, tačiau 2009–2010 metais gydėsi Lietuvoje. Pagal teisės aktus niekur nedirbančiam sutuoktiniui priklauso nustatyto dydžio kompensacija, jeigu jis gyvena diplomato rezidavimo vietoje. Jis buvo įsitikinęs, kad kompensacijos mokėjimas turi būti nutrauktas, kai sutuoktinė pradeda gauti kitas pajamas.

Tokius kaltinamojo parodymus teismas atmetė ir juos vertino kaip jo gynybą nuo pareikšto kaltinimo, kaip bandymą išvengti jam gresiančios baudžiamosios atsakomybės. Teismo nuomone, nėra pagrindo vadovautis tokiais kaltinamojo parodymais, nes juos paneigia kiti byloje surinkti duomenys: liudytojų parodymai, byloje surinkti dokumentai.

Teismas, atsižvelgdamas į tai, kad A.Kaminskas anksčiau neteistas, nebaustas administracine tvarka, nusprendė jam skirti bausmę, nesusijusią su laisvės atėmimu – piniginę baudą.

Sukčiavimas priskiriamas nesunkių nusikaltimų kategorijai, o nusikalstamos veikos padarymo metu galiojusioje Baudžiamojo kodekso redakcijoje buvo numatyta, kad už tai gali būti skirta iki 100 MGL dydžio bauda. Š.m. pavasarį įsigaliojus Baudžiamojo kodekso pataisoms, už nesunkų nusikaltimą gali būti skirta iki 500 MGL dydžio bauda.

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius