-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteistas mažametį su paspirtuku Kaune partrenkęs vairuotojas: sumokės didelę baudą ir nevairuos metus

Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmai nuosprendžiu pripažino Kęstutį Vaitkų kaltu dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo – pernai rugsėjo 1 dieną sukelto eismo įvykio, kurio metu sunkiai sužalota mažamečio sveikata. Neatsakingam vairuotojui teks sumokėti didelę baudą, jis metams neteko teisės vairuoti.
Pėsčiųjų perėjoje Kaune partrenktas mažametis
Pėsčiųjų perėjoje Kaune partrenktas mažametis / Kauno apskrities policijos nuotr.

Kaltinamasis K.Vaitkus, kaip skelbiama Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmų pranešime spaudai, 2019 metų rugsėjo 1 dieną apie 15.20 valandą Kaune, važiuodamas antra eismo juosta nuo Kovo 11-osios gatvės link Birželio 23-osios gatvės, pažeidė Kelių eismo taisykles – nesustojo prie pėsčiųjų perėjos ir taip partrenkė mažametį.

Byloje nustatyta, kad artėdamas prie nereguliuojamos pėsčiųjų perėjos K.Vaitkus nesulėtino savo automobilio greičio. Matydamas pirmoje eismo juostoje prieš pėsčiųjų perėją sustojusią transporto priemonę, jis privalėjo sustoti ir vėl pradėti važiuoti tik įsitikinęs, kad perėjoje nėra pėsčiojo, kuriam jis galėtų sutrukdyti arba sukelti pavojų. Pažeidęs šias Kelių eismo taisykles, kaltinamasis nepraleido iš dešinės pusės į jo važiavimo krypties eismo juostą perėjoje įėjusio su paspirtuku pėsčiojo mažamečio, jį parbloškė, padarydamas kūno sužalojimus, kurie sukėlė sunkų sveikatos sutrikdymą.

Kaltinamasis kaltu teisme neprisipažino. Nurodė, kad artėdamas prie pėsčiųjų perėjos visiškai nesustojo, nes jokios kliūties nė iš vienos pusės nebuvo. Tačiau staiga pėsčiųjų perėjoje jis pajuto smūgį į automobilio šoną. Nesuprato, kaip ir iš kur atsirado vaikas, nes jis jo tikrai nematė. Manė, kad ir vaikas jo nematė. Per perėją mažametis, kaltinamojo teigimu, galėjo pasispirti paspirtuku, nes einant tokio smūgio negalėjo įvykti. K.Vaitkaus teigimu, vaiko judėjimo greitis turėjo įtakos įvykio kilimui.

Jei vaikas ėjo, tai judėjo greitai, arba bėgo, dėl to jis jo nepastebėjo, – teigė kaltinamasis teisme.

Teismas pripažino, kad tai, jog mažametis paspirtuku važiavo ar jį vedėsi – esminės reikšmės neturi: Kelių eismo taisyklėse nėra nustatyta, kad asmuo, kirsdamas pėsčiųjų perėją, privalo vestis paspirtuką, o ne juo važiuoti, kaip antai, toks draudimas aiškiai nurodytas dviračių vairuotojams.

Teismas, remdamasis bylos medžiaga, liudytojų parodymais, padarė išvadą, kad, jeigu K.Vaitkus būtų ėmęsis visų būtinų atsargumo priemonių, t. y., artėdamas prie perėjos būtų sulėtinęs greitį ir sustojęs bei praleidęs pėsčiąjį, nebūtų įvykęs eismo įvykis, nebūtų ir sunkiai sutrikdyta vaiko sveikata.

Teismas K.Vaitkui paskyrė 3500 eurų baudą. Taip pat nuosprendžiu jam atimta teisė vairuoti vieneriems metams.

Skirdamas bausmę, teismas atsižvelgė į tai, kad kaltinamasis ankščiau neteistas, turi galiojančią administracinę nuobaudą, vairavo blaivus, padarė neatsargų nusikaltimą.

Teismas nukentėjusiosios – mažamečio mamos civilinį ieškinį tenkino iš dalies. Draudimo bendrovė turės atlyginti nukentėjusiajai – mažamečio mamai – 3450 eurų neturtinę žalą, neįskaitant draudimo bendrovės sumokėtos neturtinės žalos sumos. Teismas, nustatydamas neturtinės žalos dydį, siekė nukentėjusiojo ir eismo įvykio kaltininko interesų pusiausvyros, vadovavosi sąžiningumo, teisingumo ir protingumo kriterijais, atsižvelgė į teismų praktiką.

Už šią nusikalstamą veiką baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti apskųstas Kauno apygardos teismui skundą paduodant per Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius