Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteistas vaikinas, internete pardavinėjęs klastotus dokumentus

Vilniaus miesto 1 apylinkės teismo teisėjas, išnagrinėjęs Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroro pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu, J.K. (gim. 1986 m.) pripažino kaltu dėl dokumento suklastojimo ir suklastoto dokumento realizavimo bei skyrė jam 3900 Lt (30 MGL) dydžio baudą.
Plaktukas
Teisėjo plaktukas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kaip informuoja teismo atstovas spaudai, teismas, įskaitęs dviejų parų sulaikymo terminą, jam paskyrė galutinę bausmę – 3380 Lt baudą.

J.K. nuteistas už tai, kad nuo 2009 metų liepos iki 2009 metų rugpjūčio pabaigos savo namuose Vilniuje tyčia, panaudodamas kompiuterinę techniką, pagamino 22 netikrus dokumentus, tarp kurių buvo ir brandos atestatas, ir Europos kompiuterio naudojimo pažymėjimai (angl. European Computer Driving Licence, ECDL), ir Lietuvos Junior Achievment (jaunimo verslo ir ekonominio švietimo organizacija) diplomai.

Šiuo teismo įsakymu taip pat nuteista ir V.J. (gim. 1975 m.), kuri sukurstė J.K. pagaminti žinomai suklastotą dokumentą – brandos atestatą. Merginai teismas skyrė 1300 Lt (10 MGL) dydžio baudą.

Ikiteisminio tyrimo metu V.J. paaiškino, jog Internete rado skelbimą, jog parduodami klastoti dokumentai ir paprašė jos vardu pagaminti netikrą brandos atestatą, už kurį pažadėjo sumokėti 700 Lt. J.K., panaudodamas savo atestatą, kompiuterinės technikos pagalba pagamino klastotę, į kurią įrašė merginos duomenis. Tačiau šio suklastoto dokumento mergina negavo, nes J.K. buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

Ikiteisminio tyrimo metu J.K. teigė, kad 2008 metais jis pats gavo ECDL pažymėjimą. Dėl krizės darbo neturėjo, todėl 2009 metais liepos mėnesį jam kilo idėjų, kad jis galėtų pasipelnyti gamindamas netikrus dokumentus. Kai kuriose Interneto svetainėse jis įdėjo skelbimus, jog parduoda įvairius dokumentus. Jam paskambino mergina, kuri paprašė pagaminti netikrą brandos atestatą. Taip pat keli asmenys pirko iš jo klastotą ECDL pažymėjimą, o Lietuvos Junior Achievment diplomų klastotes jis pagamino dėl įdomumo.

Šį dokumentų klastotoją teisėsaugos institucijoms padėjo išaiškinti vienas Matematikos ir informatikos instituto darbuotojas, kuris Internete aptiko skelbimus apie parduodamus ECDL pažymėjimus. Liudytojo teigimu, norėdamas išsiaiškinti, ar tai tik melagingas skelbimas, ar kuris nors iš mokymo centro nepagrįstai išduoda ECDL pažymėjimus, jis susisiekė su dokumentų pardavėju ir nusipirko iš jo šį pažymėjimą už 130 litų. Iš karto buvo matyti, kad tai klastotė. Ant specialaus popieriaus, kuris yra naudojamas ECDL pažymėjimas spausdinti, nebuvo vandens ženklų, apšvietus ultravioletine šviesa nešvietė ant popieriaus esančios detalės, buvo matyti, kad pažymėjimas atspausdintas lazeriniu spausdintuvu.

Taip jis išsiaiškino, kad šio pažymėjimo pardavimas nesusijęs su mokomaisiais centrais, kurie turi teisę išduoti tokio tipo pažymėjimus. Toks ECDL pažymėjimas yra oficialus dokumentas, jis išrašomas tik tuo atveju, kai gaunami duomenys iš mokymo centrų. Apie klastotę liudytojas pranešė policijai.

Antrą suklastotą ECDL pažymėjimą už 150 litų užsisakė pirkėju apsimetęs policijos pareigūnas, kuris ir sulaikė įtariamąjį klastotoją.

Teismas, priimdamas baudžiamąjį įsakymą, nusprendė konfiskuoti iš J.K. į valstybės pajamas 280 litų, gautus iš nusikalstamos veikos, realizavus netikrus dokumentus.

Kaltinamieji ikiteisminio tyrimo metu sutiko, kad ši baudžiamoji byla būtų išnagrinėta priimant baudžiamąjį įsakymą, t.y. kad jiems būtų skirta piniginė bauda. Jie patys teismo posėdyje nedalyvavo.

Kaltinamiesiems išaiškinta, kad nesutikdami su baudos paskyrimu teismo baudžiamuoju įsakymu, per 14 dienų nuo šio dokumento gavimo jie turi teisę paduoti teismui prašymą surengti bylos nagrinėjimą teisme. Nagrinėjant bylą teisme ir pripažinus kaltinamąją kalta, teismas gali paskirti kitos rūšies (švelnesnę ar griežtesnę) ar dydžio bausmę, nei buvo paskirta šiuo įsakymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius