Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteistas žiaurios Vilniaus gaujos vadeivai Laimonui Lapinskui mobilųjį už grotų perdavęs sargas

Nuosprendį išgirdo už atlygį mobiliųjų telefoną nuteistajam parūpinęs kalėjimo prižiūrėtojas. Vilniaus apygardos teismas penktadienį paskelbė verdiktą baudžiamojoje byloje, kurioje dėl piktnaudžiavimo nuteisti kaliniai Svajūnas Dičmonas, Laimonas Lapinskas ir buvęs Lukiškių kalėjimo prižiūrėtojas Tomas Tamošiūnas.
Laimonas Lapinskas
Laimonas Lapinskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo prižiūrėtojas Tomas Tamošiūnas, gimęs 1990 m., buvo kaltinamas ilgus metus kalinčiam asmeniui už atlygį parūpinęs kalėjime draudžiamų susisiekimo priemonių – mobiliųjų telefonų, SIM kortelių.

Anksčiau neteistam, universitete socialinę politiką studijuojančiam T.Tamošiūnui teismas skyrė subendrintą dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymą atidėjo vieniems metams. Buvęs kalėjimo prižiūrėtojas įpareigotas tęsti mokslus ir be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ribų.

Šioje baudžiamojoje byloje kaltais dėl T.Tamošiūno, kaip valstybės tarnautojo, kurstymo pripažinti du nuteistieji: 17 metų laisvės atėmimo bausme už nužudymą nuteistas tauragiškis Svajūnas Dičmonas bei Pravieniškių pataisos namuose laisvės atėmimo bausmę už įvairius sunkius ir labai sunkius nusikaltimus atliekantis Laimonas Lapinskas. 

Teismas nustatė, kad L.Lapinskas, pravarde Lopas, 2011 m. rugsėjį Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime perdavė T.Tamošiūnui raštelį su prašymu neteisėtai perduoti jam mobilųjį telefoną ir SIM kortelę, o už tai pažadėjo 600 litų atlygį bei nurodė, kad dėl perduodamų daiktų reikia paskambinti nuteistajam S.Dičmonui.

S.Dičmonas nuteistas su ankstesniais nuosprendžiais subendrinta 19 metų laisvės atėmimo bausme. L.Lapinskui paskirta subendrinta su neatliktąja bausmės dalimi 11 metų laisvės atėmimo bausmė.

S.Dičmonas, sužinojęs, jog L.Lapinskui ketinama perduoti mobilųjį telefoną ir SIM kortelę, nurodė T.Tamošiūnui minėtus daiktus paimti iš jo žmonos R.M.

Tuo metu prižiūrėtuoju dirbęs T.Tamošiūnas šiuos daiktus perdavė vienam iš suimtųjų, po kurio laiko, pasinaudodamas Ūkio aptarnavimo skyriaus sandėlininku, iš vienos kameros perdavė į kitą kamerą, kurioje dienas leido jo bičiulis L.Lapinskas.

Beveik po mėnesio T.Tamošiūnas dar kartą perdavė mobilųjį telefoną ir SIM kortelę.

Už valstybės tarnautojo kurstymą piktnaudžiauti tarnybine padėtimi S.Dičmonas nuteistas su ankstesniais nuosprendžiais subendrinta devyniolikos metų laisvės atėmimo bausme. L.Lapinskui paskirta subendrinta su neatliktąja bausmės dalimi vienuolikos metų laisvės atėmimo bausmė.

Teismas, vertindamas kalėjimo prižiūrėtojo T.Tamošiūno elgesį, pažymi, kad statutiniams pareigūnams yra keliami specialūs reikalavimai, jų elgesys ir pareigų vykdymas turi būti nepriekaištingas ir keliantis pasitikėjimą visuomenei, pažymima teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Vaidos Kibirkštytės penktadienį operatyviai išplatintame pranešime.

Teismas pažymi, kad už tokius nusikaltimus negali būti taikoma tik drausminė ar administracinė atsakomybė, nes bausmės vykdymą užtikrinančios institucijos pareigūnai užtikrina griežtas suimtųjų ir nuteistųjų laikymo sąlygas. Be to, sudaromos prielaidos kitiems asmenims atlikti neteisėtus veiksmus. 

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius