Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteistasis ištrauktas iš spintos

Vos 9 klases baigęs Tomas Rašimas sugebėjo apkvailinti visą būrį Kauno teisėsaugininkų. Neseniai 18-os sulaukusiam ir jau 3 kartus teistam sūneliui talkino aktorinių gabumų turinti motina.
Temos: 1 Spinta

Pareigūnai buvo vedžiojami už nosies daugiau kaip 3 mėnesius. Neatmestina, kad per tą laiką T.Rašimas dar ką nors apiplėšė ir sužalojo.

Antra auka – teisiamajam į tėvus tinkantis benamis – po patirtos sunkios galvos traumos liko neveiksnus.

Pernai, gruodžio 12-ąją, netikėtai atidėta skelbti vieną Kauno apygardos teismo nuosprendį. Tai buvo byla, pagal kurią tada dar nepilnametis T.Rašimas teistas dėl 2 žmonių suluošinimo.

Viena auka – metais už teisiamąjį jaunesnis paauglys, turintis silpną protinę negalią, – po susidūrimo su T.Rašimu nebevaldo dalies kairės rankos pirštų. Už tai, kad nedavė tada dar 16-mečiam T.Rašimui cigaretės, vaikinukui buvo peiliu pažeista žasto arterija ir nervas.

Antra auka – teisiamajam į tėvus tinkantis benamis – po patirtos sunkios galvos traumos liko neveiksnus. Jis pasimaišė T.Rašimui po kojomis Vilijampolės viešojo transporto stotelėje. Paaugliui nepatiko nuo vyriškio sklindantis „prastas kvapas“. Dėl to puolė jį mušti ir spardyti. Galiausiai smogė benamiui buteliu per galvą.

Laisvėje buvęs T.Rašimas neatvyko į posėdį, per kurį turėjo būti skelbiamas nuosprendis. Dar nagrinėjant šią bylą jis buvo suimtas dėl kitos Kauno miesto apylinkės teismo nagrinėtos bylos. Pernai birželį už turto prievartavimą T.Rašimui skirtas 45 parų – maksimalus nepilnamečiui – areštas. Tačiau tiek šis kaunietis jau buvo laikomas suimtas iki nuosprendžio, todėl teko jį paleisti. Tai buvo pirmas T.Rašimo teistumas.

Vietoj nuosprendžio – cirkas

Kad pernykštis, gruodžio 12-osios, nuosprendis buvo jau trečias T.Rašimo biografijoje, sužinota ne per seniausiai.

Tą rytą jo motina vėlavo į teismo posėdį. Pasiteiravus, kur sūnus, prasidėjo spektaklis, po kurio teisėjas paskelbė pertrauką. Per ją prokurorui liepta išsiaiškinti, kas pagrobė teisiamąjį. Remtasi motinos pasakojimu, kad rengiantis į teismą sūnų išsivežė du asmenys.

Jie esą vilkėjo civiliais drabužiais, tačiau turėjo policijos pažymėjimus. Atvykėliai neva atsakę moteriai, jog veža sūnų į teismą. Ji dievagojosi maniusi, kad į nuosprendžio skelbimo posėdį.

Po šio pasakojimo pulta skambinti kriminalistų viršininkams ir budėtojams – aiškintis, kas pagrobė nepilnametį. T.Rašimo motina tikino, kad daugiau bylų teismuose sūnus neturi. Jo rasti nepavyko nė viename Kauno policijos komisariate.

Teismo nuosprendis – 2 metai ir 6 mėnesiai laisvės atėmimo, iki įsiteisėjimo paliekant nuteistąjį laisvėje, – paskelbtas T.Rašimui nedalyvaujant. Ir beveik 2 mėnesius niekas jo oficialiai neieškojo, nes T.Rašimo motina dėl dingusio sūnaus į policiją nesikreipė.

Pirmadienį Kauno policijos Asmenų paieškos skyriaus pareigūnams pavyko patekti į nuteistojo motinos namus ir įveikti drabužių spintą bandžiusios užstoti šeimininkės pasipriešinimą.

Dvejopas žaidimas

Kad tuo pat metu kitas teismas nagrinėjo dar vieną T.Rašimo bylą, paaiškėjo jau paskelbus nuosprendį. Kai jis buvo dingęs ir iš Pataisos inspekcijos, turėjusios kontroliuoti, kaip nepilnametis laikosi jau įsiteisėjusio kitos bylos nuosprendžio, paskelbto pernai spalio 23-iąją, akiračio.

Už mobiliojo telefono vagystę T.Rašimui buvo skirta 1 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 2 metams. Nuteistasis įpareigotas nakvoti namie ir mokytis arba dirbti.

Užfiksavus pažeidimų T.Rašimo motina pareiškė, kad sūnus suimtas pagal naują Kauno apygardos teismo nuosprendį. Ir Pataisos inspekcija daugiau jo nebeieškojo, tik kreipėsi į naują nuosprendį paskelbusį teismą dėl bausmių subendrinimo. Tai buvo staigmena ne tik Kauno apygardos teismui, bet ir 7 metų įkalinimo bausmės čia nagrinėtoje byloje T.Rašimui prašiusiam prokurorui.

Lemtinga dvikova

Nepilnamečio motina sugebėjo apkvailinti ir Vilijampolės policijos nuovadą – joje T.Rašimas turėjo periodiškai registruotis.

Tokia kardomoji priemonė nepilnamečiui buvo skirta dar vienoje jam iškeltoje byloje, kurią tebetiria Žaliakalnio policijos komisariatas. Įtariama, kad T.Rašimas, jau mindamas dviejų teismų slenksčius, su bendrais atėmė telefoną iš dar vieno nepilnamečio. Ir ši gatvėje užpulta auka buvo sumušta.

Nuovados pareigūnai ilgai negalėjo prisikviesti nei T.Rašimo, nei jo motinos. Galų gale moteris prisistatė ir pateikė jau minėtą nuosprendį. Tada plėšikavimo bylą kuruojanti prokurorė dėl neatvykstančio registruotis įtariamojo suėmimo į teismą nesikreipė.

Tik įsiteisėjus nuosprendžiui pagaliau T.Rašimo imta ieškoti.

Pirmadienį Kauno policijos Asmenų paieškos skyriaus pareigūnams pavyko patekti į nuteistojo motinos namus ir įveikti drabužių spintą bandžiusios užstoti šeimininkės pasipriešinimą. Šioje slėptuvėje T.Rašimas ir aptiktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius