Nuteisti dar keturi telefoniniai sukčiai

Pirmadienį Klaipėdos miesto apylinkės teismas, patvirtinęs Klaipėdos miesto prokuroro kaltinimus baudžiamojoje byloje dėl sukčiavimo ir pareigūno vardo pasisavinimo, priėmė apkaltinamąjį nuosprendį ir realiomis laisvės atėmimo bausmėmis nuteisė keturis organizuotos grupės narius.
Godų sukčių sulaikė namo grįžęs šeimininkas.
Sukčiai, vilioję pinigus iš patiklių klaipėdiečių, pasiųsti už grotų. / scanpix.lt nuotr.

Nuo 3 iki 11 kartų jau už kitus nusikaltimus teisti jauni vyrai buvo kaltinami tuo, kad subūrė organizuotą grupę, turėdami tikslą apgaule įgyti svetimą turtą, t.y. sukčiauti, panaudojant plačiai paplitusį būdą – pagyvenusių žmonių apgaudinėjimą telefonu, pranešant jiems apie neva jų artimųjų padarytas avarijas, už kuris reikia susimokėti, ir tokiu būdu iš jų išviliojant įvairias pinigų sumas.

Nors šioje byloje teisiamiesiems buvo inkriminuotas tik vienas epizodas – 2010 m. rugsėjo 6-7 d. iš klaipėdietės apgaule išvilioti 2300 litų bei vienam kaltinamajam – pareigūno vardo pasisavinimas, teismo priimtame nuosprendyje sakoma, kad trys iš kaltinamųjų organizuotą grupę subūrė ir jai vadovavo iš įkalinimo įstaigos, anksčiau ne kartą jie jau buvo teisti ir iš ankstesnių teistumų išvadų nepadarė, yra linkę nusikalsti ir pažeidinėti įstatymus, todėl trims iš keturių nuteistųjų skirtos, kaip ir prašė valstybinį kaltinimą teisme palaikęs prokuroras, 5 metų laisvės atėmimo bausmės, o vienas už grotų turės praleisti 3,5 metų.

„Nors apie šio pobūdžio nusikalstamas veikas pastaruoju metu visuomenė yra plačiai informuojama, tenka apgailestauti, jog su sukčiavimu susijusių nusikaltimų ne tik kad ne mažėja, bet jie „tobulėja“: pastaruoju metu nusikaltėliai yra linkę prisistatyti atsakingais Finansinių  nusikaltimų tyrimų tarnybos, Mokesčių inspekcijos ar kitų institucijų pareigūnais, prašo piliečių, prisidengę neva pradėtais ikiteisminiais tyrimais, nurodyti jų banko sąskaitų numerius, netgi elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus ir pan.,“ – besikeičiančius sukčiavimo būdus komentavo valstybinį kaltinimą minėtoje byloje palaikęs Klaipėdos miesto apylinkės prokuroras Saulius Galminas, kuris dar kartą paragino piliečius būti atsakingais ir nepasitikėti nepažįstamų žmonių telefoniniais skambučiais bei niekam nepatikėti jokių savo asmeninių domenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius