Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 01

Nuteistieji kalėjime nevegetuoja: nuo šanso sirgti už Sabonį iki antstolio konsultacijų

Šiurkščiai suklydę ir už grotų atsidūrę visuomenės nariai nepasmerkti degraduoti – laisvės laukimą palengvina jiems siūlomų pramogų ir paslaugų gausa. Norite pataisos namuose pabaigti mokyklinį kursą, bėgti maratoną, parašyti knygą? Laisvės atėmimo vietose realiai galima sulaukti atsakymo „Prašom“. Rutiną pataisos namuose sklaidanti aktualija – galimybė triukšmingai sirgti už mėgstamą komandą Europos krepšinio čempionate. Arba asmeniškai išmėginti rankos taiklumą kalėjimo aikštelėje.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Sabonis, Valančiūnas, Grigonis. Šios ir kitos garsių krepšininkų pavardės jau netrukus skambės Šiaulių kalėjime.

Šiomis dienomis bene visose Lietuvos įkalinimo įstaigose juntamas išskirtinis ažiotažas: laukiama mūsų šalies rinktinės kovų Europos krepšinio čempionate. Daugelis kalinių turės legalią galimybę stebėti TV transliacijas, lieti emocijas, linksniuoti puolėjų, gynėjų bei trenerių vardus.

„Sporto tema pataisos įstaigose yra kultas“, – patvirtino Kalėjimų departamento (KD) atstovė Irmina Frolova-Milašienė.

Jei TV transliacijos laikas sutampa su vakarienės, tai veikiau privalumas nei trukdis: maistas yra patiekiamas tiesiai į nuteistojo kamerą.

Bene griežčiausio režimo įstaigoje – Šiaulių tardymo izoliatoriuje, kaip tik rugpjūčio 31 d. prasideda proginis 3x3 krepšinio turnyras. Varžybų tvarkaraščio starte susitiko nuteistųjų iki gyvos galvos trijulė ir oranžinio kamuolio meistrai iš Ūkio aprūpinimo skyriaus.

15min pasidomėjo: ar nuteistieji galės stebėti vėlyvas rungtynes? Ar dėl batalijų ant parketo „nenuplauks“ jiems verdamos vakarienės? Ir apskritai – kaip kaliniai linksminasi, lavinasi, kuomet jokie visuotinį ažiotažą keliantys čempionatai nevyksta?

Turėti televizorius, skirtingai nei telefonus, leidžiama

Mobilieji telefonai ar kiti internetą siekiantys įrenginiai kaliniams yra draudžiami, nes gali tapti įrankiais sukčiauti ar daryti kitokius nuotolinius nusikaltimus. Ryšio blokavimo įrangos diegimas pataisos namuose nepasiteisino, tad nuteistųjų prižiūrėtojai nuolat deda pastangas, kad draudžiami įrenginiai nepatektų į kalinių rankas.

Tačiau turėti televizorius yra leidžiama ne tik pataisos namų, bet net ir izoliatorių (kalėjimų) gyventojams. Ir dabar TV imtuvai yra tapę „strateginiais objektais“ – tai teisėta galimybė žiūrėti Lietuvos rinktinės pasirodymus Europos krepšinio pirmenybėse.

„Kaip ir kitoje tvoros pusėje, taip ir šioje – yra visokių žmonių. Vieni krepšiniu ar futbolu labai domisi, serga, o kitiems tai nesukelia jokių emocijų. Nepasakyčiau, kad viso kalėjimo darbas sustos ir visi mūru sirgs už Lietuvos rinktinę. Bet tiems, kurie norės stebėti kovas, tokią galimybę stengsimės užtikrinti. Suprantame, kad esame krepšinio šalis“, – 15min patvirtino Šiaulių tardymo izoliatoriaus direktoriaus vyresnioji patarėja Rasa Šošič.

Kažin, ar visi sirgs už Lietuvą? „Sunku pasakyti. Tokios apklausos nedarėme. Bet tikimės, kad dauguma – už Lietuvą“, – juokėsi R.Šošič.

Vyriausybės nuotr./Rasa Šošič
Vyriausybės nuotr./Rasa Šošič

Laisvės atėmimo vietose bausmių niekuomet neatlikusiems žmonėms tikriausiai sunku įsivaizduoti, kokios iš tiesų neblogos sąlygos už spygliuotų tvorų yra būti krepšinio aistruoliu.

Pavyzdžiui, jei rungtynių laikas sutampa su vakarienės, tai veikiau privalumas nei trukdis: maistas yra patiekiamas tiesiai į nuteistojo kamerą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius