Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteistieji panikuoja dėl koronaviruso, Kalėjimų departamentas atkerta – jums tik sloga

Panika dėl koronaviruso neaplenkė ir Lietuvos įkalinimo įstaigų. Nors karantinas čia paskelbtas dar vasario pabaigoje, kaliniai neabejoja, kad virusas jau tarp jų. Kalėjimų departamentas tokias kalbas atmeta, nors pripažįsta, kad karščiuojančių nuteistųjų yra, bet jiems – tik peršalimas. Neigiamos ir pareigūnų profsąjungos kalbos, esą trūksta dezinfekcinio skysčio ir apsaugos priemonių.
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vasario 28 dieną karantiną paskelbusios įkalinimo įstaigos uždraudė atvykti lankytojams, atšaukė masinius renginius ir įvedė aibę kitų apribojimų.

Pavojingo viruso Kalėjimų departamentas baiminasi ne veltui – dalis kalinių serga lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip AIDS ar tuberkuliozė, kitų imunitetai už grotų taip pat nusilpsta.

Į ankštus pataisos namų koridorius ir kameras įsisukęs virusas staigiai paplistų. Kaliniai neabejoja, kad tai jau įvyko.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namuose atidaryti du nauji korpusai
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namuose atidaryti du nauji korpusai

„Pareigūnai į pataisos įstaigas įeina nesitikrindami ir nesilaiko jokių saugos priemonių“, – tokio turinio žinutė pasiekė 15min iš už grotų.

Kaliniai įsitikinę, kad kai kurie iš užsienio grįžę darbuotojai nepaisė saviizoliacijos sąlygų ir atnešė virusą jiems.

Tvirtinama, kad ne vienas nuteistasis jau sukarščiavo, tačiau tokie atvejai esą ignoruojami. Neva net yra ir patvirtintas viruso atvejis. Visa tai Kalėjimų departamentas (KD) kategoriškai paneigė.

„Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos direktorius Dainius Sušinskas informavo, kad, gydytojų teigimu, nuteistųjų, kurių sveikatos būklė sudarytų prielaidas įtarti susirgimą koronaviruso liga, nenustatyta, – teigiama KD atsakyme. – Įstaigoje yra peršalimo ligomis sergančių ir pagal simptomatiką gydomų nuteistųjų, jų sveikatos priežiūra užtikrinama.“

Tiesa, KD pripažįsta, kad šiuo metu keliose laisvės atėmimo įstaigose yra stebima 13 asmenų: iš jų 5 atvykę iš užsienio valstybių, 8 asmenys, galimai turėję kontaktą su asmenimis, atvykusiais iš užsienio valstybių ar asmenimis, kuriems, galimai įtariama COVID-19 infekcija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencijos akimirka

„Asmenys yra izoliuoti, kaip yra numatyta Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktuose reikalavimuose ir rekomendacijose, jų sveikatos būklę nuolat stebi sveikatos priežiūros specialistai“, – tvirtina KD.

Aiškinama, kad ir visi iš užsienio grįžę darbuotojai nėjo į darbą ir sąžiningai izoliavosi.

Saugumas užtikrinamas

Apie trūkstamas apsaugos priemones kalba ne tik kaliniai, tačiau ir pareigūnų profesinė sąjunga.

Pasak Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (toliau – LRITĮPS) pirmininko Kęstučio Pauliuko, koronaviruso akivaizdoje, atrodo, Kalėjimų departamentas apsiribojo vien informacijos dėl prevencinių priemonių pataisos įstaigose nuleidimu iš viršaus.

V.Miškinio nuotr./Kęstutis Pauliukas
V.Miškinio nuotr./Kęstutis Pauliukas

„Pataisos įstaigų vadovai iš sukauptų lėšų kaip įmanydami bando aprūpinti įstaigas reikiamomis priemonėmis, bet to nepakanka. Manome, kad šioje situacijoje koordinuoti veiksmus, aprūpinti kaukėmis, dezinfekciniu skysčiu turėtų ne kas kitas, o Kalėjimų departamentas“, – sakė profesinės sąjungos pirmininkas.

Kalėjimų departamento dėmesio pataisos įstaigų pareigūnams pasigedo ir Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga (VAITĮPS).

„Kalėjimų departamentas turėtų ne tik aprūpinti būtinosiomis priemonėmis įstaigas, bet ir apsilankyti jose, įvertinti, ar padaryta viskas, kas įmanoma, kad pavojingas virusas nepatektų į įstaigos vidų“, – sakė VAITĮPS pirmininkas.

Tačiau KD tikina, kad būtent tai ir daro, – įstaigų tarnybinėse ir bendrojo naudojimo patalpose, nuteistųjų gyvenamosiose zonose vyksta dezinfekcija.

„Dezinfekuojamos įstaigos transporto priemonės, ypatingas dėmesys yra skiriamas konvojavimui skirtoms transporto priemonėms. Pataisos įstaigose yra rūpinamasi, kad vyktų pakankamas antibakterinių ir kitų reikiamų higienos ir dezinfekcinių priemonių aprūpinimas“, – skelbia KD.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kasdienė higiena ir teisingas respiratorių naudojimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kasdienė higiena ir teisingas respiratorių naudojimas

Darbuotojams ir įstaigose laikomiems asmenims nuolat primenama apie būtinybę laikytis asmens higienos, dezinfekuoti dažniausiai naudojamus paviršius, dažniau vėdinti patalpas, stebėti savo savijautą ir, esant pablogėjimui, nedelsiant pranešti. Įstaigų informaciniuose stenduose yra paskelbta prevencinė informacija, kaip saugotis nuo koronaviruso ir kaip elgtis pajutus pirmuosius simptomus.

Kaliniams šie priminimai kelia juoką, jie dalinasi iškabintais plakatais, kuriuose nurodoma, kaip jie turėtų elgtis.

Skelbimas kalėjime
Skelbimas kalėjime

Pavyzdžiui, rekomendacija laikytis 1 metro atstumo net neįmanoma, nes mažoje patalpoje sugrūsta 10–15 žmonių.

Dezinfekcinio skysčio bei apsaugos priemonių, nors ir yra, bet jų neišduodama.

„Yra mums atvežta veido kaukių, bet kai aš jų paprašiau, man medikai atsakė, eik iš čia, nieko aš tau neduosiu, nes duosiu tau, tai užsimanys ir visi kiti likę“, – pasakoja vienas iš nuteistųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius