-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteistojo cinizmas išprovokavo prakeiksmus

Iš girtumo vos ant kojų stovėjęs, bet iš Kybartų į Virbalį (Vilkaviškio r.) cigarečių važiavęs ir taip pražudęs 7 žmones Rimas Muraškovas tikisi teismo malonės.
R.Muraškovas, kaip ir jo motina, aukų artimųjų raudų ir prakeiksmų klausėsi susigūžęs.
R.Muraškovas, kaip ir jo motina, aukų artimųjų raudų ir prakeiksmų klausėsi susigūžęs. / LŽ nuotr.
Temos: 1 Cinizmas

„Pasigailėkite mano jaunystės!“ – rašoma maksimalia 10 metų laisvės atėmimo bausme nuteisto Babtų miestelio (Kauno r.) gyventojo R.Muraškovo, kuriam vakar sukako 24–eri, apeliaciniame skunde Kauno apygardos teismui. Valstybės paskirtas jo advokatas teigia, esą ginamasis prasitarė, kad jei bus išsiųstas į pataisos namus, – negyvens.

Kalti genai

R.Muraškovo skundo nagrinėjimas parodė, kad jo aukų artimiesiems ši skaudi netektis – vis dar sunkiai pakeliama našta. „Ten – tragedija, čia – drama...“ – lyg pirštu į akį dūrė R.Muraškovo advokatas. Deja, turėdamas galvoje tik nuteistojo, kuriam šių metų vasario 21–osios vakarą – paskutinį jo aukų gyvenime – buvo nustatytas sunkus girtumas (2,51 promilės), likimą.

„Mano ginamojo gyvenimas susiklostė nevykusiai. Jo tėvas buvo girtuoklis, nuo 8–9 metų pratinęs prie alaus ir sūnų. Teisiamojo vyresnysis brolis – taip pat mėgėjas išgerti, tačiau sukrėstas to, kas nutiko jaunėliui, nebeima į burną nė lašo!“ – bandė įtikinti teismą advokatas.

Tą vasario 21–ąją, anot nuteistojo motinos, viskas prasidėjo nuo pusbrolio pasiūlymo „aplaistyti“ jo paleidimą iš policijos. Tuo tikslu pusbrolis ir pasiėmė motinos automobilį. Savavališkai. Juo drauge su R.Muraškovu nusibeldė į kitą Lietuvos pakraštį – į Kybartus, kuriuose dirbo šio tėvas. Ten, kaip ir tikėtasi, vyko išgertuvės.

„Jo vaikystė buvo sunki!.. O iš mūsų vaikų ji iš viso atimta!“ – neišlaikė ketverių metų dukrelės, žuvusios savo krikštynų dieną, netekusi motina. Kartu žuvo ir dvi jos pusseserės (trejų bei 12 metų) su tėvais – keturmetės krikštatėviais (teta ir tetėnu), jauniausias krikštamotės brolis ir šio sužadėtinė.

Lemtingi sutapimai

„Yra šimtai tokių kaip jis, bet kiti neišžudo dviejų šeimų!“ – pro ašaras antrino marčiai visų turėtų vaikaičių, dukters, jauniausiojo sūnaus ir jų antrųjų pusių netekusi moteris. Jaunėlio sužadėtinė vos prieš dvi dienas buvo parsivežusi iš ligoninės metais jaunesnę seserį. Prieš tris mėnesius šios vairuojamas automobilis buvo susidūręs su tuo pačiu vilkiku, po kuriuo vasario 21–osios vakarą atsidūrė R.Muraškovo taranuotas visureigis su 7 žmonėmis. Vilkiko vairuotojui – Rusijos piliečiui – po anos avarijos tai buvo pirmas reisas, į kurį jį, dar neatsigavusį, išsiuntė darbdavys.

R.Muraškovas įrodinėja, kad tragedija įvyko ir dėl visureigio vairuotojo, žuvusiųjų kaimyno, kuris patyrė rimtų traumų ir nepamena nelaimės aplinkybių, kaltės: vežė per daug žmonių, automobilyje nebuvo specialių kėdučių vaikams, nenaudoti ir saugos diržai. Be to, prieš pat tragediją jis pristabdė, ketindamas sukti į keliuką, tačiau pamatė atvažiuojantį vilkiką. Anot R.Muraškovo, mašinos šviesos apakino ir jį.

Žuvusių žmonių artimieji sakė, kad visureigis turėjo sukti tik už 200 metrų. O buvusiųjų jame nebūtų išgelbėję nei diržai, nei kėdutės – avarijos aukos ištrauktos iš suknežinto automobilio nuplėštomis galūnėmis. Nustatyta, kad girto R.Muraškovo vairuojamas „Renault Clio“ galėjo viršyti Virbalio miestelyje leistiną greitį du kartus.

Užsimanė į sanatoriją

R.Muraškovas prašo sumažinti ir jam priteistus ieškinius žuvusiųjų artimiesiems. Šie iš viso prašė 5,5 mln. litų. Priteista 1,42 mln. litų.

„Tegul mano ginamasis grąžins per mėnesį tūkstantį litų, bet 100 metų jis vis tiek negyvens!“ – įrodinėjo teismui R.Muraškovo advokatas. Visas areštuotas nuteistojo turtas – po tragedijos jo kišenėje rasti 24 litai.

Anot advokato, reikėtų patenkinti ir kitą jo ginamojo prašymą – atlikti bausmę atviroje kolonijoje. „Pasekmės – žiaurios, bet nusikaltimas – neatsargus“, – citavo Baudžiamąjį kodeksą gynėjas. „Skaudu, kad žuvo žmonės, kurie norėjo gyventi, bet to niekas nenorėjo“, – antrino jam nuteistasis.

Atliekantieji bausmę atvirojo tipo kolonijoje, į kurią taip veržiasi R.Muraškovas, turi teisę kasdien po 4 valandas, o savaitgaliais – ir ilgiau, išeiti pasivaikščioti į gyvenvietę. Savaitgaliais jie dviem paroms išleidžiami į namus, o tie, kurie dirba, kasmet gauna 14 dienų atostogas. Be to, mažametį vaiką turinčiam nuteistajam bausmė gali būti sumažinta trečdaliu, o vairuotojo pažymėjimas, kurį R.Muraškovas už ankstesnį pažeidimą galėjo atgauti 2010–aisiais, dabar iš jo vėl atimtas tik 3 metams.

Prokurorė įrodinėjo, kad R.Muraškovo skundas turi būti atmestas. Teismas skelbs sprendimą po savaitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius