Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteistojo mirties šokiruoti Pravieniškių kaliniai: „Žvėrys zoologijos sode laikomi žmogiškiau!“

Sekmadienį Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 2-ame sektoriuje mirė 43 metų nuteistasis. Tokio pobūdžio pranešimai įprastai patenka į policijos suvestines, tačiau šis atvejis nebuvo paviešintas. Apie nelaimę 15min.lt sužinojo iš kitų kalinių. Nuteistieji teigė, kad tai jau trečias atvejis per pastaruosius metus, kai Pravieniškėse miršta medicinos pagalbos laiku nesulaukęs žmogus. Todėl nuteistieji jaučiasi, kad į juos žiūrima ne ką žmoniškiau nei į gyvūnus zoologijos sode.
Gyvenimas pataisos namuose
Asociatyvinė iliustracija: gyvenimas pataisos namuose jų „svečiams“ kartais primena zoologijos sodą. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Prieš mirtį jis skundėsi galvos skausmu. Tačiau jam pasakė, kad čia nieko nėra, ir jokios pagalbos nesuteikė“, – 15min.lt pirmadienį pranešė keli Pravieniškių pataisos namuose kalintys nuteistieji.

Jie teigė, kad kreipiasi į redakciją ir siekia viešumo, nes nežmoniškas požiūris į nuteistuosius esą jau tapo norma.

Dažnai skųsdavosi sveikata

Pasakodami apie pastarąjį mirties atvejį kaliniai minėjo, kad 43 metų vyras iki šiol ne sykį prašydavo vaistų, skųsdavosi tai galvos, tai širdies skausmais.

Tačiau kaip į rimtą ligonį į jį niekas nežiūrėdavo.

Praėjusio sekmadienio rytą, kai įvyko nelaimė, Pravieniškėse dirbo tik budinti slaugytoja. „Tokiais atvejais skubos tvarka nėra jokios realios medicinos pagalbos. Nebent akivaizdžiai koją nusilaužtum – tada iškviestų greitosios brigadą iš Kauno ar Kaišiadorių ir išvežtų spec. etapu“, – teigė vienas iš 15min.lt šaltinių.

Šįmet būtų išėjęs į laisvę

Mirusysis Pravieniškėse kalėjo bemaž dešimtmetį. Iki išėjimo į laisvę jam buvo likę vos 9 mėnesiai.

„Jei Lietuvoje normaliai galiotų lygtinio paleidimo tvarka, jis seniai būtų paleistas. Mes dabar liūdnai juokaujame, kad jam vis tiek anksčiau pavyko ištrūkti“, – atviravo vienas nuteistųjų.

Jo teigimu, pasiskundęs ir negavęs pagalbos, kalinys nuėjo ir atsisėdo kieme. Netrukus, apie 10 val., jis sukniubo.

„Atbėgę pareigūnai apie 20 minučių blaškėsi, nežinodami, ką daryti. Po to dar apie 20 minučių važiavo greitoji. Žodžiu, beveik valandą jokios pagalbos jis nesulaukė. O atvykę medikai tik konstatavo mirtį“, – pasakojo anapus spygliuotos vielos esantis 15min.lt šaltinis.

Nuo ko mirė nuteistasis, dar neaišku. Jo likimo draugai spėlioja, kad vyriškį ištiko insultas arba infarktas.

„Jokio žmogiškumo čia nėra. Ar zoologijos sode žvėrys laikomi, ar žmonės mūsų pataisos namuose – nėra jokio skirtumo. Su gyvūnais dar normaliau elgiasi“, – vienas kitam antrino Pravieniškių pataisos namų gyventojai.

Stengėsi atgaivinti

Šis įvykis nepateko į pirmadienį paviešintas policijos suvestines.

Medikų pastangos gaivinti nuteistąjį buvo nesėkmingos ir jiems teliko konstatuoti jo mirtį. Pravieniškių administracijos duomenimis, vyras mirė dėl turėtų rimtų sveikatos sutrikimų.

Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos administracijos atstovė 15min.lt informavo, kad platesnių komentarų apie šią nelaimę nebus pateikta, nes pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tačiau pataisos namų administracija paviešino tokio turinio žinutę, pavadintą „2-ame sektoriuje mirė nuteistasis“.

Kovo 15 d. apie 10.30 val., Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 2-ame sektoriuje į Sveikatos priežiūros tarnybą atneštas nuteistasis R.M., gim. 1971 metais, kurio veido oda buvo melsva, akių vyzdžiai išsiplėtę, į šviesą nereagavo. Kvėpavimo bei širdies veiklos nebuvo.

Nedelsiant iškviesta greitoji pagalba ir pradėtas R.M. gaivinimas, širdies masažo veiksmai. Medikų pastangos gaivinti nuteistąjį buvo nesėkmingos ir jiems teliko konstatuoti jo mirtį. Pirminiais duomenimis, nuteistasis mirė dėl turėtų rimtų sveikatos sutrikimų.

Dėl šio įvykio įstaigos Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Nuteistajam R.M. buvo paskirta 10 metų laisvės atėmimo, į laisvę pasibaigus bausmės laikui jis būtų paleistas šių metų gruodžio mėnesio paskutinėmis dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius