Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteistų Norvegijoje Lietuvos piliečių perdavimas taps paprastesnis ir greitesnis

Seimas ratifikavo 2011 m. balandžio 5 d. pasirašytą Lietuvos ir Norvegijos susitarimą dėl nuosprendžių baudžiamosiose bylose, kuriais paskirtos laisvės atėmimo bausmės ar su laisvės atėmimu susijusios priemonės, pripažinimo ir vykdymo. Įsigaliojus šiam susitarimui, Lietuvos piliečiai, nuteisti Norvegijoje, mūsų šaliai turės būti perduoti per 4 mėnesius.
Areštinė
Areštinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iki šiol sprendimų priėmimo šio srityje terminai tarptautinėse sutartyse nebuvo numatyti. Nuteistųjų perdavimo ir bausmės suderinimo su baudžiamųjų ir bausmių vykdymo įstatymų reikalavimais procedūra užtrukdavo ilgiau nei pusmetį.

„Ratifikavus šį susitarimą, bus sudarytos palankios sąlygos efektyvesniam ir spartesniam bendradarbiavimui su Norvegijos Karalyste nuteistųjų asmenų perdavimo srityje, siekiant palengvinti nuteistų asmenų socialinę reabilitaciją“, – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Pavyzdžiui, pervežti asmenį iš Norvegijos vidutiniškai kainuoja 5-7 tūkst. Lt. Anksčiau šias išlaidas turėjo padengti Lietuva, o pasirašius susitarimą jas apmokės norvegai.

Susitarime numatyta, kad nusprendus perduoti nuteistą asmenį kitai valstybei tik išimtiniais atvejais reikės atskiro šios šalies sutikimo, tačiau tai nereiškia, kad nuteistieji bus grąžinami automatiškai. Valstybė galės atsisakyti priimti asmenį, jei bus nustatytas vienas iš atsisakymo vykdyti nuosprendį pagrindų, kurių baigtinis sąrašas yra numatytas susitarime. Pavyzdžiui, bus galimybė atsisakyti perimti nuteistąjį, jei padaryta veika nelaikoma nusikalstama pagal Lietuvos nacionalinę teisę arba iki bausmės pabaigos bus likę mažiau nei pusę metų ir kt. 

Skirtingai nuo dabar galiojančios tvarkos, nuteistų asmenų parvežimo išlaidas pagal šį susitarimą padengs nuteisusioji valstybė, taip pat pasirūpindama ir tranzitinio pervežimo formalumų sutvarkymu. Pavyzdžiui, pervežti asmenį iš Norvegijos vidutiniškai kainuoja 5-7 tūkst. Lt. Anksčiau šias išlaidas turėjo padengti Lietuva, o pasirašius susitarimą jas apmokės norvegai.

Ši naujoji nuteistųjų perdavimo tvarka galios tik tiems nuosprendžiams, kurie bus paskelbti po šio susitarimo įsigaliojimo.

Teisingumo ministerijos statistiniais duomenimis, nuo 2005 m. iki dabar iš Norvegijos įkalinimo įstaigų į Lietuvą likusiai bausmės daliai atlikti buvo perduoti 89 nuteisti asmenys. Iš Lietuvos įkalinimo įstaigų į Norvegiją perduotų nuteistų asmenų iki šiol nėra buvę. Šiuo metu Lietuvos įkalinimo įstaigose yra  3 suimti ir vienas nuteistas Norvegijos piliečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius