-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nužudymo byloje – nenustatyta mirties priežastis

Tauragiškio Vaido Žąsyčio nužudymu įtariamas Paulius Stumbra nuo praėjusio antradienio vaikšto laisvėje. Prokurorai atsisako prašyti leidimo jį suimti. Po dvejus metus trukusių teismo posėdžių byla vėl grąžinta tyrimui. Nužudytojo brolis įsitikinęs, kad tikrieji kaltininkai iki šiol nenubausti, nes mačiusieji įvykį bijo kalbėti.
Miškas
Pasak artimųjų, tikėtina, kad Vaidas miške buvo užkastas dar gyvas. Teisme kaltinamieji tvirtino, jog tada, kai nuvežė V.Žąsyčio kūną į kitą vietą, jo lūpos buvo pamėlynavusiuos. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Keturiasdešimtmetis Tauragės gyventojas V.Žąsytis dingo be žinios 2007-ųjų birželį. Netrukus artimiesiems kilo įtarimas, jog vyras gali būti nužudytas. „Jau po savaitės buvau įsitikinęs, kad Vaidą nužudė. Tuomet kaip tik atsirado brolio mobilusis telefonas. Juo pradėjo naudotis kitas žmogus. Kreipiausi, kad dingimo be žinios byla būtų perkvalifikuota į nužudymą. Tačiau prokurorai manęs neklausė, pasakė, jog „tamsios" bylos jiems nereikia, ir perkvalifikavo į neteisėtą laisvės atėmimą", – LŽ pasakojo nužudytojo brolis Šarūnas Žąsytis, pats dirbantis policijoje operatyvininku.

Vaido kūnas buvo aptiktas tik po trijų mėnesių Šilutės rajono miške, atokioje pelkėtoje vietoje, kur žmonės beveik nevaikšto. Tiksliau – rastas tik žvėrių apgraužtas skeletas. Ekspertai taip ir nesugebėjo nustatyti tikrosios mirties priežasties. Bylos tyrimą tuomet prižiūrėjęs Tauragės rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Raimundas Aukštakalnis teigia, jog dėl šios priežasties buvę labai sunku tirti bylą. „Tiksli mirties priežastis nežinoma, o ką nors mačiusių liudytojų neatsirado. Visi įtariamieji nuo pat pradžių vertė kaltę vienas kitam. Tačiau tai tik jų žodžiai. Lygiai taip pat jie gali sakyti, kad nukentėjusysis pats paslydo ir pargriuvęs susižalojo", – LŽ dėstė prokuroras.

Vaido kūnas buvo aptiktas tik po trijų mėnesių Šilutės rajono miške, atokioje pelkėtoje vietoje, kur žmonės beveik nevaikšto.

Sulaikytas dėl kito nusikaltimo

Vaidas dingo 2007 metų naktį iš birželio septintosios į aštuntąją. Po dviejų dienų Tauragės rajono policijos pareigūnai sulaikė tauragiškį P.Stumbrą. Tačiau visai dėl kito įvykio, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, gali būti glaudžiai susijęs su V.Žąsyčio nužudymu.

Anksti rytą nuosavu automobiliu važiuojantį P.Stumbrą stabdė policijos pareigūnai. Šis nestojo ir bandė sprukti. Tačiau nevykusiai – trenkėsi į policijos automobilį ir sužalojo pareigūną. Už tai jis buvo sulaikytas, o vėliau nuteistas 1 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimu. Tačiau pareigūnams kilo įtarimas, kad P.Stumbra gali būti susijęs su V.Žąsyčio dingimu. Nepatvirtintais duomenimis, jo automobilyje rastas kastuvas, pledas ir, regis, V.Žąsyčio mobilusis telefonas. Vaido brolis tikina, kad tuos daiktus iš mašinos paėmė P.Stumbros motina, o telefonu esą pradėjo naudotis jos brolis, P.Stumbros dėdė.

Įtarimai buvo keičiami

Po kurio laiko įtarimai dėl V.Žąsyčio nužudymo buvo pareikšti penkiems tauragiškiams: P.Stumbrai, Karoliui Dumčiui, Arūnui Mačiuliui, Algirdui Kaminskui ir Audriui Jonkui. Prokuroras R.Aukštakalnis LŽ sakė, kad nesant rimtų įrodymų situacija netrukus pasikeitė. Nužudymu jau buvo įtariamas vienas P.Stumbra, K.Dumčius ir A.Mačiulis traktuoti tik kaip bendrininkai, padėję slėpti kūną, o A.Kaminskui ir A.Jonkui byla apskritai nutraukta. „Bendrininkai prisipažino, kad padėjo užkasti nužudytojo kūną, o kiti du tvirtino apskritai nieko nematę ir nežinoję. Šių asmenų žodžių niekas negali nei patvirtinti, nei paneigti, todėl jų atžvilgiu byla ir buvo nutraukta", – pasakojo prokuroras.

Ketino tik „pamokyti“

Kuo galėjo užkliūti toks žmogus kaip V.Žąsytis. Artimųjų teigimu, jis visiškai su niekuo nekonfliktavo. Tauragėje tuomet buvo kalbama, kad V.Žąsytis ką nors negera prasitaręs apie P.Stumbros tėvą, su kuriuo gana artimai bendravo, o sūnus užslėpęs nuoskaudą. Tą vakarą, kai dingo, Vaidas buvo vienas kito savo brolio bute Taikos gatvėje ir linksminosi. Linksmai laiką leido ir jo kaimynas P.Stumbra su draugais. Esą vaikinai nutarė pamokyti ilgaliežuvį. „Negaliu įrodyti, bet, manau, jie norėjo mano brolį pamokyti, o ne užmušti. Tiesiog būdami išgėrę perlenkė lazdą", – neslėpė Š.Žąsytis.

Kaltinamasis P.Stumbra neneigė, kad V.Žąsytis buvo nužudytas, vėliau nuvežtas į Tauragės rajono mišką ir ten užkastas. Tačiau kitą dieną jie esą nutarę kūną iškasti ir išvežti toliau. Teisme P.Stumbra prasitarė, kad neva paskutinį smūgį V.Žąsyčiui sudavęs būtent A.Kaminskas. Šis dar norėjęs pervažiuoti vyrą mašina, tačiau pats P.Stumbra jį sulaikęs. Vėliau kaltinamasis to jau nebetvirtino. P.Stumbra po tokių pareiškimų keistomis aplinkybėmis buvo iškritęs iš ketvirto aukšto balkono ir gydomas Kauno klinikose. Be to, visi gerai žino, kad A.Kaminskas Tauragėje turi autoritetą. Jis bendrauja su liūdnai pagarsėjusia kriminalinio pasaulio „įžymybe" Arūnu Pukeliu, pravarde Švinius. "Manau, visi įtariamieji bijo kalbėti", – svarstė Š.Žąsytis.

Galėjo užkasti gyvą

Vaido mamą Birutę Žąsytienę labai skaudina tai, kad praėjusį antradienį P.Stumbra, atlikęs bausmę už pareigūno sužalojimą, anksčiau laiko paleistas į laisvę. „Jis įtariamas nužudymu, o ramiausiai vaikštinėja po Tauragę. Kaip ir visi kiti. Bandysime siekti teisingumo. Vaiko jau nebeturiu, bet negaliu nusiraminti, kol neišaiškės visa tiesa", – guodėsi moteris.

Šarūnas negali sau atleisti, kad tuomet, kai buvo rasti brolio palaikai, paklausė tėvų, norėjusių greičiau palaidoti sūnų, ir nenusiuntė jų ekspertams į Vilnių. „Galbūt praleidau šansą. Gal Vilniuje būtų nustatę mirties priežastį", – LŽ sakė jis.

Kuo galėjo užkliūti toks žmogus kaip V.Žąsytis. Artimųjų teigimu, jis visiškai su niekuo nekonfliktavo.

Pasak artimųjų, tikėtina, kad Vaidas miške buvo užkastas dar gyvas. Teisme kaltinamieji tvirtino, jog tada, kai nuvežė V.Žąsyčio kūną į kitą vietą, jo lūpos buvo pamėlynavusiuos. Šarūnas, pats būdamas pareigūnas, žinojo, kad tai – pirminis mirties požymis. Todėl į teismą iškviesto eksperto jis paklausė, ar brolis galėjo mirti ne iš karto, o vežamas į Šilutės rajoną. „Taip išeina", – per teismo posėdį atsakė ekspertas. Šie jo žodžiai užfiksuoti protokole.

Prokuroras nekomentuoja

Šiemet birželį Klaipėdos apygardos teismas grąžino bylą pakartotinai ištirti. Motyvas – turi būti surašyti konkretesni kaltinimai. Tačiau Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Edvardas Staponkus LŽ užsiminė, kad neoficialus motyvas – nenustatyta mirties priežastis. „O kaip ją nustatysi, kai praėjo dveji metai. Minkštieji audiniai jau tada buvo suirę", – pridūrė prokuroras. E.Staponkus atsisakė komentuoti, kodėl trims įtariamiesiems neprašoma skirti griežtesnės kardomosios priemonės. Tuo metu P.Stumbra, LŽ duomenimis, jau atšventė savo sugrįžtuves iš įkalinimo įstaigos, kur atliko bausmę už kitą nusikaltimą. Laisvėje ir du nužudytojo slėpimu įtariami jo draugai. O Vaido šeima vis dar tikisi, kad sužinos tiesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius