Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nužudyto verslininko Vaisėtos tėvas net nesitiki, kad žudikai sumokės už sūnaus laidotuves

Trečiadienį buvo toliau nagrinėjama verslininko Dariaus Vaisėtos žmogžudystės byla. Prieš teismą yra stoję net šeši kaltinamieji, tačiau aukos tėvas prisipažino net neturintis vilčių, kad kas nors padengs laidotuvių išlaidas. Tiesa, tėvas prašo priteisti 200 tūkst. litų neturtinės žalos, tokios pačios kompensacijos tikisi ir brolis. Buvusios žmonos civilinis ieškinis sūnaus naudai – 581 541 litas.
Teismo posėdis
„Atvirai pasakius, vis tiek tų pinigų niekas negrąžins“, – nusivylimo teisme neslėpė nužudyto verslininko tėvas S.Vaisėta (kairėje). Jis neprašo apmokėti laidotuvių išlaidų, bet pateikė 200 tūkst. litų neturtinės žalos ieškinį. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienio rytą Vilniaus apygardos teismui pavyko atversti rezonansinę baudžiamąją bylą, susijusią su verslininko D.Vaisėtos žmogžudyste ir apiplėšimu.

Kaip žinoma, prieš teismą yra stoję šeši kaltinamieji: Mantas Adomavičius, Romanas Mironiukas, Monika Elenbergaitė, Laurynas Drūteika, Dovydas Našlėnas, Lukas Blinovas. Pastarieji du susiję tik su tais bylos epizodais, kuriuose kalbama apie verslininko D.Vaisėtos būsto vagystę. Penkis kaltinamuosius, kurie yra suimti, į teismą atvežė ir saugojo konvojaus pareigūnai. Šeštajam – D.Našlėnui – skirta švelnesnė kardomoji priemonė.

Minėti 19–23 metų jaunuoliai taip pat kaltinami prievartavę turtą, plėšę, pagrobę didelės vertės turto, sukčiavę, neteisėtai disponavę šaunamuoju ginklu ir šaudmenimis, pagrobę svetimą asmens tapatybės kortelę, neteisėtai disponavę elektroninėmis mokėjimo priemonėmis ir naudodamiesi jomis apgaule įgiję svetimo turto.

Tėvo ir brolio ieškiniai

Vienu iš nukentėjusiųjų šioje byloje yra pripažintas nužudytojo verslininko tėvas Stasys Vaisėta.

Neseniai iki žmogžudystės žmoną palaidojęs 67 metų S.Vaisėta teisme trečiadienį pasakojo, kad su sūnumi bendravo ne itin dažnai, nes gyveno atskirai. Tėvas yra lankęsis sūnaus firmoje, tačiau kaltinamosios M.Elenbergaitės ir kitų darbuotojų nepažinojo.

Teisėjui nusistebėjus, kodėl S.Vaisėta nepateikė ieškinio dėl turtinės žalos atlyginimo, nukentėjusysis prasitarė nesitikintis, kad žudikai sumokės bent už sūnaus laidotuves. „Atvirai pasakius, vis vien tų pinigų niekas negrąžins“, – nusivylimo teisme neslėpė nužudyto verslininko tėvas.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./D.Vaisėtos nužudymo baudžiamoji byla: kaltinamuosius saugojo gausios konvojaus pajėgos.
D.Vaisėtos nužudymo baudžiamoji byla: kaltinamuosius saugojo gausios konvojaus pajėgos.

Tiesa, S.Vaisėta prašo priteisti 200 tūkst. litų neturtinės žalos.

Tokios pačios kompensacijos tikisi brolis Žilvinas Vaisėta. Jis teisme minėjo, kad broliški santykiai buvo labai artimi. 

„Praradau brolį. Prieš tai netekome mamos. Brolis buvo likęs vienas iš artimiausių žmonių“, – teismo paklaustas, kuo motyvuoja būtent 200 tūkst. litų ieškinio sumą, kalbėjo Ž.Vaisėta.

31 metų vyras pasakojo, kad brolį D.Vaisėtą labai vertino ne tik dėl kraujo ryšio: „Jis man buvo pavyzdys verslo srityje. Sėkmingo verslo pavyzdys.“

Santuoka iširo, bet vaiku rūpinosi

Šiandien teisme pasirodė ir buvusi D.Vaisėtos žmona. Jos pareikštas civilinis ieškinis sūnaus naudai –  581 541  litas.

Nuo 2007-ųjų su verslininku nebegyvenusi, o 2008-aisiais ir oficialiai bendru sutarimu išsituokusi 33 metų moteris pasakojo, kad su buvusiu sutuoktiniu dažnai bendraudavo, mat jo santykiai su sūnumi būdavo nuostabūs.

„Dėl vaiko dažnai susitikdavome. Susiskambindavome beveik kas antrą dieną“, – minėjo buvusi sutuoktinė.

Jų nepilnametis sūnus yra vienintelis D.Vaisėtos turto paveldėtojas, todėl moteris po žmogžudystės laikinai perėmė net bendrovės LUX PRO valdymą. Netrukus jos akcijas pardavė.

Moters pareikšto ieškinio įspūdingą sumą sudaro ir turtinės, ir moralinės žalos atlyginimas, įskaičiuota ir per D.Vaisėtos būsto vagystę padaryta žala.

Buvusi velionio sutuoktinė minėjo, kad pagal skyrybų sutartį D.Vaisėta sūnui kas mėnesį skirdavo tūkstantį litų, be to, dažnai tiesiog nusivesdavo vaiką į parduotuvę ir nupirkdavo visko, ko jam reikėdavo.

Gresia kalėjimas iki gyvos galvos

Kaip žinoma, keturiasdešimtmetis vilnietis bendrovės LUX PRO vadovas D.Vaisėta dingo dar 2009-ųjų birželio 10-ąją, o liepos 14-ąją jo kūnas rastas apleistų fermų teritorijoje netoli Nemenčinės.

Įtariama, kad sekretorė M.Elenbergaitė išviliojo D.Vaisėtą į pasimatymą gamtoje, o ten žudikai paspendė spąstus ir nužudė dėl pinigų. Pagrindiniai egzekucijos vykdytojai, kaip įtariama, buvo M.Adomavičius ir R.Mironiukas.

Didžiausia bausmė, už padarytus nusikaltimus laukianti kaltinamųjų, – laisvės atėmimas iki dvidešimties metų arba įkalinimas iki gyvos galvos.

Bus papildyta

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./D.Vaisėtos nužudymo baudžiamoji byla: (iš kairės) L.Blinovas, M.Adomėnas, R.Mironiukas.
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./D.Vaisėtos nužudymo baudžiamoji byla: (iš kairės) L.Blinovas, M.Adomėnas (laikomas pagrindiniu organizatoriumi) ir R.Mironiukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius