Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Organizuotoje grupėje – įmonių vadovai, advokato padėjėjas, buvęs banko projektų vadovas

Vilniaus apygardos prokuroras Remigijus Matevičius teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl turto prievartavimo, sukčiavimo, asmens terorizavimo, kyšininkavimo, papirkimo ir komercinio šnipinėjimo.
Bylos dokumentai
Bylos dokumentai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Prokurorai kaltina vienos sostinės bendrovės finansų vadovą A. U. siekus daryti sunkius nusikaltimus – prievartauti didelės vertės svetimą turtą ir pasikėsinus įgyti jį apgaule – ir tuo tikslu iš dar trijų bendraminčių subūrus organizuotą grupę bei vadovavus jai. Veikdami išvien kaltinamieji surinko informaciją apie keturių įmonių finansinę padėtį, tarp jų, banko bei išperkamosios nuomos bendrovės sudarytas sutartis. Vienas iš grupės narių, R. M., dirbęs to banko projekto vadovu, sąmoningai vilkino derybas tarp banko ir įmonių. Panaudojant psichinę prievartą ir grasinant įmonės vadovai buvo verčiami perduoti jiems daugiau kaip 225 tūkst. litų – neva už tarpininkavimą pratęsiant transporto ilgalaikės nuomos sutartis, kurių terminai ėjo į pabaigą. Tačiau įmonių vadovai prieš reketininkus atsilaikė. Šie nusikaltimai buvo įvykdyti laikotarpiu nuo 2009-ųjų liepos iki 2010-ųjų vasario.
 
Veikdamas A. U. vadovaujamoje organizuotoje grupėje, didelės vertės turtą prievartavo ir pasikėsino apgaule jį užvaldyti taip pat ir vilniečiai R. M. bei M. R. ir panevėžietis A. G. Be to, pastarasis bendrininkų grupėje su R. P. apgaule įgijo teisę į didelės vertės svetimą turtą. Vienam asmeniui dvidešimčiai dienų paskolinęs 48 tūkst. litų, be vieno paprastojo vekselio, įkalbėjo tokiai pat sumai pasirašyti ir antrą – neva, laidavimo sumetimais. Šį vekselį pateikė antstoliui, kad tariamoji skola būtų išieškota. Skolininkui atsiskaičius jam buvo paaiškinta, kad papildomi pinigai – „bauda“ už pavėluotai grąžintą skolą. Po dviejų mėnesių analogišku būdu bendrininkų pora apgavo dar vieną asmenį, tiktai suma buvo kone dukart didesnė.
 
M. R. prokurorai taip pat kaltina terorizavus vieno banko departamento vadovą, grasinus fiziškai su juo susidoroti. Šiam kaltinamajam inkriminuotas ir asmens, pagal savo atliekamas funkcijas ir turimus įgaliojimus prilyginto valstybės tarnautojui – vienos kredito unijos paskolų komiteto pirmininko R. P. – papirkimas. Nustatyta, kad penkių tūkstančių litų kyšio dėka M. R. proteguojamai įmonei buvo suteiktas 630 tūkst. litų paskola. Už kyšio priėmimą baudžiamoji atsakomybė gresia ir R. P.
 
M. R. taip pat kaltinamas tuo, kad neturėdamas legalaus priėjimo prie komercinę paslaptį sudarančios informacijos, neteisėtai įgijo įvairaus formato bylas (failus) su duomenimis apie banko ir transporto įmonių sudarytas paskolų sutartis.
 
Kaltinimus dėl didelės vertės turto prievartavimo ir pasikėsinimo apgaule jį užvaldyti veikiant organizuotoje grupėje, sukurstymo apgaule įgyti didelės vertės (svetimą turtinę teisę ir komercinio šnipinėjimo prokurorai pateikė ir A. G. Prieš teismą taip pat stos ir jam talkinęs buvęs banko paskolų tarnybos vadovas P. Č.
 
Šeši vyrai nuo 26 iki 39 metų, kurių dauguma turi aukštąjį išsilavinimą, savo kaltės nepripažįsta. Dar daugiau – dauguma jų apskritai atsisakė duoti parodymus. Kas bendra tarp bendrovių direktoriaus, finansų ir komercijos vadovų, advokato padėjėjo, buvusio banko paskolų projektų vadovo? Pasak Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroro R. Matevičiaus, juos į organizuotą grupę suvienijo troškimas savo įgytas žinias, išmonę ir ryšius panaudoti ne verslui plėtoti.
 
Griežčiausia jiems gresianti bausmė (už didelės vertės turto prievartavimą) – laisvės atėmimas iki dešimties metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius