Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 10 /13:12

Per pratybas Pabradėje rastas negyvas Lietuvos karys: prieš metus taip pat mirė jo brolis

Antradienio rytą Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje per parengtojo rezervo karių pratybas be gyvybės ženklų rastas jaunesnysis eilinis M.V. Kariškio kūnas buvo rastas naktinėje lauko stovykloje. Apie tai praneša Krašto apsaugos ministerija.
Karo medikai
Asociatyvi nuotrauka / KAM archyvo nuotr.

Pirminiais duomenimis, pasak Lietuvos kariuomenės Karo medicinos atstovo majoro Vidmanto Kontrausko, įtariama, kad mirtis karį ištiko sustojus širdžiai.

„Tikrą mirties priežastį nustatys medikai, tačiau galiu įtarti, kad mirtis ištiko dėl ūmaus koronarinio nepakankamumo. Tai yra ūmios kardialinės mirties, kai staiga sutrinka širdies raumens vienos srities aprūpinimas deguonimi, o tai įvyksta dėl to, kad ant aterosklerotinės plokštelės staiga susiformuoja trombas, kuris užkemša arteriją. Tai viena iš dažniausių staigių jaunų vyrų mirčių priežasčių. Dėl jos miršta sportininkai, jokių nusiskundimų neturintys atletiški vyrai“, – sakė jis.

Tai viena iš dažniausių staigių jaunų vyrų mirčių priežasčių. Dėl jos miršta sportininkai, jokių nusiskundimų neturintys atletiški vyrai.

Nelaimės metu jaunas vyras dalyvavo rezervo karių mokymuose. Į juos jis buvo pakviestas nuo vasario 21 dienos. Mokymai turėjo baigtis penktadienį.

Pakviestas į rezervo karių mokymus karys M.V. buvo paskirtas į parengtojo rezervo baterijos II ugnies būrio IV ugnies skyriaus taikytojo padėjėjo pareigas.

Užmigo sunkvežimyje ir nenubudo

Antradienio naktį Pabradės miškuose buvo vykdomos naktinio pozicijų užėmimo pratybos.

Per šias pratybas kariai stato pabūklus, užima pozicijas, tam reikia fizinio pasirengimo, nes pabūklai sunkūs, juos reikia įkasti į žemę.

„2.30 val. baigėsi pratybos, kariai nuėjo ilsėtis, draugai ilsėjosi transporto priemonėje – sunkvežimyje. Keičiantis patruliui apie 5 val. draugas dar girdėjo, kaip karys miegojo, net knarkė. Tačiau 6.30 val. vyko pakėlimas, bet jis nesikėlė ir neberodė gyvybės ženklų“, – sakė Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono vadas majoras Aušrius Buikus.

Į nelaimės vietą buvo iškviesti karo medikai ir greitoji medicinos pagalba iš Pabradės. Atvykę medikai intensyviai gaivino karį, tačiau jo gyvybės išgelbėti nepavyko.

Po įvykio rezervo karių pratybos nutrauktos.

Užuojautą reiškia ministras ir kariuomenės vadas

Kartotiniuose parengtojo rezervo mokymuose dalyvaujančius karius Pabradės poligone aplankė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas. Užuojautą išreiškė krašto apsaugos ministras.

„Reiškiu gilią užuojautą kario šeimai, artimiesiems ir draugams. Karys pasiaukojamai atliko pareigą mūsų Tėvynei. Gedime kartu šią sunkią netekties ir skausmo valandą“, –  sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. 

Sveikatos problemomis nesiskundė

Parengtojo rezervo karių kartotiniuose mokymuose dalyvaujančių karių sveikata yra tikrinama Karo medicinos komisijoje prieš 1–3 mėn. iki kartotinių rezervo karių mokymų pradžios.

Miręs karys buvo tikrintas Vilniaus karo medicinos komisijoje vasario 2 dieną – jokių ligų, ydų ir nusiskundimų sveikata karys neturėjo.

Gali būti, jog ligą jaunas vyras paveldėjo. Neseniai – prieš 13 mėnesių – Klaipėdoje nuo tos pačios ligos mirė kario brolis.

„Buvo priimtas nutarimas, kad karys tinkamas tarnybai ir jam skirta B sveikatos grupė, antra nuo viršaus“, – sakė V.Kontrauskas.

Per patikrą kariui buvo tikrinta ir širdis, tačiau jokių pakitimų nenustatyta. V.Kontrauskas pažymėjo, kad gali būti, jog ligą jaunas vyras paveldėjo. Neseniai – prieš 13 mėnesių – Klaipėdoje nuo tos pačios ligos mirė kario brolis.

„Vien tik nuo fizinio krūvio žmonės staiga nemiršta. Jis per pratybas sveikata nesiskundė“, – sakė V.Kontrauskas.

Laidos kariuomenė

Reiškiu gilią užuojautą kario šeimai, artimiesiems ir draugams. Karys pasiaukojamai atliko pareigą mūsų Tėvynei. Gedime kartu šią sunkią netekties ir skausmo valandą, –  sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Jis buvo nevedęs, vaikų neturėjo, gyveno su mama Vilniuje, mokėsi. Kario šeima apie nelaimę informuota.

Šeima neprieštaravo, kad kario laidotuvėmis rūpintųsi kariuomenė. Amžinojo poilsio karys atguls su uniforma, šeimai gali būti skirta kompensacija, nes karys mirė tarnybos metu.

Šiuo metu Vilniaus įgulos Karo policijos tyrėjai aiškinasi įvykio aplinkybes.

Eilinis M.V. Lietuvos kariuomenėje privalomąją pradinę karo tarnybą atliko 2004–2005 metais Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalione.

Kariškis pareigas vykdė nepriekaištingai, buvo gerbiamas vadų ir tarnybos draugų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius