Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kauno policija atskleidė, kaip lengviausia atpažinti padirbtus eurus

Vasario 25 dieną Kauno apskrities VPK įvyko trumpa spaudos konferencija. Jos metu aptarta situacija dėl apyvartoje ir vėl pasirodžiusių padirbtų eurų. Dažniausiai padirbinėjami 20 ir 50 nominalo eurų banknotai. Pareigūnai įvardijo lengviausią būdą, kaip reikia atpažinti padirbtą banknotą.

Pareigūnai pastebi, kad apyvartoje vėl pasirodė padirbti eurai, turintys bendrus bruožus. Dažniausiai padirbinėjami yra 50 eurų nominalo banknotai.

Su situacija supažindino Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus viršininkas Donatas Karalukas, pripažinęs kad padirbti eurai yra pakankamai neblogos kokybės. 

Tikrame banknote numeris viršuje yra juodos spalvos, padirbtame – rudos.

„Yra paprastas būdas pasitikrinti pinigą. Tikrame banknote numeris viršuje yra juodos spalvos, padirbtame – rudos. Bet kuris gali pasitikrinti, net neturėdamas tikrinimo aparato. Jei žmonės patys tikrintų, būtų atsargesni, mums būtų mažiau darbo“, – teigė D.Karalukas.

Tad, pasak jo, nereikia žiūrėti prieš šviesą, lankstyti, liesti pirštais, trinti paviršių. Galima tiesiog patikrinti numerio spalvą. 

Ketvirtadienį žurnalistams skirtos spaudos konferencijos metu demonstruoti 20 bei 50 eurų nominalo padirbti banknotai.

„Dažniausiai juos gauname iš po inkasacijos. Šiaip metais jau aptikta trisdešimt padirbtų kupiūrų. Jie randami Utenos, Alytaus, Kauno apskrityse“, – patikino Kauno apskrities VPK viršininkas Darius Žukauskas.

Dažniausiai jais bandoma atsiskaityti turgeliuose ar kitose vietose, kur nėra tikrinimo aparatų. Vieną kartą pabandę, sukčiai vėl kartoja savo veiksmą. D.Karalukas siūlo visiems nepagailėti kelių eurų ir įsigyti tikrinimo aparatą.

„Jie nėra gaminami Lietuvoje, ateina iš kitų Europos šalių“, – įsitikinęs D.Žukauskas.

Nedidelis kiekis aptiktas ir padirbtų 20 eurų nominalo banknotų. Pernai metais jų apyvartoje buvo daugiau.

„Jie yra vieno numerio. Prasideda raide T ir trim penketukais. 50 eurų nominalo padirbtų banknotų numeriai skiriasi. Nustatyti trys populiariausi numeriai“, – tikino D.Karalukas.

Pagrindiniai euro banknotų apsaugos požymiai:

Pačiupinėk: popierius šiugžda, jaučiasi spaudos nelygumai;

Pažiūrėk prieš šviesą: vandens ženklai (matoma arka arba langai, banknoto nominalas naujojoje serijoje deivė – Europa), apsauginis siūlelis (matomas tik pakėlus prieš šviesą);

Pakreipk: holograma (vaizduojami nominalo skaičiai ir simboliai kinta pakreipus banknotą), blizganti juostelė (reverse su euro simboliu € ir nominalo skaičiumi 5, 10 ir 20 seno tipo eurų banknotuose), spalvą keičiantis nominalo skaičius (pakreipus 50, 100, 200, 500 bei naujo tipo 5 ir 10 eurų banknotuose).

VIDEO: Policininkai atskleidžia būdą, kaip atskirti padirbtus eurus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius