Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panaikinta nutartis, kuria nutraukta Gedimino Jackos byla dėl nužudymo organizavimo

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį panaikino Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria dėl senaties buvo nutrauktas baudžiamasis procesas klaipėdiečio Gedimino Jackos atžvilgiu dėl prieš 20 metų galbūt organizuotos užsakomosios žmogžudystės.
Gediminas Jacka Palangos apylinkės teisme
Gediminas Jacka Palangos apylinkės teisme / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Apeliacinis teismas paskelbė, kad Konstitucija numato, jog kiekvienas asmuo laikomas nekaltu, kol nėra įsiteisėjusio teismo nuosprendžio. Sprendžiant byloje klausimą dėl vieno asmens, neišvengiamai sprendžiamas ir kitų klausimas.

„Pašalinus asmenį iš proceso, jis praranda teisę ne tik gintis, be ir rašyti apeliacinius skundus", – paskelbė teismas.

Po šios nutarties G.Jackos byla dėl nužudymo organizavimo bus nagrinėjama toliau Vilniaus apygardos teisme kitą savaitę. Kartu su juo teisiami Jonas Bielskis, Arikas Pastuškovas ir kiti.

Bylos duomenimis, verslininkas G.Jacka, siekdamas atkeršyti H.G.S. už kreipimąsi į teisėsaugos organus ir duotus parodymus baudžiamojoje byloje, kurių pagrindu Mažeikių rajono teismo 1984 metų nuosprendžiu jis buvo pripažintas kaltu ir nuteistas laisvės atėmimo bausme už kurstymą duoti kyšį, nusprendė suorganizuoti verslininko H.G.S nužudymą.

Įtariama, kad 1993 metų pradžioje G.Jacka paprašė J.Bielskio surasti žmogų, kuris už 5 tūkst. JAV dolerių atlygį nužudytų H.G.S.

Įtariama, kad 1993 metų pradžioje G.Jacka paprašė J.Bielskio surasti žmogų, kuris už 5 tūkst. JAV dolerių atlygį nužudytų H.G.S.

J.Bielskis su bendru 1993-ųjų sausio 22-osios vakarą iš nenustatyto 16-o kalibro nupjautavamzdžio medžioklinio šautuvo iššovė į H.G.S., kai šis lipo iš savo automobilio „VAZ 2109". Verslininkas nuo sužalojimų po kelių valandų mirė ligoninėje.

Po nužudymo J.Bielskis gavo žadėtus 5 tūkst. JAV dolerių ir perdavė nusikaltimą įvykdžiusiam Sauliui Skėriui.

Įtarimai organizavus šį nusikaltimą G.Jackai buvo pateikti tik praėjus 12 metų, kai apie jį papasakojo su teisėsauga sutikęs bendradarbiauti J.Bielskis. Tuo metu G.Jacka tvirtina buvęs apšmeižtas.

Baudžiamąją bylą dėl H.G.S. nužudymo, turto prievartavimo ir kitų sunkių nusikaltimų Vilniaus apygardos teismas pradėjo nagrinėti 2008 metų rugsėjį. Dėl įvairių priežasčių keitėsi teisėjų kolegijos, joms pasikeitus, byla vėl buvo pradedama iš naujo. G.Jackos baudžiamosios atsakomybės senaties terminas suėjo šių metų sausį. Byla dėl įvarių kliūčių – kaltinamųjų ligų ir t.t. buvo tęsiama rudenį. Nutraukti G.Jackos bylą teismas nusprendė spalio 3 dieną.

G.Jacka ir jo gynėjas Remigijus Merkevičius parašė skundus Apeliaciniam teismui, teigdami, kad G.Jacka sieks reabilitacijos, yra nekaltas, pašalinus jį iš proceso jam nepasibaigus, pažeidžiamos jo teisės – jis netenka galimybės gintis. G.Jacka kurį laiką buvo suimtas, jis gali siekti žalos atlyginimo.

G.Jacka į Apeliacinio teismo posėdį neatvyko, jame dalyvavo kitas jo advokatas Egidijus Bičkauskas.

Prokuroras Artūras Urbelis (kairėje) ir advokatas Remigijus Merkevičius teisme
Prokuroras Artūras Urbelis (kairėje) ir advokatas Egidijus Bičkauskas teisme

Apeliacinio teismo posėdyje dalyvavęs Generalinės prokuratūros prokuroras Artūras Urbelis teigė, kad apygardos teismo nutartis yra teisėta ir pagrįsta – suėjo baudžiamosios atsakomybės senaties terminas, jis taip pat minėjo įstatymuose įtvirtintą nekaltumo prezumpciją, teismų praktiką dėl senaties.

Prokuroras stebėjosi, kodėl G.Jacka neskundė jam taip pat dėl senaties nutrauktos bylos, kurioje kalbama apie 200 tūkst. JAV dolerių prievartavimą iš bankininkų, vieno bankininko pagrobimo. Įtariama, kad 1993 metais G.Jacka su J.Bielskiu organizavo "Ekspress“ banko prezidento Vladimiro Naidūno verslo partnerio Igorio Žukovskio – Zilberio pagrobimą.

Šiuose epizoduose G.Jackai procesas buvo nutraukta anksčiau ir jis jų neskundė. Tada byla nutraukta dėl keturių nusikalstamų veikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius