Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Panevėžio apylinkės teismo už grotų pasiųsto girto vairuotojo byloje – naujas posūkis

Pirmadienį Panevėžio apylinkės teisme paskelbtas nuosprendis aštuoniolikmečiui Edvinui Zalumskiui, kuris pirmąją šių metų dieną įkliuvo girtas prie vairo. Jį teismas už grotų pasiuntė daugiau nei 5 metams. Tačiau nuosprendžio išklausyti atvykęs jaunuolio patėvis pareiškė, kad E.Zalumskis prisiėmė svetimą kaltę.
Edvinas Zalumskis
Edvinas Zalumskis / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Girtas prie vairo jaunuolis įkliuvo pirmąją šių metų dieną. Neturintį teisės vairuoti vaikiną policijos pareigūnai sulaikė tuomet, kai nuo kelio nuvažiavo „Seat Altea“ automobilis. Jo vairuotoju prisistačiusiam E.Zalumskiui alkoholio matuokliu buvo nustatytas 2,25 promilės, o kraujyje rasta 2,01 promilės girtumas.

Pradėjus aiškintis įvykio ir jaunuolio atsakomybės aplinkybes paaiškėjo, kad E.Zalumskiui gresia realus laisvės atėmimas. Iki tol vaikinas jau dvylika kartų buvo teistas, jam galiojo penkerių metų laisvės atėmimo bausmė, kuri pernai teismo buvo atidėta beveik trims metams.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Edvinas Zalumskis
Tomo Markelevičiaus nuotr./Edvinas Zalumskis

Būtent dėl šios priežasties prokuratūra ir prašė teismo skirti vairuotojui realią, penkerių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, subendrinant ją su bausme už vairavimą išgėrus.

Teismas skyrė mažesnę laisvės atėmimo bausmės trukmę nei prašėme.

Teismas į tai atsižvelgė ir jaunuolį pasiuntė už grotų penkeriems metams ir dviems mėnesiams. Be to, konfiskuotas ir pažeidimo padarymo priemone tapęs automobilis.

„Teismo sprendimą vertiname palankiai. Teismas skyrė mažesnę laisvės atėmimo bausmės trukmę nei prašėme. Pakeitė sprendimą dėl automobilio konfiskavimo. Mes prašėme konfiskuoti pinigų vertę atitinkančią sumą, tačiau teismas motyvavo, kad transporto priemonė buvo duota kito važiavusio asmens jo naudojimui ir traktavo tai kaip nusikalstamos veikos priemonę“, – sakė prokuroras G.Kazlauskas.

VIDEO: Prokuroro Gražvydo Kazlausko komentaras

Tačiau dar prieš posėdį į teismą atvyko E.Zalumskio patėviu prisistatęs Audrius Petruškevičius.

Jis ėmė teigti, kad kaltinamasis prisiėmė svetimą kaltę. Žurnalistams vyras aiškino, kad teisiamas vaikinas šitaip bandė „išsukti“ savo giminaitį. Tiesa, pats E.Zalumskis tokių patėvio kalbų nė nekomentavo.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Audrius Petruškevičius
Tomo Markelevičiaus nuotr./Audrius Petruškevičius

„Teismas sprendimą priėmė, bet neadekvačiai žiūrėjo į situaciją. Nebuvo atlikta ekspertizė, ar iš tikrųjų jis vairavo.

Edvinas nevairavo, net nebuvo tame automobilyje. Jis buvo tame rajone, tame kaime. Jį tiesiog neblaivų pakėlė ir paprašė prisiimti kaltę.

Tas žmogus turėjo teisme atsistoti ir pasakyti teisybę.

Jis, jaunas vaikinas, pagalvojo, kad gresia tik administracinė bausmė, tai prisiėmė. Edvinas tiesiog gelbėjo savo sesers vyrą, kad neprarastų teisių ir darbo. Jis apie didesnę atsakomybę negalvojo.

Prieš teismo posėdį tikrasis kaltininkas pats pasišalino iš nuosprendžio skelbimo. Aš laukiau, kol jam prabils sąžinė. Tas žmogus turėjo teisme atsistoti ir pasakyti teisybę. Mes nuosprendį skųsime, nes Edvinas prisiėmė giminaičio kaltę“, – sakė E.Zalumskio patėviu prisistatęs Audrius Petruškevičius.

VIDEO: Edvino Zalumskio patėvio Audriaus Petruškevičiaus komentaras

Nors teismas E.Zalumskį pasiuntė už grotų, tačiau panašu, jog šią bylą teks iš naujo atversti aukštesnės instancijos teismui.

Jei kaltinamasis sieks įrodyti, kad yra nekaltas, nors iki šios dienos savo kaltės neneigė, teismui teks aiškintis naujas įvykio aplinkybes.

Tačiau kaltinimą palaikęs prokuroras G.Kazlauskas teigia, kad dėl E.Zalumskio kaltės jokių klausimų nekilo.

„Nebuvo abejonių. Tai patvirtino liudytojai, policijos pareigūnai, specialistų išvada, iš dalies jo paties parodymai“, – teigė prokuroras G.Kazlauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius