Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio kelių policijos vadovas Virginijus Mačėnas stojo prieš teismą

Pačioje baudžiamosios bylos, kurioje prieš teismą stojo Panevėžio Kelių policijos biuro viršininkas Virginijus Mačėnas, nagrinėjimo pradžioje nukentėjusiuoju pripažintas vyriškis pareikalavo nusišalinti visą teismą. Prašymas patenkintas, nes teisiamas komisaras pažįsta visus šio teismo teisėjus.
Virginijus Mačėnas
Virginijus Mačėnas / Kadras iš LNK žinių

Panevėžio miesto apylinkės teisme pradėta nagrinėta baudžiamoji byla, kurioje Panevėžio Kelių policijos biuro viršininkas Virginijus Mačėnas kaltinamas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 198 straipsnio 1 dalį, 228 straipsnio 1 dalį (dėl neteisėto elektroninių duomenų perėmimo ir panaudojimo bei piktnaudžiavimo).

Teismo posėdyje dalyvavo visi proceso dalyviai, įskaitant nukentėjusįjį Robertą Jonutį.

Parengiamojoje teisiamojo posėdžio dalyje nukentėjusysis R.Jonutis ir jo atstovas paprašė nušalinti visą Panevėžio miesto apylinkės teismą, motyvuodamas tuo, kad 52 metų kaltinamasis V.Mačėnas, būdamas Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuro vadovu, kaip pareigūnas ne kartą yra dalyvavęs šiame teisme nagrinėjant administracinių teisės pažeidimų bylas, asmeniškai pažįsta daugumą šio teismo teisėjų.

Siekiant, kad ši byla būtų išnagrinėta nešališkai ir objektyviai, vadovaujantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso (LR BPK) 58 straipsnio 1 dalies 4 punktu, nukentėjusysis ir jo atstovas prašė nušalinti Panevėžio miesto apylinkės teismą ir bylą perduoti Panevėžio apygardos teismui dėl bylos perdavimo nagrinėti kito miesto apylinkės teismui.

Prokuroras palaikė nukentėjusiojo ir jo atstovo prašymą.

Kaltinamasis ir jo gynėja prašė prašymą dėl nušalinimo atmesti kaip nepagrįstą.

„Teismo nešališkumo reikalavimas yra vienas iš asmens konstitucinės teisės į teisingą teismą sudėtinių dalių. Nušalinimo teisė yra svarbi asmens teisės į tinkamą procesą garantija. Teismas turi būti subjektyviai nešališkas, t.y. nė vienas teisėjas negali turėti asmeninio išankstinio nusistatymo ar būti tendencingas. Vertinant subjektyviuosius nešališkumo aspektus, šioje byloje visiškai nėra jokių duomenų, kurie galėtų rodyti teismo šališkumą. Be to, teismas turi būti nešališkas ir objektyviąja prasme, t.y. turi pateikti pakankamas garantijas, pašalinančias bet kokią abejonę dėl galimo teismo šališkumo“, – rašoma Panevėžio miesto apylinkės teismo nutartyje.

Vertinant teismo nešališkumo reikalavimą objektyviąja prasme ir pareikšto nušalinimo motyvus šioje byloje, akivaizdu, kad nukentėjusiojo ir jo atstovo nurodytos aplinkybės gali būti LR BPK 58 straipsnio 1 dalies 4 punkte numatytu pagrindu pareikšti nušalinimą Panevėžio miesto apylinkės teismo teisėjams, nes  kaltinamasis daugelį metų yra Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuro vadovas ir, vykdydamas savo pareigas, ne kartą dalyvavo teismo posėdžiuose, kreipėsi į teismą dėl įvairių procesinių sprendimų priėmimo.

Teismas mano, kad esant paminėtoms aplinkybėms ir siekiant pašalinti bet kokias abejones bylą nagrinėjančio teismo nešališkumu, kad nei byloje dalyvaujantiems asmenims, nei visuomenei nekiltų nepagrįstų teisėjo darbo vertinimų, o kartu užtikrinant teisingumo interesus, tikslinga teisėjai nusišalinti nuo baudžiamosios bylos nagrinėjimo.
         
Teismas, vadovaudamasis LR BPK 58-59 straipsniais, nutarė  nusišalinti nuo baudžiamosios bylos nagrinėjimo ir nusišalinimą perduoti tvirtinti Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkei, pasakojama Panevėžio miesto apylinkės teismo atstovės ryšiams su visuomene ir žiniasklaida Dianos Armonienės pirmadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius