-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio mero nušalinimas nuo pareigų baigiasi – byla keliauja į teismą

Šiandien Panevėžio apygardos prokuratūra teismui nagrinėti perdavė Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų tirtą baudžiamąją bylą, kurioje Panevėžio miesto savivaldybės meras Rytis Mykolas Račkauskas, mero patarėja G.Maskoliūnienė ir privačiame sektoriuje konsultavimo bei viešinimo srityje dirbantis vilnietis M.V. kaltinami piktnaudžiavimu. Tiesa, nei vienas iš įtariamųjų savo kaltės nepripažįsta.
Ryčio Mykolo Račkausko štabe
Rinkimų vakaras Ryčio Mykolo Račkausko štabe / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko STT Panevėžio valdybos pareigūnai. Jiems vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Dalia Markauskienė.

Atlikdami ikiteisminį tyrimą pareigūnai nustatė, kad Panevėžio meras, talkinant patarėjai, galimai davė neteisėtus nurodymus Panevėžio miesto savivaldybės administracijos tarnautojams. Kaip įtariama, buvo siekiama, kad Panevėžio miesto savivaldybės administracijos organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų konkursų laimėtoja taptų su vilniečių M.V. susijusi įmonė. Su M.V. galimai iš anksto buvo suderintos perkamų paslaugų apimtys, techninės specifikacijos, paslaugų kainos.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ryčio Mykolo Račkausko štabe
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ryčio Mykolo Račkausko štabe

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, buvo susitarta ir dėl tolesnio bendradarbiavimo, tai yra, kad Panevėžio miesto savivaldybės administracija ir ateityje iš M.V. atstovaujamos bendrovės pirks konsultacines paslaugas.

Taip pat nustatyta, kad viešųjų pirkimų paraiškos galimai buvo suformuluotos taip, kad paslaugas galima būtų įsigyti apklausiant tik vieną konkrečią bendrovę.

„Tyrimo duomenys leidžia manyti, kad už paslaugas, kurios asmeniškai jam buvo suteiktos, buvo naudingos kaip politikui, buvo sumokėta savivaldybės biudžeto lėšomis. Tokie veiksmai, prokurorė patvirtins, buvo kvalifikuoti kaip piktnaudžiavimas. Šios bylos duomenimis, be oficialiai savivaldybės įsigytų paslaugų, įmonės atstovas merui asmeniškai suteikė paslaugų. Susidarė situacija, kai tam tikros paslaugos buvo nupirktos oficialiai, panaudotos, o dalis nepanaudota ir galimai skirta tik merui asmeniškai“. – sakė STT Panevėžio valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Gediminas Vizbaras.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Spaudos konferencija
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Spaudos konferencija

Be oficialiai savivaldybės nupirktų paslaugų, R.M.Račkauskui galimai buvo suteikta asmeniškai, kaip politikui, naudingų konsultacijų.

Įtariama, kad Panevėžio savivaldybė patyrė ne mažesnę nei 5 tūkst. Eurų žalą, kai už galimai suteiktas asmeniškai merui paslaugas buvo nepagrįstai sumokėta miesto biudžeto lėšomis.

Neprašys dar vieno nušalinimo

„Nei STT, nei prokuratūra neužsiima politikavimu. Mūsų tikslas ir užduotis – atskleisti ir ištirti nusikalstamas veikas. Šiandien baigiasi mero nušalinimo terminas. Mes nutarėme nesikreipti į teismą pratęsti laikinojo nušalinimo nuo pareigų terminą. Ši procesinės prievartos priemonė yra taikoma tik tada, kai tai yra būtina siekiant nešališkai ir greičiau ištirti nusikalstamas veikas. Šiuo metu, mūsų nuomone, tokios procesinės prievartos priemonės taikymas nėra reikalingas“, – kalbėjo prokurorė Dalia Markauskienė.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ryčio Mykolo Račkausko štabe
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ryčio Mykolo Račkausko štabe

Už piktnaudžiavimą tarnyba LR Baudžiamasis kodeksas numato baudą arbą laisvės atėmimą iki 7 metų. Byla perduota nagrinėti į Panevėžio apygardos teismą.

Ši byla buvo išskirta iš kito ikiteisminio tyrimo, pradėto praėjusių metų vasarą. Pastarajame tyrime STT Panevėžio valdybos pareigūnai toliau atlieka ikiteisminio tyrimo veiksmus. Be kitų asmenų, šiame tyrime yra pareikšti įtarimai ir Panevėžio merui bei jo patarėjai. Meras įtariamas prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, patarėja – prekyba poveikiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius