Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio policijos įspėjimas: plinta vis daugiau suvenyrinių ar žaislinių eurų

Išradingi lietuviai stengiasi visais įmanomais būdais praturtėti. Pastaruoju metu stebina tendencija, kai netikri Lietuvos apyvartoje esantys pinigai užsakomi ir atsisiunčiami iš įvairių internetinių tinklalapių. Atsisiųsti netikri pinigai panaudojami rinkoje.
Netikri pinigai
Netikri pinigai / Policijos nuotr.

Kai kas pinigus, kurie yra skirti įvairioms atrakcijoms ir žaidimams, internetu įsigyja ir paleidžia į apyvartą kaip neva legalią valiutą. Pastaruoju metu dažnai atsisiunčiamos 50 eurų kupiūros ir iškeičiamos į smulkesnes kupiūras perkant alkoholį, narkotikus, kramtomąją gumą ar kitas prekes. Dažnai pasitaiko ir suvenyrinės ar žaislinės 10 eurų kupiūros.

Panevėžio apskrities VPK Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai perspėja tuos, kurie siunčiasi, kad netikrų pinigų įgijimas, laikymas ar realizavimas užtraukia atsakomybę ir už tai baudžiama. Bet, nepaisant to, dažnai bandoma tokius pinigus įnešti į bankomatus, atsiskaityti už prekes tiek turgavietėse, tiek prekybos centruose.

Dažniausiai į apyvartą klastingai yra išleidžiamos 10 eurų kupiūros, bet nusikaltėlių apetitas auga – populiarėja ir penkiasdešimtinės.

2019 metų antrąjį pusmetį registruota 18 tokio pobūdžio veikų.

Dažniausiai buvo pateikiamos dešimties eurų kupiūros, populiarėja ir penkiasdešimties eurų kupiūros.

Policija informuoja, kad gyventojai turėtų būti atidesni: vykdydami atsiskaitymus grynais pinigais, gaudami grąža turgavietėse, mugėse ar kitose prekybos, paslaugų vietose. Ypač reikia atkreipti dėmesį į gaunamos kupiūros kokybę ir pagrindines apsaugos priemones: banknoto grublėtą paviršių, aiškiai matomus vandens ženklus, metalizuotas, hologramines juosteles ir fragmentus, juose besikeičiančius paveikslėlius.

Netikri, internetu atsisiųsti, pinigai turi nestandartinius užrašus. Tokius kaip „This is not legal“, „Copy“ ir kitus, kurie nebūdingi tikriems pinigams.

Policijos nuotr./Netikri pinigai
Policijos nuotr./Netikri pinigai

Tokie užrašai, esantys ant kupiūrų, byloja, kad ši piniginė kupiūra nėra skirta teisėtam atsiskaitymui. Gavusiems tokią kupiūrą, patariama nebandyti patiems jos realizuoti, o atnešti į artimiausią policijos komisariatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius