-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio senųjų kapinių niokotojams kaltinimus patvirtino Aukščiausiasis Teismas

Panevėžio senųjų kapinių niokotojams prokurorų kaltinimus patvirtinęs Aukščiausiasis Teismas pripažino juos teisiškai pagrįstais ir atmetė nuteistųjų skundus – trijų instancijų teismų pripažinti kaltais trys jaunuoliai – du dvidešimtmečiai L.B., M.K. ir veikos padarymo metu buvęs nepilnametis trečiasis jų bendrininkas privalės atlyginti visiems trims solidariai priteistą žalą Kultūros paveldo departamentui – daugiau kaip 19 tūkstančių litų ir po kelis šimtus ar tūkstantį litų vienuolikai nukentėjusiųjų dėl jų mirusių artimųjų kapavietėse sugadintų kryžių bei paminklų ir atlikti paskirtą bausmę – 45 parų areštą.
Kapinės
Kapinės / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Kaip pranešė panevėžio apygardos prokuratūra, tokią nutartį priėmė Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, kasacine tvarka pagal nuteistųjų skundus išnagrinėjusi Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorės Marinos Jelizarovos perduotą nusikaltimų mirusiojo atminimui baudžiamąją bylą ir palikusi galioti nepakeistą pirmosios instancijos priimtą ir apygardos teismo patvirtintą nuosprendį.

Kultūros vertybių registre įrašytos senosios miesto kapinės Dievo Apvaizdos Take, Šv. Petro ir Povilo bažnyčios ir vienuolyno kaimynystėje, buvo suniokotos prieš dvejus metus – nuo 2009 metų spalio iki 2010 metų kovo mėnesio ir ne vieną kartą.

Neblaivūs vaikinai, vandališkai pasielgę su didelės istorinės ir kultūrinės reikšmės turinčiomis vertybėmis – suspardę ir sulaužę su Nukryžiuotojo skulptūrėlėmis ketinius ir medinius kryžius, suardę kapavietes, prisipažino čia buvę ne kartą – jų nepagarbų požiūrį ir vandališkus apsilankymų tikslus parodė jų kompiuteriuose rasti įvairių dienų susirašinėjimai per „Skype“ programą.

„Už kapų išniekinimą ir vandališkus veiksmus baudžiamosios atsakomybės sulaukę jaunuoliai nubausti pagrįstai ir tą patvirtino trijų instancijų teismai, nes mūsų visuomenė ir įstatymai reikalauja gerbti ir saugoti mirusiųjų atminimą, jų amžino poilsio vietas. Tačiau  jaunuoliai, pamėgę lankytis senosiose kapinėse ant upės skardžio, čia rinkdavosi dažnai, vartodavo alkoholį ir amžino poilsio vietoje elgėsi kaip vandalai – spardydavo granito kryžius ir paminklus, sulaužydavo medinius kryžius. Jie savo brutaliais veiksmais sugadino didelės istorinės ir kultūrinės reikšmės turinčias vertybes, tą patvirtino Kultūros paveldo departamento surašytas aktas“, – teigia Panevėžio apygardos prokuratūros Panevėžio apylinkės prokurorė Marina Jelizarova.

Neseniai Europos paveldo dienų proga surengtoje konferencijoje „Panevėžio dvasios paieškos – senovė ir dabartis“ mokslininkai patvirtino senųjų kapinių Dievo Apvaizdos Take istorinę ir kultūrinę vertę, konstatavo, kad šių kapinių mažoji architektūra ir užrašai antkapiniuose paminkluose yra svarbus paveldas, įrodantis, jog Panevėžio miestas nuo seno buvo įvairiapusiškai reikšmingas krašto centras.

Už kapo suardymą ir išniekinimą, paminklo suniokojimą baudžiama viešaisiais darbais, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki vienerių metų, už vandališkus veiksmus kapinėse  ar kitose viešosios pagarbos vietose – viešaisiais darbais, bauda arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius