Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 25 /13:40

Panevėžio apygardos teismas netenkino N.Venckienės prašymo nutraukti bylą dėl senaties

Panevėžio apygardos teismas pirmadienį tęsė buvusios teisėjos ir Seimo narės Neringos Venckienės bylos nagrinėjimą. N.Venckienei pateikti kaltinimai dėl teismo sprendimo nevykdymo, pasipriešinimo policijos pareigūnui, trukdymo antstoliui ir sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei. Baudžiamosios bylos posėdyje pateikta civilinių ieškinių už maždaug 100 tūkst. eurų.
Panevėžio apygardos teisme – N.Venckienės byla
Panevėžio apygardos teisme – N.Venckienės byla / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Kaip BNS informavo teismo atstovė Jolita Gudelienė, teismas priėmė visų keturių nukentėjusiųjų civilinius ieškinius: L.Stankūnaitė pateikė ieškinį dėl 20 tūkst. eurų neturtinės žalos, jos dukra – 50 tūkst. eurų, policijos pareigūnas – 2 tūkst. eurų, o antstolė – beveik 29 tūkst. eurų ieškinį.

Kaip sakė teismo atstovė, posėdžio pradžioje N.Venckienės advokatas pateikė prašymą nutraukti bylą suėjus senačiai, tačiau teismas jo netenkino, įvertinęs tai, kad kaltinamoji išvykdama iš Lietuvos žinojo apie jos atžvilgiu vykdomus teisėsaugos veiksmus.

„Teismas vertino, kad N.Venckienei įtarimai buvo įteikti dar prieš išvykstant iš Lietuvos, ji žinojo apie pradėtą procesą, tad vertino, kad ji išvyko, vengdama baudžiamojo persekiojimo“, – sakė J.Gudelienė.

Taip pat teismas nusprendė netenkinti jos advokato prašymo grąžinti kaltinamąjį aktą prokurorui trūkumams ir netikslumams pašalinti, įvertinęs, jog kaltinamasis aktas surašytas tinkamai.

Atmetus šiuos prašymus, buvo skaitomas kaltinamasis aktas. N.Venckienė šioje byloje kaltinama dėl teismo sprendimo nevykdymo, pasipriešinimo policijos pareigūnui, trukdymo antstoliui ir sudavimo į veidą L.Stankūnaitei.

Ji kaltinimus neigia ir vadina politiškai motyvuotais. Šią savo poziciją ji pakartojo ir pirmadienį teisme.

„N.Venckienė kaltės nepripažino ir pasinaudojo teise duoti parodymus po liudytojų apklausų“, – sakė J.Gudelienė.

Parodymus byloje davė nukentėjusiuoju pripažintas policijos pareigūnas. Apklausti kitus nukentėjusiuosius planuojama kitame posėdyje, jis suplanuotas birželio 8 dieną.

VIDEO: Panevėžio apygardos teisme toliau nagrinėjama Neringos Venckienės byla

Kovą prasidėjęs bylos nagrinėjimas vėliau sustojo dėl šalyje paskelbto karantino. Pačiame posėdyje dalyvauti galėjo tik teismo šaukiami asmenys.

„Pirmas posėdis šioje byloje įvyko kovo 3-ią dieną. Po to, šalyje paskelbus karantiną, buvo atidėti visi teisme suplanuoti posėdžiai. Taigi, šioje byloje neįvyko keturi suplanuoti posėdžiai. Po ilgo laiko, po šitos pertraukos vėl vyksta posėdžiai. Žiūrovai į salę neįleidžiami, tačiau žiniasklaidos atstovams yra sudaryta galimybė klausytis bylos nagrinėjimo.

Tai tiesiog yra antras posėdis šioje byloje. Pirmasis baigėsi tuo, kad buvo gauta nemažai šalių prašymų ir teismas nagrinėja gautus prašymus ir šiandien pasisakys“, – sakė Panevėžio apygardos teismo atstovė spaudai Jolita Gudelienė.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Jolita Gudelienė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Jolita Gudelienė

Pirmadienį į teismą atvykusią N.Venckienę pasitiko keletas ją palaikančių asmenų.

N.Venckienė prieš posėdį su žiniasklaida bendrauti nepanoro, o per pertrauką nuo platesnių komentarų taip pat susilaikė, akcentuodama vaizdo įrašą, kuriame, jos teigimu, nesimato jokių jai inkriminuojamų veikų požymių.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Neringa Venckienė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Neringa Venckienė

Nors N.Venckienė prašė nutraukti bylą dėl senaties, tačiau pasitarusi teisėjų kolegija šio prašymo netenkino.

„Nuo kaltinime nurodytų tariamų nusikalstamų veikų padarymo, dėl baudžiamo nusižengimo tariamo, suėjo trys metai. Nuo 2012-ųjų metų, dar penkioliktais suėjo. O likusioje kaltinimo dalyje skaičiuojant, tariamiems nusikaltimams suėjo aštuonių metų terminas. Mes nutartį gausime po posėdžio“, – kalbėjo N.Venckienės advokatas Danius Svirinavičius.

2009 metų spalio 5 dieną Kaune nušautas į darbą vykęs teisėjas Jonas Furmanavičius. Tą pačią dieną prie namų nužudyta L.Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė. Prokurorai nustatė, kad žmogžudystes galbūt įvykdė garliaviškis Drąsius Kedys, N.Venckienės brolis.

D.Kedys kaltino V.Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir L.Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, V.Naruševičienės mažametę dukrą. J.Furmanavičių ir Andrių Ūsą kaunietis kaltino pedofilija. Visi teismai A.Ūsą išteisino.

Po žudynių besislapsčiusio D.Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Vėliau negyvas rastas ir A.Ūsas. Teisėsauga teigia, kad jie mirė nesmurtine mirtimi.

N.Venckienė ilgą laiką globojo dukterėčią, nevykdė teismų sprendimų atiduoti ją motinai L.Stankūnaitei. Mergaitė iš tetos namų Garliavoje paimta įsikišus pareigūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius