Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Panevėžio valdžia pripažįsta: gimnazisto nužudymo vietoje apšvietimas – prastas

Praėjus savaitei po gimnazisto nužudymo Panevėžyje, S.Dariaus ir S.Girėno g., ties 21-uoju gyvenamuoju namu, policija kol kas sako neturinti įtariamųjų. Esą tyrimas nepaprastas. Nors nusikaltimas įvykdytas daugiabučių apsuptyje, tačiau liudininkų nedaug. Policija tikina gaunanti iš visuomenės daug informacijos, tiriamos įvairios versijos.
S.Dariaus ir S.Girėno 21-ojo namo kiemas
S.Dariaus ir S.Girėno 21-ojo namo kiemas / JP/ Gedimino Balčiūno nuotr.

Kol žudikai laisvėje, panevėžiečiai sako bijantys vakarais iš namų koją kelti, o baimes sukelia prastai apšviestos gatvės, kiemai, automobilių stovėjimo aikštelės šalia daugiabučių gyvenamųjų namų.

Supa aklina tamsa

Į naujienų portalo JP redakciją kreipėsi ne vienas panevėžietis ir skundėsi, kad vakarais išeiti į kiemą nesaugu. Esą, tą nesaugumo jausmą sukelia neapšviestos gatvės, tamsūs kiemai.

Netoli jaunuolio nužudymo vietos gyvenanti panevėžietė sakė, kad vakarais daugiabučio gyvenamojo namo kieme tvyro aklina tamsa.

JP/ Gedimino Balčiūno nuotr./A.Varna
JP/ Gedimino Balčiūno nuotr./A.Varna

„Po jaunuolio nužudymo kiemas skęsta tamsoje. Šviečia ne visi žibintai, o šalia esančiame mokyklos stadione – aklina tamsa. Dabar anksti temsta ir eiti iki parduotuvės, kad ir 18 val. vakare, nesaugu. Galėtų miesto vadovai pasidomėti, ar apšviesti daugiabučių gyvenamieji kvartalai, ar saugiai jaučiamės“, – susijaudinusi kalbėjo moteris.

Apšvietimas prastas

Šviesos, reikia pripažinti, trūksta.

Panevėžio miesto savivaldybės mero pavaduotojas Aleksas Varna pripažino, kad S.Dariaus ir S.Girėno gatvės daugiabučių gyvenamųjų 17, 18, 21, 23 kiemų apšvietimas prastas.

„A.Lipniūno mokyklos stadionas – irgi tamsus. Reikėtų pasižiūrėti ir pagalvoti, ką galima padaryti. Minėtuose kiemuose stovi šviestuvai. Vienur vienas, kitur – du. Tačiau šviesos, reikia pripažinti, trūksta“, – svarstė vicemeras.

Sprendžia dilemą

Anot jo, planuose yra numatyta gerinti miesto apšvietimą.

„Tvarkomas apšvietimas Molainių gatvėje. Norisi sutvarkyti ir kitas miesto vietas, kad būtų šviesiau. Projektai yra parengti, bet negali paskubinti jų. Miesto infrastruktūros skyrius yra sudaręs planus, kuriuose numatyta gerinti apšvietimą. Tik nežinau, kaip geriau elgtis, ar daryti šviesiau, kur didžiausi žmonių srautai, ar apšvietimą gerinti miegamuose gyvenamųjų namų kvartaluose. Saugumo klausimas visiems opus. Jis dar opesnis tampa įvykus nelaimei“, – sakė A.Varna.

Šviečia ne visi žibintai

Bendrovės „Panevėžio gatvės“ direktoriaus pavaduotojas apšvietimui Stasys Kurulis naujienų portalui JP aiškino, kad stengiasi, jog gatvių, kiemų, automobilių stovėjimo aikštelių žibintai šviestų.

„Apie nešviečiančius žibintus daugiabučių gyvenamųjų kiemuose informuoja patys gyventojai, bendrijų pirmininkai. „Panevėžio gatvės“ prižiūri per 7,5 tūkst. miesto šviestuvų. Fiziškai sunkus darbas, nes jei šiandien žibintas šviečia, ryt jis jau gali ir nešviesti. Šiaip, miesto gatvės apšviestos, bet daugiabučių gyvenamųjų kiemuose yra šviestuvų tiek, kiek yra. Be to, ne visi ir šviečia“, – sakė S.Kurulis ir pridūrė:

„Kiemas, kuriame buvo nužudytas vaikinas, apšviestas prastai. Vienoje pusėje stovi vienas žibintas, o kitoje – du. Kita bėda, kad keli šviestuvai stovi link naktinio klubo pastato, bet jie ne visada šviečia. Jų apšvietimu rūpinasi klubas.“

Planuoja valdininkai

Pasiteiravus, kas planuoja naujų šviestuvų statymus mieste ir ar jie bus statomi, bendrovės direktoriaus pavaduotojas apšvietimui S.Kurulis teigė:

„Naujų šviestuvų ir kitais miesto apšvietimo reikalais rūpinasi Panevėžio miesto savivaldybės administracija. Jie planuoja, o „Panevėžio gatvės“ kuruoja. Be Savivaldybės nurodymų, naujų šviestuvų nestatome.“

Negalima teigti, kad daugiau užpuolimų įvyksta neapšviestose vietose.

Daugiau šviesos – drąsiau

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Rasa Galkauskienė sakė puikiai suprantanti, jog neapšviestos teritorijos kelia baimę ir nesaugumo jausmą.

„Negalima teigti, kad daugiau užpuolimų įvyksta neapšviestose vietose. Tačiau tamsa visuomet kelia nesaugumo jausmą. Policija visuomet už tai, kad daugiabučių kiemai, automobilių stovėjimo aikštelės būtų apšviestos. Negaliu pasakyti, kas tuo turėtų rūpintis, bet, manau, gyventojai galėtų ir patys daugiau pasirūpinti savo saugumu, kaip ir didesnių kiemų apšvietimu. Juk bendrijos gali pasirūpinti, kad prie namų būtų įrengtos judesio lempos. Kuo daugiau bus šviesos, tuo saugiau jausimės patys“, – kalbėjo R.Galkauskienė ir teigė, kad tamsiuoju paros metu geriau eiti ilgesniu, bet apšviestu keliu.

Reikia daugiau vaizdo kamerų

Pasak Panevėžio apskrities VPK komunikacijos vyriausiosios specialistės, dar saugiau panevėžiečiai jausis, kai mieste bus įrengta daugiau vaizdo kamerų.

„Jos labai drausmina žmones. Be to, tokios kameros padeda tyrimams. Tiesiogiai stebint vaizdus galima sustabdyti nusikaltimą. Policijos pareigūnai kovoja už saugumą, bet ir patys žmonės privalėtų labiau rūpintis savo saugumu“, – įsitikinusi R.Galkauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius