Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžyje prieš teismą stojo sukčiavusi vadybininkė

Panevėžio teisme pradėta nagrinėti byla, kurioje tariamas nuolaidas savo naudai dariusi ir siekusi pasipelnyti 24 metų panevėžietė E.K. yra kaltinama neteisėtu poveikiu elektroniniams duomenims ir svetimo turto pasisavinimu.
Bylos dokumentai
Bylos dokumentai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip rašoma Panevėžio apygardos prokuratūros pranešime, viena miesto bendrovė, priėmusi į darbą pardavimų vadybininkę, sugebančią gerai dirbti su buhalterinės apskaitos kompiuterine programa „Rivilė“, patyrė nemažų nuostolių, nes apsukri mergina įtariama sugebėjusi savanaudiškais tikslais pasinaudoti įmonės pelnu.

Vadybininkės sukčiavimai paaiškėjo, kai vadovas, pardavęs brangų kondicionierių, po kiek laiko pastebėjo apskaitoje nurodytą pardavimo nuolaidą, nors atsiminė, kad jos nebuvo taikęs. Paaiškėjo, kad vadybininkė, tvarkydama pardavimų apskaitą kompiuterine programa, jau parduotai prekei pritaikydavo fiktyvią nuolaidą ir už tokių pačios sumanytų nuolaidų sumą pasiimdavo sau pageidaujamas prekes veltui.

Prieš keletą mėnesių prokurorų perduotoje teismui retoje teisinėje praktikoje nusikaltimų informatikai ir nuosavybei baudžiamojoje byloje buvo atskleistos neteisėto poveikio informacinei sistemai ir neteisėto naudojimosi ryšių paslaugomis nusikalstamos veikos – šimtus tūkstančių žinučių siuntęs ir sąskaitą neteisėtu būdu pelnytomis premijomis pildęs jaunas panevėžietis buvo pripažintas kaltu neteisėtai, savanaudiškais tikslais pasinaudojęs ryšio paslaugomis ir ekonominę vertę turinčiais dalykais, neteisėtais prisijungimais ir kompiuterinėmis atakomis padaręs bendrovei didelę turtinę žalą ir sutrikdęs informacinės sistemos darbą.

Prokurorai teigia, kad šiandien institucijų ir daugelio asmenų veikla yra susijusi su informatika ir informacinėmis technologijomis, skatinančiomis intensyvų informacijos apsikeitimą šalyje ir tarptautiniu mastu, todėl atskleistos nusikalstamos veikos, susijusios su nusikaltimais informatikai ir nuosavybei, padeda išvengti neigiamo poveikio institucijų veiklai ir visuomenei.

Ikiteisminius tyrimus atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, tyrimus organizavo, kontroliavo ir jiems vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai.

Baudžiamojo kodekso straipsniai už nusikaltimus informatikai numato tokias bausmes: už neteisėtą disponavimą įrenginiais, programine įranga, slaptažodžiais, prisijungimo kodais ir kitokiais duomenimis – viešųjų darbų bausmę, baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki trejų metų. Už neteisėtą poveikį elektroniniams duomenims – viešųjų darbų bausmę, baudą arba laisvės atėmimą iki ketverių metų arba šešerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius