-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Panevėžyje vėl atversta sveikatą visam gyvenimui praradusio „zuikio" byla

Antradienį Panevėžyje prokurorų skundą patenkinusio Aukščiausiojo Teismo nutarimu vėl atversta „zuikio“ byla. Autobusu be bilieto važiavęs panevėžietis į namus sugrįžo sunkiai sužalotas, visam gyvenimui netekęs sveikatos.
Sveikatą praradęs A.Lapinskas teisme savo teisybės kol kas nerado.
Sveikatą praradęs A.Lapinskas teisme savo teisybės kol kas nerado. / LNK žinių stop kadras
LNK žinių stop kadras/Apsaugininkui V.Laučiui siūlyta skirti 5 metus kalėjimo, tačiau teismas vyrą išteisino.
Kadras iš LNK žinių/Apsaugininkui V.Laučiui siūlyta skirti 5 metus kalėjimo, tačiau teismas vyrą buvo išteisinęs.

Kaip rašoma Panevėžio apygardos prokuratūros pranešime, ši teisminė istorija prasidėjo prieš penkerius metus rudenį, tačiau dviejų instancijų teismai prokurorų pateiktų kaltinimų kontrolierių apsaugos darbuotojams nepatvirtino – didelio visuomenės atgarsio sulaukusi nusikaltimų žmogaus sveikatai baudžiamoji byla dar kartą bus nagrinėjama iš naujo Panevėžio apygardos teisme apeliacine tvarka.

Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorų perduotoje nagrinėti teismui nusikaltimų žmogaus sveikatai baudžiamojoje byloje nusikalstamų veikų padarymu buvo kaltinami du autobusų kontrolierių apsaugos darbuotojai – Vytautas Laučius ir Aivaras Petrauskas.

2007 lapkričio 12 d. Panevėžio autobusų parko kontrolieriai, tikrindami miesto maršrutinį autobusą Nr. 16, rado be bilieto važiavusį „zuikį“. Bylos duomenimis, bendrovės „Dorsimus“ mikroautobuse, stovėjusiame Panevėžio miesto Klaipėdos gatvėje esančioje autobuso stotelėje, V.Laučius ir A.Petrauskas buvo įtariami sunkiai sužaloję kontrolierių sulaikytą be bilieto važiavusį panevėžietį Albertą Lapinską.

LNK žinių stop kadras/A.Petrauskui, irgi pripažintam nekaltu, siūlyta metams apriboti laisvę.
Kadras iš LNK žinių/A.Petrauskui, irgi pripažintam nekaltu, siūlyta metams apriboti laisvę.

Valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylą teisme palaikęs prokuroras teigė, kad dėl autobusų parko kontrolierių apsaugos darbuotojų smurto nukentėjęs žmogus neteko viso šimto procentų darbingumo ir visam gyvenimui tapo invalidu. Toks nehumaniškas kontrolierių elgesys su keleiviu, jų išprovokuotas agresyvumo išpuolis ir jo pasekmės – sunkiai sutrikdyta autobuso keleivio sveikata sukrečia ne tik pareigūnus, bet ir kiekvieną žmogų, jo neįmanoma toleruoti, tačiau byloje surinktus įrodymus vertinę dviejų instancijų teismai kaltinimų nepatvirtino ir buvo priėmę  nuosprendžius, kuriais teisiamieji buvo išteisinti.

Aukščiausiajam Teismui kasacinį skundą parašę Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai prašė panaikinti nepagrįstą apygardos teismo apeliacinės instancijos nutartį ir jų prašymas buvo patenkintas, nes buvo padaryti esminiai baudžiamojo proceso nuostatų pažeidimai, byla buvo nepatikrinta tiek, kiek to prašė prokurorai. Prokurorų argumentai įtikino  Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegiją, kad Panevėžio apygardos teismui kaip apeliacinei instancijai priimti teisingą sprendimą sukliudė tai, jog nebuvo tinkamai išnagrinėti visi byloje pateikti įrodymai ir aplinkybės.

Įstatymas tam, kas sužalojo ar susargdino žmogų, jeigu dėl to nukentėjęs asmuo neteko regos, klausos, kalbos ar kitaip buvo sunkiai suluošintas, susirgo sunkia nepagydoma ar ilgai trunkančia liga, realiai gresiančia gyvybei, arba prarado didelę dalį profesinio ar bendro darbingumo, numato laisvė atėmimo bausmę iki dešimties metų.

15min.lt primena, kad apsaugininkui V.Laučiui siūlyta skirti 5 metus kalėjimo, o A.Petrauskui norėta metams apriboti laisvę. Tačiau teismai abu vyrus kaskart išteisindavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius