Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Para po cheminės avarijos prie Plokščių: kaip aplinkai pakenkė keliolika tonų išsiliejusios rūgšties

Aplinkosaugininkai Šakių rajone stebi situaciją dėl išsiliejusių cheminių medžiagų.
Netoli Šakių išsiliejo pavojingos cheminės medžiagos
Netoli Šakių išsiliejo pavojingos cheminės medžiagos / 15min.lt skaitytojo nuotr.

Šakių rajono aplinkosaugininkai stebi padėtį įvykio vietoje, kur trečiadienį per sunkvežimio avariją išsiliejo pavojingos cheminės medžiagos.

Aplinkosaugininkai paėmė grunto mėginius laboratoriniams tyrimams ne tik pačioje avarijos vietoje, bet ir toliau nuo jos. Mėginiai paimti ir ketvirtadienį.

Aplinkos apsaugos agentūros Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjas Gediminas Markauskas sakė, laboratorinių tyrimų duomenimis bus remiamasi apskaičiuojant aplinkai padarytą žalą. Taip pat bus įvertinti surinktų teršalų kiekiai, pranešė Aplinkos ministerija.

Šakių rajone, netoli Plokščių gyvenvietės, įvykus sunkvežimio avarijai, miške šalia kelio išsiliejo apie 1,3 tonos azoto rūgšties, 9,9 tonos sieros rūgšties ir 3 tonos kaustikinės sodos. Sunkvežimis vežė konteinerius su pavojingomis cheminėmis medžiaga, per avariją konteineriai buvo pažeisti.

Pasak pranešimo, gelbėjimo tarnybos teršalus pirmiausia neutralizavo smėliu, padengė putomis, užpylė gruntu ir uždengė plėvele, kad negaruotų. Taip pat buvo iškasti atitvarai, kad netoliese esančiu melioracijos grioviu pavojingos cheminės medžiagos nepatektų į Vaiguvos upelį. 

Lietuvos geologijos tarnybos specialistų duomenimis, avarijos padarinių poveikis aplinkai yra lokalus, kadangi aplinka, kur išsiliejo rūgštis, pati savaime yra pakankamai šarminė ir joje vyksta neutralizacijos procesai. Baigus likviduoti avarijos padarinius, toje vietoje bus atlikti ekogeologiniai tyrimai.

Ketvirtadienio rytą posėdžiavusi Šakių rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija nusprendė, kad dėl išsiliejusių pavojingų cheminių medžiagų ekstremali situacija nebus skelbiama.

Šakių rajono savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis BNS sakė, kad padėtis neatitinka ekstremalios situacijos kriterijų.

Jo teigimu, gamtai padarytą žalą dar tik bus bandoma nustatyti – imti mėginių įvykio vietoje atvažiuoja aplinkosaugininkai iš Marijampolės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius