Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parduotuvių tinklo vadovė su pardavėjomis nevengė atsiskaityti pinigais vokelyje

Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad tikrinant VMI pasitikėjimo telefonu 1882 gautą informaciją apie išmokas vokelyje, mokamas viename Pasvalio rajono parduotuvių tinkle, nustatyta, kad su dviem pardavėjomis buvo atsiskaityta ne tik oficialiu, bet ir neapskaitytu darbo užmokesčiu – per kelis mėnesius joms išmokėta daugiau kaip tūkstantis litų.
Kyšis
Vokelis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kaip rašoma Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos pranešime, pranešėjo teigimu, bendrovės direktorė, siekdama sumažinti riziką būti nutvertai, pinigus išmokėdavusi netikėtai, tam nebuvo pasirinkta konkreti mėnesio diena. Rinkdami informaciją Panevėžio AVMI specialistai apklausė bendrovėje dirbančius ir anksčiau atleistus darbuotojus. Jų teigimu, vokeliai dalyti vienos iš parduotuvių patalpose, juos duodavusi direktorė. Dėl buhalterinėje apskaitoje nustatyto neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo fakto surašytas protokolas ir medžiaga perduota į teismą.

„Šis atvejis patvirtina, kad Panevėžio regione mažmeninės prekybos įmonės, kalbant apie neapskaitomą darbo užmokestį, yra vienos rizikingiausių veiklos sričių. Mūsų vertinimu, didelė darbo užmokesčio mokėjimo vokeliuose rizika taip pat būdinga autoremonto, statybų, paslaugų ir gamybos veikloms. Šiuo metu įvertinę turimus duomenis esame atsirinkę per keturis šimtus mokesčių mokėtojų iš minėtų verslo segmentų ir jiems skiriame ypatingą dėmesį“, – sako Panevėžio AVMI viršininkas Aldas Skvarnavičius.

Pažymėtina, kad šiuo metu VMI didelį dėmesį skiria įmonėms, kuriose reikšminga darbuotojų dalis tariamai dirba ne visą darbo dieną, atitinkamai jiems tariamai mokamas mažesnis mokestis už nustatytą minimalų darbo užmokestį. Siekiant įvertinti situaciją, įmonėms buvo pateikti klausimynai ir paprašyta atsakyti į klausimus dėl tariamai ne visą darbo dieną dirbančių darbuotojų, o neišsisklaidžius įtarimams dėl galimai neapskaitomo darbo laiko, įmonės kviečiamos pasiaiškinti į Mokesčių inspekciją.

Su įmonių vadovais bendrauja ne tik VMI, bet ir „Sodros“ bei Valstybinės darbo inspekcijos atstovai. Mokesčių specialistai atkreipia dėmesį ir į tokias įmones, kuriose jų vadovai deklaruoja dirbantys už minimalų, ar net mažesnį atlyginimą, tačiau paanalizavus jų mėnesio išlaidas paaiškėja, kad uždirbdami „minimumą“ jie negalėtų sau leisti važinėti prabangiu automobiliu, ilsėtis užsienio kurortuose ar išlaikyti prabangų būstą – tai taip pat signalas, kad įmonėje gali būti slepiamos pajamos.

Jeigu po pokalbių su mokesčių specialistais įmonių vadovai nepadaro atitinkamų išvadų (neįdarbina darbuotojų visai darbo dienai, nustatydami atitinkamą darbo užmokestį), tuomet jie gali tikėtis sulaukti ir griežtesnių kontrolės veiksmų – mokestinių patikrinimų ar tyrimų. VMI visuomet bendradarbiauja, suteikia reikiamą pagalbą ir konsultuoja sąžiningai dirbančius mokesčių mokėtojus, tačiau neketina nuolaidžiauti tinkamai nevykdantiesiems savo mokestinių prievolių.

Panevėžio AVMI akcentuoja, kad daug dėmesio skirdama jau atrinktiems rizikingų veiklos sektorių mokesčių mokėtojams, nepamiršta analizuoti ir kitų įmonių veiklos, kuriose galimai atlyginimai mokami vokeliuose. Pavyzdžiui, šiuo metu teismui perduota dar viena neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo byla – pinigai vokeliuose buvo mokami Panevėžio rajone registruotoje miško ruošos bendrovėje.

VMI primena, kad apie atlyginimus vokeliuose, nelegalaus darbo atvejus ar kitus mokestinius pažeidimus galima pranešti pasitikėjimo telefonu 1882, pasinaudojant išmaniųjų telefonų programėle „Pranešk“, užpildžius anketą interneto svetainėje www.vmi.lt arba apsilankius Mokesčių inspekcijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius