-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pareigūnai geriau atpažins neapykantą: „Google“ ar „Facebook“ erdvė nusikaltėliams – ne priedanga

Įsigaliojo Lietuvos generalinio prokuroro patvirtintos rekomendacijos dėl neapykantos nusikaltimų ir neapykantą kurstančios kalbos tyrimų atlikimo. Pateikiamos neapykantos nusikaltimų sampratos, įvardijamos pažeidžiamų asmenų grupės, numatomi ikiteisminio tyrimo organizavimo, tarptautinio susižinojimo principai, nusikalstamų veikų kvalifikavimo ypatumai.
Akcijos akimirka
Asociatyvi iliustracija: akcijos už nediskriminavimą akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

2020 m. balandžio 1 d. įsigaliojo generalinio prokuroro patvirtintos naujos redakcijos Ikiteisminio tyrimo dėl neapykantos nusikaltimų ir neapykantą kurstančios kalbos atlikimo, organizavimo ir vadovavimo jam ypatumų metodinės rekomendacijos.

Rekomendacijose pateikiamos neapykantos nusikaltimų ir neapykantos kalbos sampratos, jų atribojimo kriterijai bei specifika, taip pat pateikiamos kitos šio pobūdžio nusikalstamų veikų identifikavimui ir tyrimui reikšmingos sąvokos, pažeidžiamų grupių sampratos, numatomi pagrindiniai ikiteisminio tyrimo atlikimo ir organizavimo, tarptautinio susižinojimo principai, nusikalstamų veikų kvalifikavimo ypatumai.

Skatinamas teisėsaugos institucijų atstovų sąmoningas ir jautrus požiūris į nukentėjusį nuo neapykantos nusikaltimų ar neapykantos kalbos asmenį.

Lietuvos Respublikos Konstitucija garantuoja žmogaus privataus gyvenimo neliečiamumą, teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti, ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas, minties, tikėjimo ir sąžinės laisvę. Tačiau šios teisės nėra absoliučios. Įgyvendindamas savo teises ir naudodamasis savo laisvėmis, žmogus privalo laikytis Konstitucijos ir įstatymų, nevaržyti kitų žmonių teisių ir laisvių. Praktikoje neretai susiduriama su iššūkiais, kai ikiteisminio tyrimo pareigūnams tenka atriboti žmogaus saviraiškos laisvę nuo neapykantą kurstančios kalbos, todėl Rekomendacijose nurodyti kriterijai bei principai, padėsiantys pareigūnams išspręsti šį ir kitus praktikoje kylančius klausimus.

Rekomendacijose skatinamas teisėsaugos institucijų atstovų sąmoningas ir jautrus požiūris į nukentėjusį nuo neapykantos nusikaltimų ar neapykantos kalbos asmenį, pabrėžiama specialių apsaugos poreikių vertinimo ir specialių apsaugos priemonių taikymo būtinybė, rašoma Generalinės prokuratūros ketvirtadienį paviešintame pranešime.

Rekomendacinė medžiaga užima iš viso 25 puslapius. Joje aptariami ne tik bendrieji šios probleminės srities principai, bet ir konkretūs galimų tyrimo situacijų sprendimo būdai. Pavyzdžiui, kuomet galimai nusikalstami dalykai daromi elektroninėje erdvėje, siunčiant laiškus arba komunikuojant, skelbiant komentarus socialiniame tinkle.

„Lietuvos policijos generalinio komisaro 2019 m. balandžio 11 d. nurodyme „Dėl bendradarbiavimo su bendrove „Google, Inc.“ nurodyta, kad „Lietuvos policijos įstaigose atliekant ikiteisminius tyrimus ir iškilus būtinybei kreiptis į bendrovę „Google, Inc.“ (toliau – Bendrovė) tyrimams reikšmingiems duomenims (informacijai) apie Bendrovės paslaugų („Gmail“, „Google Plus“, „Youtube“, „Google Blog“, „Google Drive“) naudotojus gauti, dėl tam tikrų nusikalstamų veikų teisinio reglamentavimo skirtumų Lietuvos Respublikoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose Bendrovės padalinys tiesioginių užklausų tyrimuose dėl nusikalstamų veikų, susijusių su nepageidaujamos informacijos skleidimu internete, ypač dėl nusikalstamos veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 154 bei 170 straipsniuose, nevykdo ir duomenų tiesiogiai neteikia, todėl norint gauti iš Bendrovės duomenis, reikalingus tiriant tokio pobūdžio nusikalstamas veikas, rekomenduojama iš karto kreiptis į Bendrovės centrinę būstinę bendrąja 2 savitarpio teisinės pagalbos prašymo teikimo tvarka per Lietuvos Respublikos ir Jungtinių Amerikos Valstijų kompetentingas institucijas“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Google“ ir „Facebook“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Google“ ir „Facebook“

Tokia pati nuostata įtvirtinta ir Lietuvos policijos generalinio komisaro 2016 m. spalio 13 d. nurodyme „Dėl bendradarbiavimo su bendrove „Facebook, Inc.“

Ikiteisminio tyrimo dėl neapykantos nusikaltimų ir neapykantą kurstančios kalbos atlikimo, organizavimo ir vadovavimo jam ypatumų metodinės rekomendacijos parengtos vykdant projektą „Atsako į neapykantos nusikaltimus ir neapykantą kurstančias kalbas Lietuvoje stiprinimas“, finansuojamą pagal Europos Sąjungos Teisių, lygybės ir pilietybės programą (2014–2020).

Su Rekomendacijomis galima susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius