-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 17 /13:07

Pareigūnai ir antstolė: prieš Laimutės Stankūnaitės dukrą smurtas nebuvo naudojamas

Ketvirtadienį buvo įvykdytas 2011 m. gruodžio 16 d. Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimas perduoti dukrą Laimutei Stankūnaitei. Operacijos metu policijos pareigūnai šturmavo Klonio gatvėje esančius Kedžių namus, kuriuose gyveno mergaitė.
Spaudos konferencija
Spaudos konferencija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pareigūnų, Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojų ir kitų operacijoje dalyvavusių žmonių veiksmai įvertinti nevienareikšmiški. Paaiškinti visus veiksmus Garliavoje pareigūnai pakvietė į  Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate (VPK) surengtą spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla, Kauno apskrities VPK viršininkas Algirdas Kaminskas, antstolė Sonata Vaicekauskienė, Kauno rajono vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovai.

S.Vaicekauskienės ir policijos pareigūnų teigimu, prieš vaiką nebuvo naudojamas smurtas, visas procesas vyko „pakankamai sklandžiai“: „Teismo sprendimas įvykdytas sėkmingai, visos tarnybos savo veiksmus atliko gerai, dėkoju už sėkmingą jų bendradarbiavimą“.

Papildyta 12.04 val.: Antstolei antrino R.Požėla: „Noriu padėkoti Klonio gatvėje šiandien susirinkusiems žmonėms, kurie vykdė teisėtus policijos reikalavimus. Vadovavomės antstolės patvarkyme nurodytais reikalavimais – pašalinti teismo sprendimo vykdymo kliūtis, jei bus tokių, pareigūnai tai ir padarė. Apie policijos pareigūnų veiksmų teisėtumą – policija veikė teisėtai, neviršijo savo įgaliojimų. O jei kyla institucijoms, tarnyboms klausimų dėl policijos veiksmų teisėtumų – esami atviri tyrimams

Jokių prievartinių veiksmų prieš mažametę pareigūnai nevykdė. Yra visa filmuota medžiaga“.

Neringa Venckienė smogė pareigūnui

R.Požėlos teigimu, buvo galima išvengti prievartos, jei Klonio gatvėje ir Kedžių namuose buvę žmonės būtų buvę geranoriški ir vykdę teisėtus pareigūnų veiksmus. Tačiau eidama link namų buvo apstumdyta S.Vaicekauskienė, o perdavus vaiką motinai, pareigūnui du kartus į galvą smogė buvusi mergaitės globėja N.Venckienė. Policininkas svarsto galimybę kreiptis dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo.

A.Kaminsko turimais duomenimis, buvo sulaikyti 39 asmenys, trukdę vykdyti teismo sprendimą. Tarp sulaikytųjų – ir D.Kedžio teta Audronė Skučienė ir jo tėvai – Vytautas ir Laimutė Kedienė. Šioms moterims prireikė medikų pagalbos, nes joms pakilo kraujospūdis, buvo silpna.

Grįžusios namo A.Skučienė ir L.Kedienė atrodė labai išsękusios, D.Kedžio mama verkė.

Vaizdo medžiagos neviešins

Jei bus tiriamas pareigūnų veiksmų teisėtumas, R.Požėla įsitikinęs, kad keliomis vaizdo kameromis nufilmuota medžiaga atsakys į visus klausimus. Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas kategoriškai paneigė galimybę paviešinti vaizdo medžiagą, nes ji atskleidžia privatų vaiko gyvenimą. Taip pat, dėl tų pačių priežasčių, ir Seimo nariams medžiaga nebus perduota.

Dar viena priežastis – nenoras atskleisti namo viduje dirbusių specialiojo būrio policininkų tapatybių. Jie buvo be šalmų ir nusiėmę veidus dengiančias kaukes. Iš viso operacijoje dalyvavo apie 240 pareigūnų, kurie prižiūrėjo, kad nebūtų blokuojamas eismas, būtų laisvas kelias iki Kedžių namų, dalyvavo taikant prievartą pareigūnų reikalavimams nepaklūstantiems žmonėms.

R.Požėla neslėpė, kad ši operacija mokesčių mokėtojams kainuos labai brangiai.

Neįsileido į namus

S.Vaicekauskienė teigė, kad ankstus rytas teismo sprendimui parinktas neatsitiktinai – norėta, kad būtų ir mergaitės laikinoji globėja N.Venckienė. Tačiau atvykus prie namų, viduje buvę žmonės jos ir advokato Gintaro Černiausko bei vaiko teisių apsaugos specialisčių ir psichologės neįleido. Po trečio skambučio buvo priimtas sprendimas į vidų patekti jėga.

„Prieš vaiką nebuvo naudojamas joks smurtas. Vaikas garsiau kalbėjo ir šaukė tik tada, kai šaukė N.Venckienė. Buvo prašymas sudėti vaiko daiktus, drabužius, prašyta globėjos įkalbėti eiti vaiką kartu su mama, bet N.Venckienė nebuvo geranoriška. Ant manęs mergaitė sakė negerus žodžius, ką jai į ausį Neringa pašnibždėjo“, – teigė S.Vaicekauskienė.

Pareigūnai sakė, kad N.Venckienei rankos buvo užlaužtos, nes ji trukdė teismo sprendimo įvykdymui. Kambaryje tuo metu buvo likusi tik ji, vaikas ir teismo sprendimą vykdantys asmenys. Prieš tai iš kambario policininkai prievarta išvedė A.Skučienę, V.Kedį, L.Kedienę, kunigas Jonas Varkala.

Mergaitė jaučiasi gerai

Spaudos konferencijoje dalyvavusios Vaiko teisės apsaugos darbuotojos tvirtino, kad mergaitė, po pakankamai sklandžiai įvykusio perdavimo motinai (iš namų mergaitė išnešta susuptą į užtiesalą, ją nešė L.Stankūnaitė ir G.Černiauskas, – red. past.), jaučiasi gerai.

Su dukra ir mama toliau dirbs specialistė, turinti leidimą dirbti su įslaptinta medžiaga. Bus stebima kaip joms sekasi kartu gyventi. Esą daugiau konkrečių detalių negalima pateikti, nes tai yra žinios apie privatų mažametės gyvenimą.

Pareigūnai patvirtino, kad kol kas L.Stankūnaitei nebus leidžiama išvykti į užsienį, kodėl - nedetalizuojama. Vaiko teisių apsaugos specialistės sakė, kad artimiausiu metu mergaitė nesimatys su Kedžiais ir Venckais, nes tai sukeltų pernelyg daug nereikalingų vaikui emocijų ir galėtų paveikti neigiamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius