-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pareigūnų profsąjunga mano, kad Gariūnų byla yra vilkinama

Prieš kelias dienas Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) direktorius Kęstutis Jucevičius išsakė nuomonę, kad daugiau kaip dvejus metus trunkančio vadinamosios Gariūnų bylos proceso pabaigos galima tikėtis ne anksčiau kaip po poros metų, esą pats tyrimas brangus, o savanoriškai atlyginta žala maža. Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimui (NPPSS) išgirdus tokį pasisakymą kilo pagrįstų įtarimų, kad Gariūnų byla gali būti paprasčiausiai vilkinama.
Gariūnai tapo kovos su šešėliniu verslu simboliu, bet jos rezultatų dar nematyti.
Gariūnai tapo kovos su šešėliniu verslu simboliu, bet jos rezultatų dar nematyti. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pasak NPPSS pirmininko Vladimiro Banelio, įtarimus sustiprina tai, kad FNTT vadovas, viešai kalbėdamas apie bylos kaštus ir žalos atlyginimą, neakcentuoja pagrindinio Baudžiamojo proceso kodekso principo – tyrimas turi būti atliktas per trumpiausią laiką.

Privalome siekti, kad tokio masto tyrimas būtų atliktas tinkamai ir kaip įmanoma greičiau. Tuo tarpu specialiosios tarnybos turi pasirūpinti, kad tai būtų atlikta nešališkai, o abejotinos informacijos sklaida būtų apribota, – sako V.Banelis.

„Keista, kad šiandien šį ikiteisminį tyrimą komentuoja įstaigos vadovas, o ne prokurorai, kurie pagal įstatymą atsako už bylos tyrimą. Įstatymas numato, kad informaciją apie bylos tyrimą gali suteikti tik tyrimą kuruojantis prokuroras arba asmuo, gavęs prokuroro leidimą. Įdomu, ar FNTT vadovas tokį leidimą yra gavęs? Be to, tai, kad K.Jucevičius menkina bylos nagrinėjimo naudą, perša mintį apie vadovo šališkumą“, – sakė V. Banel.

Buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius, įvardijantis Gariūnų bylą kaip vieną iš jo atleidimo priežasčių, teigia, kad po ketverių metų atliekamų tyrimų kai kurioms veikoms jau suėjo senaties terminai, todėl jų atžvilgiu tyrimai gali būti nutraukti.

„Kas gali paneigti, kad nesipildo daugiau kaip prieš metus išsakytos V. Gailiaus prognozės apie atskirų interesų grupių įtaką Gariūnų bylos tyrimui“, – retoriškai klausė V. Banelis.

Prašo paspartinti tyrimą

NPPSS ragina generalinę prokuratūrą atkreipti  dėmesį į rezonansinės Gariūnų bylos eigą, paspartinti jos ištyrimą, o Specialiųjų tyrimų tarnybą suaktyvinti veiklą ribojant interesų įtaką, galimai daromą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai. „Privalome siekti, kad tokio masto tyrimas būtų atliktas tinkamai ir kaip įmanoma greičiau. Tuo tarpu specialiosios tarnybos turi pasirūpinti, kad tai būtų atlikta nešališkai, o abejotinos informacijos sklaida būtų apribota“, – teigia NPPSS pirmininkas.

Per plačiai nuskambėjusius reidus Gariūnų turguje dėl galimai vykdomo sukčiavimo, klaidingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo ir neteisėtos veiklos buvo atlikta apie 100 kratų, sulaikyta daugiau nei 90 įtariamųjų. Daugiau nei dešimtis jų pripažino savo kaltę ir buvo nubausti be bylos nagrinėjimo teisme. Šiuo metu atlyginta mažiau kaip pusė valstybei padarytos žalos – apie 300 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius