Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pareigūnus papirkti bandžiusio esto byla teismui perduota per dieną

Pareigūnus siekęs papirkti 29 metų S.M. netruko sulaukti bausmės – tą pačią nusikalstamos veikos padarymo dieną Anykščių rajono apylinkės prokuratūros prokuroro Vigando Jurevičiaus su pareiškimu perduotą nusikaltimo valstybės tarnybai baudžiamąją bylą pagreitinto proceso tvarka išnagrinėjo rajono apylinkės teismas.
Eurai piniginėje
Eurai / Photos.com

Kaip informuoja Panevėžio apygardos prokuratūra, Estijoje gyvenantis S.M , vairavęs automobilį BMW 730 D ir pažeidęs kelių eismo taisykles, už kyšio davimą valstybės tarnautojui  buvo nubaustas 390 litų bauda.

Vasario 4 d. rytą Anykščių rajone, kelio Kaunas-Zarasai-Daugpilis 117 kilometre, Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kelių policijos skyriaus magistralinių kelių priežiūros būrio pareigūnai, sustabdę tamsintais langais BMW 730 D  su estišku valstybiniu numeriu, kurį vairavo iš automobilių turgaus Utenoje į Kauną skubėjęs S.M., patikrino automobilio langų šviesos laidumą.

Vairuotojas, išgirdęs, kad už kelių eismo taisyklių pažeidimą teks mokėti baudą, nes automobilio langų stiklų šviesos laidumas mažesnis negu leistina, prašė jo nebausti. Prisipažinęs, kad jau yra daug kartų baustas, svečias pasiūlė 15 eurų kyšį ir prašė nesurašyti administracinio teisės pažeidimo protokolo.

Svečiui iš užsienio pareigūnai paaiškino, kad už siekimą neteisėtos paperkamo valstybės tarnautojo veikos vykdant įgaliojimus gresia baudžiamoji atsakomybė, tačiau vairuotojas ant tarnybinio automobilio sėdynės padėjo 20 eurų. Apie siekimą papirkti buvo pranešta Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato budėtojui.  

Pareiškimą užbaigti baudžiamąją bylą pagreitinto proceso tvarka surašęs Anykščių rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Vigandas Jurevičius teigė, kad kaltinamasis, kaip paperkantis asmuo, dėl  duodamo kyšio pareigūnams ir prašymo patenkinti jo interesus – nefiksuoti kelių eismo taisyklių pažeidimo fakto ir padėti išvengti administracinės atsakomybės, buvo perspėtas ir suprato darąs baudžiamąjį nusižengimą valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams.

„Kelių eismo pažeidėjams papirkti pareigūnus mūsų rajone, kaip rodo mūsų teisinė praktika, nepasiseka net ir tūkstančio litų kyšiu. Pernai dėl korupcinio pobūdžio veikų buvo pradėti 11, dėl papirkimo – 9 ikiteisminiai tyrimai, teismą pasiekė ir buvo išnagrinėtos devynios baudžiamosios bylos dėl papirkimo. Tuo pačiu siekiame sutrumpinti ikiteisminio tyrimo trukmę, todėl neužtrunkame perduodami bylas į teismą, ypač, kai aiškios veikos padarymo aplinkybės ir galima prašyti užbaigti procesą pagreitinta tvarka“, - teigia Anykščių rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Ričardas Juozainis.

Sausio mėnesį už vagystę vaistinėje 44 metų ukmergiškis V.A. bausmės sulaukė per pusantros dienos – Anykščių rajono apylinkės teismas, pagreitinto proceso tvarka išnagrinėjęs prokuroro Arvydo Miečiaus perduotą svetimo turto grobstymo baudžiamąją bylą, nuteistajam paskyrė 45 paras arešto.

Pagreitinto proceso tvarka nagrinėti baudžiamąją bylą prokuroras prašo tada, kai nusikalstamos veikos padarymo aplinkybės yra aiškios, tačiau byla turi būti nagrinėjama teisme. Tokiu atveju prokuroras su pareiškimu į teismą kreipiasi ne vėliau kaip per dešimt dienų nuo veikos padarymo dienos ir prašo nagrinėti bylą pagreitinto proceso tvarka.

Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai kartu su apylinkių kolegomis pernai perdavė nagrinėti teismui 2057 baudžiamąsias bylas, tarp jų – 210 bylų pagreitinto proceso tvarka, 329 – baudžiamuoju įsakymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius