Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parodą surengusio filatelisto kolekcija dingo tiesiai iš Vilniaus centrinio pašto

Mėnesio pradžioje centriniame Vilniaus pašte iškilmingai pristatyta filatelisto Algimanto Dugno paroda „Laisvės kelias pašto ženkluose“. Praėjus vos kiek daugiau nei savaitei nuo parodos atidarymo pastebėta, kad pradingo 200 vienetų vertingų pašto ženklų. Šios vagystės tyrimo ėmėsi Vilniaus kriminalistai, o paties pašto atstovai savo kaltės šioje istorijoje neįžvelgia.
Algimantas Dugnas
Algimantas Dugnas / Lietuvos pašto nuotr.

Didžiąją gyvenimo dalį Venesueloje praleidęs A.Dugnas pašto ženklus rinko nuo 14-os metų, jo kolekcijoje lietuviški pašto ženklai pradėti rinkti nuo 1961 m.

„Filatelija yra jo viso gyvenimo pomėgis, dėl kurio jis surinko įspūdingą pašto ženklų kolekciją, – dėstė laišką 15min redakcijai parašęs filatelistų bendruomenės narys Mindaugas. – Pašto ženklai turi istorinę vertę, konkrečiai eksponuojami šioje parodoje – atspindi Lietuvos istorijos įvykius – yra ypač brangūs autoriui. Todėl patirta ne tik didelė materialinė, bet ir moralinė žala.“

Gegužės 14 dieną Vilniaus policija pradėjo tyrimą dėl vagystės pagal Baudžiamojo kodekso 178 str. 2 d.

Filatelistų bendruomenės atstovai paprašė publikuoti dingusių pašto ženklų nuotraukas, taip niekdariams galbūt bus sunkiau juos parduoti, o žinantys vertingos informacijos apie šią vagystę raginami pranešti apie tai policijai.

Paštas nepadeda

Kalbėdamas su 15min pats A.Dugnas užsimena nusivylęs ne tik dėl prarastų pašto ženklų, bet ir dėl Lietuvos pašto požiūrio ir pozicijos atsidūrus bėdoje.

„Šiandien ryte paskambino iš pašto, nes persiunčiau jiems bylos numerį. Nustebau, galvojau, gal jie nori kaip nors padėti, bet jie sako, kad turiu ieškoti asmeniškai iš savo pusės“, – sakė A.Dugnas.

Pašto ženklai turi istorinę vertę, konkrečiai eksponuojami šioje parodoje – atspindi Lietuvos istorijos įvykius – yra ypač brangūs autoriui.

„Neturime raštiškos sutarties, nes visada dirbome žodžiu, tai ne pirma panaši paroda, – sako A.Dugnas ir atsidusęs priduria. – Tai buvo pirmieji Lietuvos pašto ženklai, tarpukario pašto ženklai...“

Jis taip pat paminėjo, kad raktus nuo stendų, kur laikyti ženklai, turėjo pašto darbuotojai, o ne jis pats.

Bet centrinio pašto apsaugos darbuotojai nepastebėjo nieko įtartino, vaizdo kameros taip pat neužfiksavo įtariamųjų, o dėl neužtikrinto kolekcijos saugumo Lietuvos paštas savo kaltės neįžvelgia.

„Mes, paštas, tiesiog skoliname patalpas filatelistams ir suteikiame galimybę pademonstruoti savo renkamus pašto ženklus. Tai vyksta būtent filatelistų, o ne paties pašto iniciatyva. Jie paskambina, paprašo vietos, nes kolekcionuoja ir natūraliai nori tai parodyti visuomenei, o mes duodame patalpas“, – situaciją komentavo Lietuvos pašto atstovė Vaida Budrienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Asociatyvi iliustracija

Anot jos, paroda surengta būtent A.Dugno iniciatyva ir jokių pretenzijų filatelistas nereiškė.

„Iškart po vagystės ėmėmės prevencinių veiksmų, dabar kažką komentuoti per anksti. Aiškinamės situaciją, kaip buvo pavogta, ar pavogta ir taip toliau. Mes imamės saugumo priemonių ir jų komentuoti net negalėčiau, nes tai konfidencialu“, – sakė ji.

Anot V.Budrienės, Lietuvos paštas yra visokeriopai pasirengęs padėti tiek pačiam kolekcininkui, tiek teisėsaugos institucijoms, aiškinantis šio įvykio aplinkybes, šiuo metu vyksta aktyvus bendradarbiavimas ir apsikeitimas informacija.

Po vagystės kolekcininkas nusprendė uždaryti parodą, nors ji turėjo vykti iki birželio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius