Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasakojimas apie neįtikėtiną mulkinimo talentą

15min.lt tęsia legendinio sukčiaus Alfredo Grigučio kronikas: butais bei automobiliais „prekiaudavęs“ veikėjas už didelius pinigus „padėdavo“ išspręsti ir problemas su teisėsauga, pavyzdžiui, išvengti baudžiamosios atsakomybės.
Banke bėdų prisidariusi ir kartu su motina A.Grigučio apmulkinta Anžela iš teismo išvyko su advokatu.
Banke bėdų prisidariusi ir kartu su motina Alfredo Grigučio apmulkinta Anžela iš teismo išvyko su advokatu. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Kaip žinoma, Vilniaus 1-ajame apylinkės teisme narpliojama baudžiamoji byla, kurioje įvairiomis aferomis yra kaltinamas hipnotizuojantis aferistas 49 metų A.Grigutis.

15min.lt jau pristatė šį veikėją ir išsamiai pasakojo apie bylos epizodus, susijusius su A.Grigučio automobilių „prekyba“, tarp jų ir visureigio BMW X3 pardavimu policininkui iš Elektrėnų. Taip pat – apie esą konfiskuotų arba bankams priklausančių būtų „išpardavimus“, dėl kurių A.Grigutis pridarė problemų visam daugiabučiui.Tvarkydamas Liudmilos dukters „gelbėjimo“ reikalus, A.Grigutis paskyrė pasimatymą Vytenio gatvėje, prie VSD būstinės. Moteriai jis liepė atnešti 44 tūkstančių eurų, pasitiko ją sėdėdamas prie BMW 730 vairo.

Šis pasakojimas – apie kitą neįtikėtiną aferisto veiklos barą: lengvatikius jis sugebėdavo įtikinti, kad padės išvengti atsakomybės įkliuvus policijai. Viena moteris, dėl savo dukters nutarusi pasinaudoti A.Grigučio paslaugomis, buvo priversta netgi parduoti butą ir iš viso neteko bemaž ketvirčio milijono litų!

Bėdos dėl aferos banke

A.Grigutis pasišovė „išgelbėti“ merginą, iškrėtusią rimtą kvailystę: Anžela K. apsimetė kita moterimi, nuėjo į banką ir susišlavė jos seifo turinį: krūvą grynųjų ir brangių papuošalų.

Afera išaiškėjo, tad Anželą užgriuvo rimti rūpesčiai.

Šiai istorijai iškilus į viešumą, laikraščius perskaitė ir A.Grigutis. Jis sužinojo, kas ta įtariamoji, kur dirba merginos mama. Tada nuėjo pas ją į darbą, prisistatė įtakingu Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnu, parodė tarnybinį pažymėjimą ir pasiūlė pagalbą traukiant dukrą iš bėdos. Jis žadėjo, kad su banku pavyks susitarti net neviešinti paklydėlės vardo ir pavardės.

Ponia Liudmila teisme pasakojo: „Jis pasakė, kad dukrai iškelta baudžiamoji byla, o jis padės išvengti atsakomybės. Pasakė, kad reikės 25 tūkstančių litų advokatui.“

Aferistas viską sugebėjo susukti taip, kad mama buvo netekusi galimybės tiesiogiai bendrauti su dukra – ją A.Grigutis išvežė į užsienį. Kartą aferistas suorganizavo dukteriai ir mamai pokalbį telefonu.

„Ji sakė: mama, aš patekau į bėdą, advokatui reikės pinigėlių...“ – dukters pagalbos šauksmą prisiminė geltonplaukė moteris.

Tikino, kad būtina konspiracija

Kito susitikimo metu A.Grigutis atvežė Liudmilai „Tele2“ telefono kortelę – liepė įsidėti ir paaiškino, jog nuo šiol reikalas bus tvarkomas bendraujant tik šiuo numeriu.

„Gąsdino, jog mane seka ir kad aš atidžiai stebėčiau, kad niekas nematytų, jog su juo susitikinėju“, – apie A.Grigučio sugalvotas konspiracijos taisykles pasakojo nukentėjusioji.

„Paskui pasiūlė konfiskuotą dviejų kambarių butą Šilo gatvėje už 93 tūkstančius litų“, – lyg tarp kitko teisme prasidarė Liudmila, apie kurios „džiaugsmus“ perkant nekilnojamąjį turtą iš A.Grigučio 15min.lt jau pasakojo praeitoje publikacijoje (žr. susijusius straipsnius).

Liudmila A.Grigučiui pateikė iš viso 238 908 litų ieškinį, ji norėtų atgauti ir 5000 litų, kuriuos šioje byloje paklojo už advokato paslaugas.Iš jo fizionomijos mačiau, kad bus blogai, jei neklausysiu, – Anžela teisme prisipažino maniusi, jog bendrauja su „saugumo departamento ministru“.

„Ne aš viena tokia...“, – pusbalsiu teismo salėje su palengvėjimu ištarė kita šioje byloje nukentėjusi vilnietė.

44 000 eurų paėmė prie saugumiečių būstinės

Toliau tvarkydamas Liudmilos dukters „gelbėjimo“ reikalus, A.Grigutis paskyrė pasimatymą Vytenio gatvėje, prie VSD būstinės.

Moteriai jis liepė atnešti 44 tūkstančių eurų (beveik 152 tūkst. litų – tiek pinigų esą reikėjo norint atlyginti vien materialinę žalą už dukters apšvarintą seifą).

Vilnietę A.Grigutis pasitiko sėdėdamas prie BMW 730 vairo, pakvietęs sėstis vidun įspėjo pavažiuosiąs į šalį, kur nefilmuoja kameros.

Nerukus „sutvarkyti problemoms“ prireikė dar 11 tūkst. litų.

Iš kur gavo tokias sumas?

Dar 10 tūkst. litų A.Grigutis pareikalavo kaip užstato už tai, kad iš kalėjimo būtų paleistas Liudmilos dukters bendrinininkas vagiant iš banko Rasius Rytmetis. Ši suma vėliau esą bus grąžinta.

Beje, tuo metu Liudmila jau buvo sumokėjusi „pradinį įnašą“ už neva konfiskuotą butą Šilo gatvėje – 25 tūkst. litų.

Aferistui atrodė, kad jo auka yra naivumo įsikūnijimas, todėl A.Grigučio apetitas neslopo: jis užsigeidė dar 30 tūkst. litų, kurių bankininkai esą paprašė jų patirtai moralinei žalai atlyginti.

„Su dukra mes neturėjome ryšių, tik per Grigutį. Jis dukros numerį turėjo“, – teisme minėjo Liudmila.

Teisėjas Petras Karvelis teiravosi, iš kur moteris ėmė tokias įspūdingas sumas. „Aš pardaviau butą. Aš turėjau parduoti, kai pareikalavo tų 44 tūkstančių eurų bankui...“ – prisipažino vilnietė.

Išvežė į Lenkiją, liepė skristi dar toliau

Kaip sekėsi bendrauti su aferistu, teismas turėjo galimybę išgirsti iš pačios Anželos lūpų.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Susipažinkite: bene išradingiausias Lietuvos sukčius.
Alfredas Grigutis

„Tai buvo penktadienis, 2008-ųjų rugsėjo 26 diena. Grįžom namo su sese ir paskambino iš nepažįstamo numerio. Pasakė, kad turim susitikti, nes turi man svarbią dovaną“, – apie pažintį su A.Grigučiu prisiminė Anžela.

Ji iš pradžių nenorėjo su pašnekovu nei kalbėtis, nei susitikti, tačiau A.Grigutis skambino dar, o ragelyje Anžela išgirdo pažįstamą balsą – Rasiaus Rytmečio.

„Tada supratau, kad kažkas negerai“, – sakė liudytoja.

Atvažiavęs A.Grigutis nuvežė ją į viešbutį. Aferistas merginai netikėtai pasakė: „Dabar taip, kaip stovi, paimi ir išvažiuoji!“

Anželai pasakius, jog tai neįmanoma, A.Grigutis davė jai vieną valandą, liepė kartu paimti ir sesę.

Susitikusios su A.Grigučiu, seserys išgirdo naują komandą: visas naudojamas SIM korteles perlaužti ir išmesti, o telefono aparatus atiduoti jam.Iš viso iš lengvatikių A.Grigutis per porą metų surinko bemaž 4 milijonus litų.

Aferistas susodino merginas į automobilį. Ekipažas stabtelėjo Marijampolėje – buvo nupirkti nauji mobilieji.

A.Grigutis merginas nuvežė į Gdanską (Lenkija). Paaiškėjo, kad iš ten seserims teks skristi į Korko miestą Airijoje. Dėl aferos banke jokių kardomųjų priemonių teisėsaugininkai Anželai tuo metu nebuvo skyrę.

„Jis pasakė, kad tavo situacija bloga ir tau reikalingas labai geras advokatas“, – prisiminė Anžela.

Gąsdino ir tonas, ir veido išraiška

Teismas jos teiravosi, kodėl A.Grigučiu pasitikėjo, vykdė jo nurodymus. „Galvojau, kad jisai yra saugumo departamento ministras“, – apie tai, kaip įsivaizdavo aferisto pareigas, prisipažino liudytoja. Ją baugino ir „geradario“ stilius: „Buvo toks balsas, tonas... Ir iš jo fizionomijos mačiau, kad bus blogai, jei neklausysiu.“

Kol seserys buvo Airijoje, Lietuvoje A.Grigutis melžė pinigus iš jų motinos.

Tačiau vieną dieną su Anžela susisiekė R.Rytmetis ir paragino atsitokėti, informavo merginą, kad jos mama jau parašiusi pareiškimą policijai dėl A.Grigučio apgavysčių.

Įvėlė ir advokatą

A.Grigutis akiplėšiškai buvo nurodęs tikrą advokatą, kuriam esą bus perduoti pinigai: Juzefas.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./alfredas grigutis, grigučio byla, grigučio bylos advokatai
Advokatas Juzefas (kairėje)

Tą patį, kuris 2008 metų pavasarį Vilniaus 2-ajame apylinkės teisme gynė baudžiamojoje byloje Anželos bendrininką R.Rytmetį.

Įveltam teisininkui dabar irgi teko liudyti teisme.

A.Grigutis iš pradžių net neprašė Liudmilos duoti pinigus jam – žadėjo moteriai suorganizuoti susitikimą, kurio metu sumą bus galima perduoti tiesiogiai. „Iš pradžių sakė, kad atvažiuos Juzefas su džipu. Bet jis vėlavo, todėl Grigutis jam paskambino. Sužinojo, kad jis pas gydytojus, atseit sunegalavo“, – teisme pasakojo nukentėjusioji.

Informavęs Liudmilą apie advokato Juzefo „ligą“, A.Grigutis geranoriškai pasisiūlė moteriai paimti pinigus ir perduoti teisininkui. Jau vėliau, kai vilnietė ėmė įtarinėti apgaulę, ji internete ieškojo advokato Juzefo kontaktų. Kadangi rado vienintelį – Juzefą Stankevičių, pas jį ir apsilankė.

Teisme 42 metų J.Stankevičius pasakojo, kad Liudmila jo kontoroje apsilankė 2008-ųjų lapkričio 28 dieną.

„Sakė, jūs per Alfredą Grigutį paėmėt 25 tūkstančius litų, kad padėtumėte mano dukrai. Supratau, kad esu įveltas į negerą istoriją“, – teisme prisiminė advokatas J.Stankevičius.

J.Stankevičius moterį įtikino su A.Grigučiu neturintis nieko bendra ir pasiūlė drauge nuvažiuoti į ekonominės policijos skyrių sostinės T.Kosciuškos gatvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius