Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasieniečių pagalbininkė Eta 7 vietnamiečius ir jų vedlį čečėną rado po eglių šakomis

Per vieną dieną į Lietuvą nelegaliai bandė patekti čečėnas, 7 vietnamiečiai ir 4 gruzinai.
Nelegalai
Nelegalai / VSAT nuotr.

Švenčionių rajone pasieniečiai sulaikė neteisėtai į Lietuvą patekusius 7 vietnamiečius ir čečėną, Vilniaus rajone – 4 gruzinus.

Penktadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos rinktinės Švenčionių užkardos pasieniečiai ties Švenčionių rajono Gelednės kaimu aptiko kelių asmenų pėdsakus, per valstybės sieną vedančius iš Baltarusijos į Lietuvą. Nedelsiant buvo organizuota pažeidėjų paieška: tam pasitelktos papildomos pajėgos iš Specialiosios paskirties bei Pavoverės užkardų, Kriminalinės žvalgybos skyriaus, į orą pakeltas Aviacijos rinktinės sraigtasparnis.

Nuo Gelednės kaimo prieigų pėdsakais sekęs VSAT kinologas su belgų avigane Eta pakeliui aptiko, įtarta, pažeidėjų išmėtytus daiktus – kelnes, avalynę, pirštines. Nelegaliai sieną kirtę asmenys neretai kelionės metu išpurvintus drabužius jau Lietuvos pusėje pasikeičia atsineštais švariais, o senuosius išmeta.

Po kelias valandas trukusių paieškų ties Švenčionių rajono Bielkiškės kaimu augančiame Daumilų miške pasieniečiams talkinusi Eta padėjo aptikti ir pačius sienos pažeidėjus. Šie miške tūnojo apsikloję eglių šakomis. Paaiškėjo, kad tai – 6 vietnamiečiai vyrai, jų tautietė moteris bei čečėnų tautybės Rusijos pilietis, įtariama, lydėjęs nelegalus.

Sulaikytieji, išskyrus vieną vietnamietį, turėjo pasus. Juose, kaip įprasta tokiais atvejais, nebuvo Šengeno vizų, suteikiančių teisę atvykti ir būti bendrijos erdvėje. Užsieniečių amžius – nuo 16 iki 30 metų, pasakojama pirmadienį VSAT atstovų paviešintame pranešime.

Dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo ikiteisminį tyrimą pradėję Ignalinos rinktinės pasieniečiai vietnamiečius uždarė į areštinę. Ten pat atsidūrė ir čečėnas, kuris sulaukė rimtų nemalonumų – ikiteisminio tyrimo dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną. Už tai gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

Savaitgalį Ignalinos rajono apylinkės teismas čečėną leido suimti dviem mėnesiams. Pirmadienį ketinama kreiptis į teismą bei prašyti leisti Vietnamo piliečius laikinai apgyvendinti VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje be teisės išeiti iš centro teritorijos.

VSAT nuotr./Nelegalai
VSAT nuotr./Nelegalai

Tą pačią dieną, penktadienį, 4 atėjūnus sulaikė ir sieną su Baltarusija saugantys VSAT Vilniaus rinktinės pasieniečiai. Įtartiną ketveriukę, stoviniavusią ties Vilniaus rajono Žitniškių kaimu esančioje autobusų stotelėje, pastebėjo Lavoriškių užkardos pareigūnai.

Paaiškėjo, kad visi sulaikytieji yra Gruzijos piliečiai. Jų amžius – nuo 30 iki 35 metų. Užsieniečiai turėjo pasus be Šengeno vizų, kuprines su asmeniniais daiktais, kelis mobilaus ryšio telefonus.

Paaiškėjo, kad valstybės sieną ši ketveriukė perėjo ties Vilniaus rajono Čerelių kaimu. Tuomet nelegalai patraukė į Lietuvos gilumą ir už maždaug 3 kilometrų pasiekė Žitkiškes, kur buvo sulaikyti.

Savaitgalį gruzinai praleido areštinėje. Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo atliekantys Vilniaus rinktinės pareigūnai pirmadienį ketina kreiptis į teismą prašydami leisti gruzinus laikinai apgyvendinti VSAT Užsieniečių registracijos centre.

Iš viso šiemet pasieniečiai sulaikė 66 Vietnamo ir 28 Gruzijos piliečius, kurie bandė neteisėtai patekti į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius