-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasienio su Baltarusija punkte vyko įkaitų išlaisvinimo operacija (nuotraukos)

Pasienyje su Baltarusija veikiančiame Medininkų–Kamennyj Log punkte ketvirtadienio naktį ginkluoti nusikaltėliai įkaitais buvo paėmę du šalies kaimynės pareigūnus. Be to, vienas be patikrinimo iš Baltarusijos įsiveržęs ginkluotų nusikaltėlių automobilis buvo blokuotas Lietuvos pusėje.
Įkaitų išlaisvinimo operacija
Pasienis / VSAT nuotr.

Kadangi per derybas pagrobėjai nepaleido įkaitų ir nepasidavė, specialios operacijos metu abiejose šalyse nusikaltėlius šturmavo ir nuginklavo Baltarusijos pasieniečių Ypatingojo būrio ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, teigiama pranešime.

Ketvirtadienio naktį Medininkų–Kamennyj Log punkte aidėjo šūviai, vyko derybos su nusikaltėliais ir buvo sustabdytas vykstančių per sieną eismas. Čia pirmąsyk vyko dvišaliai Baltarusijos pasienio komiteto ir Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) mokymai išlaisvinant įkaitus tarptautiniame kontrolės punkte bei sulaikant ginkluotus asmenis.

Tai kiek baugino ir gerokai nustebino tuo metu per sieną vykusius keliautojus iš įvairių šalių. Tik iš pareigūnų sužinoję, kad punkte vykstanti drama tėra pratybos, jie nusiramindavo.

Tokiais mokymais siekta suderinti abiejų žinybų veiksmus panašių ekstremalių situacijų metu, ruoštis terorizmo atvejams kontrolės punktuose, užkardyti organizuotą nusikalstamumą. Operacijos metu tobulinti ir tokie veiksmai kaip kitų pajėgų pasitelkimas incidentui likviduoti, jų bendradarbiavimas vaduojant įkaitus bei neutralizuojant nusikaltėlius ar įtariamus teroristus.

Ketvirtadienio vidurnaktį į Kamennyj Log punktą vienas po kito įvažiavo du automobiliai. Pirmajame, be vairuotojo, buvo du keleiviai.

Patikrinimo metu Baltarusijos pareigūnams kilo įtarimų, kad šie vyrai gabena draudžiamų prekių. Be to, turėta informacijos, kad jie gali būti įtariami nusikaltimais ir bandyti neteisėtai patekti į Europos Sąjungą. Baltarusijos pareigūnai detalaus patikrinimo metu automobilyje aptiko slėptuvę su ginklais. Tuomet įtariamieji išsitraukė po drabužiais slepiamus peilius ir garsiai šaukdami įkaitais paėmė du pasieniečius. Nusikaltėliai su jais užsibarikadavo punkto patalpose ir nukreipę į įkaitus ginklus ėmė reikalauti, kad netrukdomi galėtų įvažiuoti į Lietuvą.

Tuo metu antrame automobilyje esantys nusikaltėlių bendrininkai pasinaudojo situacija ir dideliu greičiu nepatikrinti nei muitininkų, nei pasieniečių išlėkė iš Kamennyj Log punkto ir keldami pavojų aplinkiniams į važiavo į Lietuvos teritoriją.

VSAT pareigūnai jau buvo gavę informacijos apie incidentą, todėl specialiosiomis priemonėmis bėglių automobilį užblokavo Medininkų kontrolės punkte. Šie nusikaltėliai irgi buvo ginkluoti, o tarp abiejų automobilių buvo palaikomas radijo ryšys. Pagrobėjai vis kartojo reikalavimus – pagrobėjams su įkaitais turi būti suteiktas automobilis, jis turi būti įleistas į Lietuvą, o jeigu bus bandoma sulaikyti abiejuose automobiliuose esančius asmenis ar blokuoti ryšį tarp jų, įkaitai bus nužudyti.

Bendradarbiaudami ir keisdamiesi informacija abiejų šalių pasieniečiai pradėjo rengtis operacijai. Abiejose pusėse papildomomis pasieniečių pajėgomis buvo sustiprinta Medininkų–Kamennyj Log punkto apsauga ir jo viduje, ir prieigose.

Abiejose pusėse pradėjo veikti operatyviniai štabai, atvyko derybininkų su pagrobėjais grupė. Lietuvos pusėje Medininkų punkte operacijai pasiruošė atvykę „Aro“ kovotojai, Baltarusijos pusėje – šios šalies pasieniečių specialiojo būrio kovai su terorizmu pareigūnai.

Automobilių ir asmenų eismas per sieną buvo sustabdytas, žmonės iš punkto teritorijos buvo išvedami į saugesnę vietą.

Derybos su įkaitų pagrobėjais, blokuotais Kamennyj Log punkte, truko apie pusantros valandos, abiejų šalių pasieniečiams kartu ruošiant jų išlaisvinimo planą. Kol jos vyko, nebuvo šturmuojamas ir Medininkų punkte užblokuotas nuskaltėlių automobilis.

Kadangi nusikaltėliai atsisakė paklusti derybininkų reikalavimams ir toliau grasino nužudyti įkaitus, jei nebus įleisti į Lietuvą, dvišaliame operacijos štabe apie 2 val. nakties nupręsta pradėti įkaitų išlaisvinimo operaciją. Ji prasidėjo vienu metu neutralizuojant nusikaltėlius ir Kamenyj Log, ir Medininkuose.

Kamennyj Log punkte derybininkai esą sutiko suteikti pagrobėjams automobilį ir leisti su įkaitais išvykti į Lietuvą. Vienas ginkluotų nusikaltėlių išėjo iš patalpų, patikrino pasiūlytą visureigį ir įsitikinęs, kad pavojaus nėra, pakvietė bendrus, vedinus įkaitais. Kai šie pasirodė lauke, Baltarusijos specialiojo būrio pasieniečiai, naudodami ginklus ir specialiąsias priemones, surengė efektingą jų sulaikymo akciją. Tratant šūviams ir dalį punkto padengus dūmams nusikaltėliai buvo nuginkluoti, suguldyti, o įkaitai  išlaisvinti.

Tuo pat metu Lietuvos pusėje „Aro“ pareigūnai šturmavo pagrobėjų bendrų automobilį. Operacija taip pat buvo sėkminga. Tiek Medininkuose, tiek Kamennyj Log šturmo metu nei abiejų šalių pareigūnai, nei tuo metu punkte buvę kitų tarnybų atstovai ar civiliai nenukentėjo.
 

Po sėkmingų pratybų vykusiame jų aptarime tiek Baltarusijos pasienio komiteto pirmininkas Igoris Račkovskis, tiek VSAT vadas Vainius Butinas puikiai įvertino ir operacijoje dalyvavusių, ir abiejų šalių koordinaciniuose štabuose dirbusių pareigūnų veiksmus. Tokios realiomis sąlygomis vykusios pratybos, konstatuota aptarime, padėjo stiprinti abiejų šalių pareigūnų įgūdžius ir bendradarbiavimą, kurie būtų labai reikalingi, jei panaši situcija pasitaikytų realiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius