Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasienyje su Baltarusija sulaikyta didžiausia pastaraisiais metais rūkalų kontrabanda Lietuvoje

Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai naktį iš pirmadienio į antradienį apie 1.30 val., už Lavoriškių kelio posto sulaikė du krovininius vilkikus, kuriuose, po medienos pjuvenų briketais, slėptas didžiulis kiekis kontrabandinių rūkalų.
Pasienyje su Baltarusija sulaikyta didžiausia pastaraisiais metais rūkalų kontrabanda Lietuvoje.
Pasienyje su Baltarusija sulaikyta didžiausia pastaraisiais metais rūkalų kontrabanda Lietuvoje. / MKT nuotr.

Preliminariais duomenimis iš viso sulaikyta apie 1600 dėžių (800 tūkst. pakelių) cigarečių „Imperial Classic“ ir „Jin Ling“, kurių vertė, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius, gali siekti iki keturių milijonų litų.

Tai didžiausias rūkalų kontrabandos sulaikymas pastaraisiais metais Lietuvos muitinėje nuo pat 2003-iųjų.

Muitininkams įtarimą sukėlė tai, kad medienos pjuvenų briketai buvo vežami puspriekabėse-šaldytuvuose, t.y. transporto priemonės neatitiko gabenamo krovinio pobūdžio.

MKT nuotr./Pasienyje su Baltarusija sulaikyta didžiausia pastaraisiais metais rūkalų kontrabanda Lietuvoje.
MKT nuotr./Pasienyje su Baltarusija sulaikyta didžiausia pastaraisiais metais rūkalų kontrabanda Lietuvoje.

Lietuvos ir Lenkijos Respublikos piliečių, L.S. ir V.R., vairuojami krovininiai vilkikai Volvo MKT pareigūnų buvo sustabdyti apie 1.30 val. nakties, tuoj už Lavoriškių kelio posto. Automašinos iš Rusijos per Baltarusiją į Lietuvą ir Lenkiją vežė pjuvenų briketus.

Tačiau vilkikai buvo grąžinti papildomam patikrinimui – muitinės kriminalistams pasirodė įtartina tai, jog tokio tipo transporto priemonėmis (puspriekabėmis-šaldytuvais) vežami briketai, kuriems tikrai nereikia jokios papildomos izoterminės apsaugos.

Lavoriškių kelio poste papildomai patikrinus abi transporto priemones, paaiškėjo, kad kiekvieno vilkiko puspriekabėje, po briketais slypi maždaug po 800 dėžių nelegalių cigarečių.

Vienu vilkiku vežtos rusiškos cigaretės „Imperial Classic“, kitas buvo pilnas lietuviams jau įprastų „Jin Ling“ rūkalų kontrabandos. Tai vadinamoji „tranzitinė kontrabanda“ – t.y. šių pavadinimų cigaretės skirtos ne Lietuvos, o Vakarų Europos rinkai.

Preliminariais duomenimis (cigaretės vežtos ne tik dėžėmis, rūkalų blokais buvo užkimšti mažiausi tarpeliai tarp briketų) iš viso sulaikyta apie 1600 dėžių – 800 tūkst. pakelių (16 mln. vnt.) kontrabandinių cigarečių.

Lietuvos muitinėje per penkis 2009 m. mėnesius iš viso buvo sulaikyta 21 mln. kontrabandinių cigarečių. Šiąnakt sulaikytų cigarečių vertė gali siekti iki 4 mln. litų.

MKT analitikai pastebi ir tai, kad tai pirmas atvejis, kai Lietuvoje sulaikoma tokia stambi kontrabandinių rūkalų „Imperial Classic“ siunta.

Minėtos cigaretės, muitinės kriminalistų žiniomis, ypač populiarios Lenkijoje ir Vokietijoje. Dažniausiai jos būdavo gabenamos į Lenkiją tiesiai iš Ukrainos ir Baltarusijos. Tačiau akivaizdu, kad pastaruoju metu cigarečių kontrabandos organizatoriai ieško naujų maršrutų, o juodojoje rinkoje prasidėjo konkurencija tarp „Jin Ling“ ir „Imperial Classic“.

Abu vairuotojai, lietuvis ir lenkas, sulaikyti dviem paroms. Muitinės kriminalinėje tarnyboje pradėti du ikiteisminiai tyrimai – pagal LR BK 199 str. 1 dalį ir pagal LR BK 199-2 str. 1 dalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius