Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 30 /15:31

Paskelbtas nuosprendis kalinio mirtimi Pravieniškėse pasibaigusiose naujokų „krikštynose“

Padėtas taškas garsiai nuskambėjusioje kalinio nužudymo Pravieniškių kolonijoje istorijoje. Trečiadienį Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį devyniems įtariamiesiems surengusiems mirtimi pasibaigusią „Jūros šventę“, skirtą „pakrikštyti“ naujai atvykusiems kaliniams. Trys iš egzekuciją surengusių kalinių nuteisti už nužudymą, kiti – už viešosios tvarkos pažeidimą.
Nuosprendžio skelbimas
Nuosprendžio skelbimas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Jūros šventės“ organizatoriams buvo pareikšti kaltinimai dėl laisvės atėmimo įstaigos darbo dezorganizavimo ir bejėgiškos būklės kalinio nužudymo, nužudymo dėl chuliganiškų paskatų, viešosios tvarkos pažeidimo.

Teismo nuosprendį išgirdo devyni Pravieniškių 2-ųjų pataisos namų-atviros kolonijos nutiestieji: Laimutis Stasiulis, Audrius Paškauskas, Dainius Treinys, Audrius Palcinavičius, Aidas Jakštas, Edgaras Milašius, Ričardas Gudauskas, Aivaras Mikalauskas ir Valdemaras Ochrimenko. Šeši iš šių vyrų anksčiau yra teisti už žmogžudystes, A.Paškauskas – už tėvžudystę. Vienas jų buvo išleistas į laisvę.

A.Palcinavičiui, V.Ochrimenko ir R.Gudauskui už mirtimi pasibaigusias „krikštynas“ skirta 14 metų laisvės atėmimo bausmės. R.Gudauskas paskelbtas recidyvistu.

Kitiems egzekucijos dalyviams skirtos bausmės nuo 9 mėnesių iki pusantrų metų nelaisvės atėmimo.

Per 20 dienų teismo nuosprendis gali būti apskųstas.

Nuteistieji kaltinti tuo, kad Pravieniškėse atlikinėdami laisvės atėmimo bausmę, veikdami bendrininkų grupėje, iš anksto susitarė terorizuoti naujai į pataisos įstaigą atvykusius nuteistuosius inscenizuotose „krikštynose“, tyčia naudodami smurtą ir patyčias terorizavo kitus laisvės atėmimo vietoje laikomus nuteistuosius.

Jie pasikeisdami 2010 metų liepos 25-ąją rišo prie metalinės lovos nuteistuosius, jiems ant galvos ir krūtinės pakaitomis pylė vandenį iš plastikinių kibirų bei samčio, mušė metaliniu samčiu, šlapiais rankšluosčiais su užrištais mazgais ir kumščiais, taip dviem nukentėjusiesiems sukėlė fizinį skausmą, keturiems – nežymų sveikatos sutrikdymą, o vienas nukentėjusysis nuo sužalojimų mirė.

Nužudytasis 49 metų Rimantas Fialkauskas už pedofiliją buvo nuteistas 9 metų laisvės atėmimo bausme.

Pagal neoficialias nuteistųjų tradicijas naujai atvykę kaliniai „krikštijami“ kartą per metus. Krikštynos paprastai sutampa su Klaipėdoje vykstančia „Jūros švente“, todėl šią tradiciją kaliniai tarpusavyje mėgsta taip pat vadinti šios šventės vardu.

Už šį labai sunkų nusikaltimą Baudžiamasis kodeksas numato maksimalią laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius