Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbtas nuosprendis žiauriai benamį nužudžiusiems jaunuoliams

Trečiadienį Klaipėdos apygardos teismas už savavaldžiavimą, itin žiaurų vyriškio nužudymą ir viešosios tvarkos sutrikdymą 8–14 metų laisvės atėmimo bausmėmis nuteisė keturis 21–22 metų jaunuolius.
Temidė, teisingumo deivė
Už nužudytą benamį jaunuoliai sulaukė bausmės. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

2007 m. rugpjūčio 6 d. viešoje vietoje – stadione prie Paryžiaus Komunos g. – keturi nuo alkoholio apsvaigę jaunuoliai suspardė ir žiauriai išsityčiojo iš asocialiai gyvenusio vyro, siekdami susigrąžinti vieno iš kaltinamųjų megztinį ir butelį alkoholio. Be visa to, žiaurūs poelgiai buvo nufilmuoti vieno iš kaltinamųjų mobiliojo ryšio telefonu. Nukentėjusiajam nuo galvos sužalojimų visumos išsivystė koma ir po kelių dienų jis ligoninėje mirė. Dėl inkriminuotų nusikalstamų veikų  vienas kaltinamasis kaltu neprisipažino, kiti trys prisipažino kalti iš dalies.

Teisėjų kolegija nuosprendyje pažymėjo, kad visi keturi kaltinamieji sudavė nukentėjusiajam daugybinius smūgius rankomis ir kojomis į įvairias kūno vietas, iš jų ir į galvą, dėl to nukentėjusysis mirė, tokiu būdu kaltinamieji nukentėjusįjį nužudė tyčia.

Visi kaltinamieji veikė bendrais tarpusavyje suderintais veiksmais, intensyviu fiziniu smurtu neleisdami prieš tai pargriautam nukentėjusiajam atsikelti ir pabėgti iš įvykio vietos, tyčiodamiesi iš nukentėjusiojo jį nurengė, po to egzekuciją nufilmavo.

Byloje nustatyta, kad smurtas prieš nukentėjusįjį buvo intensyvus ir stiprus. Kaltinamieji veikė bendrai, kiekvienas jų dalyvavo gyvybės atėmimo procese, todėl buvo nusikaltimo bendrininkai – nusikaltimo vykdytojai. Kaltininkai neabejotinai suprato, kad savo asmeninėms sąskaitoms su nukentėjusiuoju suvesti jie pasirinko būtent viešąją vietą ir būdą, kuriuo akivaizdžiai sutrikdė visuomenės tvarką, demonstravo nepagarbą aplinkiniams bei aplinkai. Taigi visų keturių kaltinamųjų kaltė dėl nusikaltimo visiškai įrodyta ir teismui abejonių nekėlė.

Skirdamas laisvės atėmimo bausmes, teismas kaltinamųjų atsakomybę sunkinančiomis aplinkybėmis pripažino tai, jog jie nusikalto veikdami bendrininkų grupe ir būdami apsvaigę nuo alkoholio. Taip pat atsižvelgė į tai, kad visi kaltinamieji yra jauno amžiaus, o vienas jų nusikaltimų padarymo metu dar buvo nepilnametis. Teismas D.Ch. už visų nusikaltimų padarymą skyrė galutinę 14 metų laisvės atėmimo bausmę, o A.L. – 13 metų laisvės atėmimo bausmę ir nuteistąjį suėmė teisiamojo posėdžio salėje. Teismas V.U. pripažino kaltu itin žiauriai nužudžius žmogų ir sutrikdžius viešąją tvarką ir nuteisė 12 metų laisvės atėmimu ir nuteistąjį suėmė teisiamojo posėdžio salėje. Teismas I.T. pripažino kaltu itin žiauriai nužudžius žmogų ir sutrikdžius viešąją tvarką ir nuteisė 8 metų laisvės atėmimu ir nuteistąjį suėmė teisiamojo posėdžio salėje.

Teisėjų kolegija nužudytojo motinos pareikštą civilinį ieškinį tenkino iš dalies – iš nuteistųjų solidariai priteisė 1548 litus turtinės žalos ir 5000 litų neturtinės žalos atlyginimo.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo, o nuteistiesiems – nuo jo nuorašo įteikimo dienos – apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Klaipėdos apygardos teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius