-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslapčia Vilniuje teisti jaunieji vagys, įsibrovę net į LRT, išgirdo viešą nuosprendį

Skydu nuo viešumo teisme mėgavosi du paaugliai ir mergina, kurie kaltinti sostinėje masiškai vogę iš kioskų, darželių, mokyklų ir net buvo įsibrovę į viešosios įstaigos „Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“ patalpas. Atpildo už kriminalines šunybes jaunuoliai neišvengė – trečiadienį jiems už akių paskelbtas nuosprendis. Tiesa, teista mergina išgirdo, kad yra nekalta, o kaltais pripažinti vaikinai pabarti ir palikti laisvėje.
Jaunuolių trijulės byla dėl vagysčių
Jaunuolių trijulės byla dėl vagysčių / Kadras iš filmuotos medžiagos

Apie pradedamą nagrinėti bylą, kurioje nukentėjusiaisiais pripažinti įstaigų atstovai vos tilpo į teismo salę (tačiau žurnalistas iš jos abejotinais pagrindais buvo išprašytas), 15min pasakojo 2018 m. lapkritį.

Nuo tada Vilniaus miesto apylinkės teismas slapčia nuo visuomenės narpliojo net keliolikos vagysčių aplinkybes, o šiandieną atėjo metas paskelbti nuosprendį.

Trijulė buvo teisiama už vagysčių, turto sugadinimo bei sunaikinimo, viešosios tvarkos pažeidimų atvejus bei pasikėsinimus daryti nusikalstamas veikas.

Vien už vagystes, kaip numato Baudžiamasis kodeksas, kaltinamiesiems šioje byloje galėjo būti skirtos laisvės atėmimo bausmės iki 6 metų, bet realiai jie atsipirko, švelniai tariant, lengviau.

Vienas iš kaltinamųjų, šešiolikmetis devintokas, iki šiol buvo teistas jau 4 kartus.

Kitas kaltinamasis, kuriam 14 metų (yra baigęs 5 klases), buvo dar neteistas, tik baustas administracine tvarka.

Trečioji teisiamoji D.Š. yra sulaukusi pilnametystės. Beje, pastaroji šioje byloje buvo kaltinama tik dėl vieno vagystės epizodo ir nuosprendžiu ji paskelbta išteisinta, kaip iš tiesų nepadariusi tos nusikalstamos veikos.

Tuo metu abu vaikinai, į nuosprendžio paskelbimą neatvykę, pripažinti kaltais, jiems formaliai skirtos nelaisvės bausmės, tačiau jų vykdymas atidėtas.

Suprasti akimirksniu

  • Nepilnamečiai vagys savo pėdų mėtyti ypatingai nesistengė – atvirkščiai, siautė aiškiai apibrėžtoje Vilniaus miesto teritorijoje. Nacionalinio transliuotojo būstinė yra puikus orientyras, kur buvo daromi nusikaltimai: S.Konarskio, V.Pietario, K.Donelaičio gatvėse Naujamiesčio rajone.
  • Nukentėjusiųjų gretose – bent dešimties įstaigų atstovai. Žalą dėl šios trijulės ilgų pirštų patyrė ne tik Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, bet ir Vilniaus lopšelis darželis „Drevinukas“, Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazija, dar kelios mokymo įstaigos, viena daugiabučių namų savininkų bendrija, taip pat įmonė „Karališka kibininė“ bei spaudos kioskų ir greito apsipirkimo paviljonų tinklą valdanti bendrovė „Reitan Convenience Lithuania“.

Bylą nagrinėjusi Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Evelina Petraitienė paskelbė, kad vyresnysis pakartotinai teisiamas kaltinamasis pripažįstamas kaltu bene dėl visų 14 nusikalstamų veikų epizodų, už kiekvieną jų 16-mečiui paskirta atskira bausmė, o jo motinos pečius prislėgė civiliniai ieškiniai.

Galutinė subendrinta R. paskirta bausmė – 3 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimas. Tiesa, bausmės vykdymas iškart atidėtas 3 metams, šiuo laikotarpiu tik skiriant jam elgesio apribojimus.

R., kaip ir kitam nuteistajam D., naktimis liepta būti namuose, dienomis tęsti mokslus, imtis jų arba įsidarbinti, be to, dalyvauti socialinės reabilitacijos programose, taip pat be prižiūrinčios institucijos leidimo nekeisti nuolatinės gyvenamosios vietos.

Vienintelis dalykas, dėl kurio galbūt labiau „skauda“ nuteistiems jaunuoliams, o tiksliau – jų tėveliams, yra priteisti civiliniai ieškiniai.

Jaunesniam, 15-os sulaukusiam nuteistajam paskirta galutinė subendrinta 2,5 metų nelaisvės bausmė, jos vykdymą irgi iškart atidedant dvejiems metams. Jei jaunuoliai bausmės atidėjimo laikotarpiu nusikalstų iš naujo arba nesilaikytų teismo įpareigojimų, jiems tektų realiai atlikti paskirtąsias bausmes nepilnamečių pataisos namuose.

VIDEO: Trys jaunuoliai Vilniuje už uždarų durų teisiami dėl vagysčių

Vienintelis dalykas, dėl kurio galbūt labiau „skauda“ nuteistiems jaunuoliams, o tiksliau – jų tėveliams, yra priteisti civiliniai ieškiniai. Iš nuteistųjų, o jiems neturint turto, iš D. tėvų bei R. motinos nuosprendžiu priteistos sumos nukentėjusiųjų turtinei žalai atlyginti svyruoja nuo 60 iki 630 eurų. Dauguma priteistų kompensacijų sudaro 200, 300, 500 eurų, tad bendra finansinė našta po šio teismo sudaro kelis tūkstančius eurų. Jaunuoliai (arba jų tėvai) už tuos atvejus, kai vogė drauge, yra įpareigoti atlyginti nuostolius solidariai.

Apsaugininkai, kuriems teko reaguoti į signalizacijas po įsibrovimų, teisme sėkmingai prisiteisė 610 eurų.

Beje, neoficialiais 15min duomenimis, dėl įsibrovimo į patalpas ir kompiuterių vagystės LRT galėjo patirti apie 6 000 eurų žalą, tačiau bent jau šios bylos rėmuose klausimas dėl jos atlyginimo nebuvo nagrinėjamas. Savo ruožtu bendrovė „Ekskomisarų biuras“, kurios ekipažams teko reaguoti į signalizacijas po įsibrovimų, šiame teisme sėkmingai prisiteisė 610 eurų.

Šiandienis nuosprendis dar neįsiteisėjo, per 20 parų jį gali skųsti visi proceso dalyviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius