-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patyčių ir smurto prieš mažametę Kaune atomazga: pradėtą tyrimą nutrauks, nes smurtautojams nėra 16 metų

Balandžio 6 dieną 15min skelbė apie redakciją pasiekusį vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas grupelės paauglių smurtas prieš mažametę – ji buvo apspardyta, į galvą mėtytas kamuolys. Dėl šio įvykio Kaune buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tačiau nustačius, kad smurtautojai nėra sulaukę 16 metų, tyrimą teks nutraukti. Už vaikų veiksmus, tikėtina, atsakys jų tėvai – gresia tik įspėjimas.
Kaune grupelė paauglių tyčiojosi ir smurtavo prieš paauglę
Kaune grupelė paauglių tyčiojosi ir smurtavo prieš paauglę / 15min skaitytojo nuotr.

Balandžio 6 dieną redakcijai atsiųstame vaizdo įraše grupelė jaunuolių tariasi, kaip pakenkti prie sienos priremtai merginai: vienas giriasi jau spyręs į nugarą, kita teigia nenorinti užtaisyti „fanaro“ ar smūgiuoti į saulės rezginį.

„Aš sakiau, kad nieko nedarysiu, bet nesakiau, kad jie nieko nedarys“, – konstatuoja prieš užpultąją stovinti mergina.

15min skaitytojo nuotr./Kaune grupelė paauglių tyčiojosi ir smurtavo prieš paauglę
15min skaitytojo nuotr./Kaune grupelė paauglių tyčiojosi ir smurtavo prieš paauglę

Tuomet pasipila kojų spyriai į paauglės kojas, jai į galvą imamas mėtyti kamuolys.

Užpultoji į visą tai reaguoja gana ramiai, vėliau atsiprašo prieš ją stovinčios merginos. Ši pasiūlo atsiprašyti ne tik jos, bet visų, ją apsupusių. Paauglė, prieš kurią smurtaujama, atsiprašo visų. Už ką, taip ir lieka neaišku.

„Neatleisiu, na****, dar skysčiu apipilsiu“, – į atsiprašymą atsako vienas iš smurtautojų.

Tuomet pasigirsta paauglių šūksniai „kviečia mentus!“ ir, grupelei smurtautojų bei pasyvių smurto stebėtojų ėmus skirstytis, vaizdo įrašas nutrūksta.

Kauno apskrities policija 15min tuomet patvirtino, balandžio 4 dieną sulaukusi apie šį įvykį pranešimo. Pranešta, kad iš nepilnametės šaipėsi ir tyčiojosi apie 12 kitų asmenų. Imtasi aplinkybių patikslinimo.

Balandžio 7 dieną, kaip paaiškėjo vėliau, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Nustatyta, kad smurtas vykdytas Kauno Šarkuvos gatvėje.

Kalbėdama su 15min žurnaliste balandžio 7 dieną, tik pradėjus ikiteisminį tyrimą, Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros Ketvirtojo skyriaus prokurorė Lina Zakarauskaitė teigė, kad ikiteisminiame tyrime dar neapklausta galimai nukentėjusi nepilnametė, neatlikti būtiniausi ikiteisminio tyrimo veiksmai.

Balandžio 15 dieną ji jau pateikė daugiau įvykio detalių.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, įvykiai vyko šių metų kovo 31 dieną. Policija į įvykio vietą nebuvo kviesta. Nukentėjusioji – mažametė.

Kaip teisėsaugai nurodė jos motina, minimas vaizdo įrašas buvo įkeltas į kiemo vaikų grupės susirašinėjimą feisbuko „Messenger“ programėlėje.

„Nukentėjusioji nustatyta, jos motina ir ji pati apklaustos, smurtavę asmenys nustatyti, jie panašaus amžiaus kaip ir nukentėjusioji, t. y., neturintys 16 metų“, – teigė prokurorė.

Ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo mažamečiui asmeniui (Baudžiamojo kodekso 140 str. 3 d.) buvo pradėtas gavus nukentėjusiosios motinos pareiškimą. Iš viso nustatyti 4 smurtautojai.

„Už šią nusikalstamą veiką atsako asmenys nuo 16 metų, todėl šiuo atveju, nenustačius nė vieno 16 metų ar vyresnio smurtavusio asmens, ikiteisminis tyrimas bus nutrauktas, sprendžiamas tėvų administracinės atsakomybės dėl tėvų valdžios nepanaudojimo arba panaudojimo priešingai vaiko interesams (Administracinių nusižengimų kodekso 73 straipsnis) klausimas.

Bus informuojamas Vaiko teisių skyrius, o taip pat ir savivaldybės administracijos direktorius – dėl minimalios ar vidutinės priežiūros priemonių taikymo smurtavusiems nepilnamečiams“, – paaiškino L.Zakarauskaitė.

Anot jos, tokie paauglių prieš paauglius smurto atvejai nėra labai dažni, tačiau pasitaiko. Ypač, prokurorės teigimu, padaugėjo pastaruoju metu.

Administracinių nusižengimų kodekso 73 straipsnis numato, kad tėvų valdžios nepanaudojimas arba panaudojimas priešingai vaiko interesams tėvams užtraukia įspėjimą. Jei administracinis nusižengimas padaromas pakartotinai, jis užtraukia tėvams baudą nuo 10 iki 100 eurų.

Už šį nusižengimą gali būti taikoma ir administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti atitinkamose alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius