-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavardę keitęs garsus Šiaulių nusikaltėlis D.Fridmanas mįslingai dingo: mafijos naguose Ispanijoje?

Dariumi Mačiu 1972 m. gimęs, bet vėliau pavardę į Fridmano pasikeitęs šiaulietis, kurio pavardės figūravo keliose rezonansinėse istorijose, dabar įsivėlė į naują mistiškai skambantį kriminalą.
Teisme
Darius Fridmanas, buvęs Mačys, 2014 m. teisme Kaune. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į laisvę paleistas, dirbęs ir uoliai lygtinio paleidimo sąlygas vykdęs nuteistasis staiga dingo kaip į vandenį. Užduotį jį surasti gavę policininkai neturi jokių duomenų, ar apskritai jis yra gyvas.

Nerimo kupina ir jį ginti teisme paskirta advokatė: teisininkė neabejoja, kad vyro dingimą lėmė rimtos, galbūt nuo jo paties nė nepriklausančios aplinkybės. Neatmestina ir kita versija: kad vyrui naudinga būti „dingusiu“, kad juo nesidomėtų nei teisėsauga, nei galbūt ne itin draugiškų ketinimų turintys nusikalstamo pasaulio veikėjai.

Įkliuvo dėl 70 kg hašišo

2012 m. kovo 11-ąją kruopščiai suplanuotos Valstybės sienos apsaugos tarnybos padalinių operacijos metu į pasieniečių rankas pateko per Lietuvą tranzitu gabentas milijonais litų vertinamas kvaišalų krovinys.

Patikros metu pasieniečiai aptiko specialiai įrengtą slėptuvę, kurioje rasta daugiau kaip 70 kilogramų narkotinės medžiagos hašišo.

Dar maždaug milijonas litų rastas grynaisiais įvairia užsienio valiuta.

Sulaikyti keli įtariamieji, tarp jų buvo ir D.Fridmanas. Šį vyrą teismas vėliau pripažino kaltu dėl narkotikų kontrabandos ir paskyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Išgarsėjo dėl slėpynių po nužudymo

Kita istorija, susijusi su nužudymu, buvo dar labiau išgarsinusi D.Fridmaną. 2015 m. gegužę Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad anksčiau išteisintas Darius Fridmanas iš tiesų yra kaltas dėl Aušros Pašiškevičiūtės („Nuostabiausių kojų“ konkurso laimėtojos) nužudymo prieš 18,5 metų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darius Mačys 2011 m. teisme
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darius Mačys 2011 m. teisme

Šiaulių apygardos teismas 2011 m. vasario 19 d. nuosprendžiu D.Fridmaną dėl nužudymo buvo išteisinęs, neįrodžius, kad jis dalyvavo padarant šią nusikalstamą veiką, tačiau aukštesnės instancijos teismas paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį. Nužudytos merginos tėvams priteista turtinė žala ir po 28 962 Eur kiekvienam iš tėvų neturtinei žalai atlyginti.

D.Fridmanui atlikus nemažą dalį bausmės (maždaug 6 metus), teismas buvo sutikęs taikyti D.Fridmanui lygtinį paleidimą. Likusius 4 metus vyras turėjo praleisti laisvėje, prižiūrimas probacijos tarnybos pareigūnų.

Dabar Probacijos tarnybos Vilniaus skyriaus teisininkams teko kreiptis į Vilniaus miesto apylinkės teismą dėl D.Fridmano lygtinio paleidimo atšaukimo. Mat vyras paslaptingai pradingo.

Probacijos tarnybos teikimą, kurio patvirtinimas reikšmtų pareigą grįžti D.Fridmanui už grotų, nagrinėjantis teisėjas Dainius Grizickas konstatavo: „Neįmanoma užtikrinti jo paties dalyvavimo teisme, nes asmuo negauna šaukimų, neatvyksta į posėdį ir nepasiduoda atvesdinimui.“

„Visos priemonės išnaudotos, galima, nagrinėti be jo“, – teisėjui antrino ir bylą kuruojantis prokuroras.

Sklando gandai, kad vyras užsienyje galėjo patekti į su narkotikų mafija siejamų asmenų nemalonę.

„Nesant jokių apčiuopiamų paieškos rezultatų, tiesiog nematau prasmės nagrinėti“, – bandė prieštarauti D.Fridmanui valstybės paskirta gynėja, tačiau teismas darbą nutarė tęsti.

Probacijos tarnybos atstovė pateikė teismui pažymą iš sostinės 3-iojo policijos komisariato, kad nuo liepos liepos 22 d. paskelbta tarptautinė D.Fridmano paieška: „Vadinasi, Lietuvoje jo kaip ir nėra...“

Laisvėje stengėsi atrodyti padoriai

Paaiškėjo, kad bausmę už sunkius nusikaltimus atliekantis D.Fridmanas lygtinai buvo paleistas 2018 m. vasarą, nuo tų metų liepos mėnesio jį kontroliavo Probacijos tarnyba. Laisvėje vyras elgėsi padoriai, gavo vos vieną smulkią administracinę nuobaudą, tad 2019 m. balandį teismas panaikino apribojimą jam neišvykti iš gyvenamosios vietos, jei kelionė susijusi su darbu. Turimais duomenimis, vyras praėjusią gegužę atsidūrė Ispanijoje.

Tačiau netrukus, birželį, D.Fridmaną prižiūrintys pareigūnai nustatė, kad vyras jau nebedirba UAB „Metaloidas“, o būtent dirbant šioje įmonėje ir vykstant į komandiruotes jam buvo leidžiama lankytis užsienyje.

„Manau, Darius Fridmanas tyčia nepažeidė lygtinio paleidimo sąlygų“, – teigė jo advokatė.

Turimais duomenimis, Vilniuje, Žirmūnuose, D.Fridmmanas jau keletą mėnesių nebegyvena, nuo gegužės 24 d. jo apskritai nėra Lietuvoje.

„Nuo tos dienos jokių žinių apie mano ginamąjį nėra. Manau, yra rimtos priežastys, kodėl jis apie save nepraneša“, – tvirtino jo interesus ginti paskirta advokatė Daiva Dereškevičienė, tarsi patvirtinusi sklandančius gandus: vyras užsienyje galėjo patekti į su narkotikų mafija siejamų asmenų nemalonę.

Ieškomojo gynėja pabrėžė, kad iki šiol D.Fridmanas nuosekliai vykdė lygtinio paleidimo sąlygas, o jo pakartotinio nusikalstamumo rizika buvo vertinama žemai, vos 26 balais.

„Manau, Darius Fridmanas tyčia nepažeidė lygtinio paleidimo sąlygų“, – kartojo advokatė. B

Bylą nagrinėjęs teisėjas Probacijos tarnybos teikimą dėl nuteistojo sugrąžinimo į Pravieniškių pataisos namus patenkino. Tačiau ar teismo sprendimas bus įgyvendintas, kol kas belieka tik spėlioti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius