Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 12 /14:33

Prie Šiaulių degė durpinga pieva: ugniagesiai gaisrą galėjo pasiekti tik valtimi arba pėsčiomis

Rėkyvos miške Šiaulių rajone, durpingoje vietovėje, pirmadienį kilo gaisras. Nors ugniagesiams pasiekti gaisro vietą buvo itin sudėtinga, po kelių valandų pranešta, kad pavyko suvaldyti gaisrą.
Įvykio vietoje
Asociatyvi iliustracija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiaulių rajone, Rėkyvoje, degė durpinga pieva.

Šis regionas prie Rėkyvos ežero panašiais gaisrais garsėjo ir praeityje, o būtent durpingas vietoves gesinti ugniagesiams būna labai sunku.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė Edita Zdanevičienė 15min informavo, kad šįkart pranešimas apie tai gautas 11.19 val.

Buvo pranešta, kad kylantys dūmai matomi nuo Lingailių gatvės pusės.

Per pietus, apie 12.40 val. turėtais duomenimis, gaisras buvo apėmęs maždaug hektaro plotą. Gesinimo darbus apsunkino viena esminė aplinkybė: gaisrininkai ir jų technika negalėjo pasiekti įvykio vietos niekaip kitaip, išskyrus vandeniu – gelbėtojų ekipažui teko plaukti Rėkyvos ežeru. Ugniagesiai motorinėje valtyje turi vadinamąją motopompą, kuri leidžia siurbti vandenį tiesiai iš ežero bei taip organizuoti gesinimą.

E.Zdanevičienė pabrėžė, kad į pagalbą ugniagesiams gelbėtojams suskubo ir vietos miškininkai.

Popiet pranešta, kad ugniagesiams pavyko suvaldyti gaisrą.

Iš pradžių buvo pranešta, kad durpinga pieva dega iki vieno hektaro plote, vėliau paaiškėjo, kad degimas vyko iki 20 arų plote.

„Tęsiami gaisro gesinimo darbai, įvykio vietoje dirba ugniagesiai ir miškininkai“, – BNS teigė ugniagesių atstovė.

Temos iliustracija: gaisro vieta pasiekta valtimi, iš jos ir vykdomas gesinimas
Temos iliustracija: gaisro vieta pasiekta valtimi, iš jos ir vykdomas gesinimas

Kaip rašo 15min, pirmadienį rimtas gaisras kilo ir Kuršių nerijoje ties Smiltynės perkėla.

Bus papildyta

Kaip tik prieš savaitę Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas platino ugniagesių gelbėtojų įspėjimą: įsivyravus sausrai, miškuose didėja gaisrų pavojus.

Nusistovėję sausi orai kelia didelį gaisrų pavojų miškuose. Vakar šalies ugniagesiams teko kelis kartus talkinti Valstybinių miškų urėdijos priešgaisrinėms pajėgoms, gesinant miškuose įsiplieskusius gaisrus. Birželio 5 d. vidudienį, Varėnos rajone, Marcinkonių seniūnijoje, Daržinėlių kaime esančiame miške šėlo ugnis – degė medžiai ir miško paklotė. Gaisras nusiaubė 1,4 ha plotą.

15min archyvo nuotr./Aukštapelkės gesinimo operacija
15min archyvo nuotr./Aukštapelkės gesinimo operacija

Tą pačią dieną, vidurdienį, ugniagesiai skubėjo gesinti ir Kretingos rajone, Kretingos seniūnijoje, Rūdaičių kaime esančio Joskaudų miško. Atvykus ugniagesiams, jau degė miško paklotė ir jaunuolynas. Beje, atliekant gesinimo darbus buvo rasti du karo laikų sprogmenys. Apie tai buvo informuoti išminuotojai, kurie vėliau palydėti į Kairių poligoną sprogmenų sunaikinimui. Gaisro metu išdegė 40 arų miško paklotės.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiemet ugniagesiai gelbėtojai gesino 110 miško ir miško paklotės gaisrų, o per 2022 metus buvo gesinti 134 tokie gaisrai.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba jau tuomet prognozavo, kad birželio 6–7 d. Lietuvoje vyraus ketvirtos (didelis gaisrų pavojus), o Panevėžio urėdijoje – penktos klasės miškų gaisringumas (labai didelis miškų gaisrų pavojus).

Vėliau visuomenė informuota, kad dalyje Lietuvos jau fiksuojama stichinė sausra.

Ugniagesiai gelbėtojai prašė gyventojų būti atsakingais ir itin budriais lankantis miškuose. Ugnis gali įsiplieksti ir nuo neužgesintos nuorūkos, rusenančio laužo ar išpiltų iš kepsninių smilkstančių anglių.

Pastebėjus gaisrą miške, skambinkite skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius