-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojuje mažylius palikę Šalčininkų pareigūnai sulaukė teismo kirčio, bet juos apgynė vadovybė

2019 metų rugsėjo 21-osios naktį Šalčininkuose vyko sujudimas, kai gatvėje pastebėta lakstanti pusnuogė mergytė. Į įvykį sureagavę policijos pareigūnai surado išgėrusius tėvus ir jiems atidavė mažametę, o vaiko teisių specialistus apie viską informavo tik praėjus kelioms dienoms. Vilniaus apygardos teisme aiškinantis šią situaciją, teisėjai nustatė, kad taip pasielgę policininkai galėjo pažeisti įstatymą ir paliko vaikus galbūt net mirtiname pavojuje, bet patys pareigūnai savo veiksmuose nieko blogo neįžvelgė.
Policija
Policija / Vilniaus apskrities VPK nuotr.

Rugsėjo naktį, apie 3 val. 30 min., Šalčininkų policija sulaukė pranešimo, kad gyventojas mato po gatvę lakstančią dvimetę mergytę.

Ji tik su sauskelnėmis basa lakstė po gatvę, nors buvo vos 2 laipsniai šilumos.

Atvykę pareigūnai rado ir dar vieną vaiką. Netrukus prisistatė tėvai, kurie paaiškino, kad svečiavosi pas kaimynus, vaikus palikę be priežiūros.

Motina į alkoholio matuoklį įpūtė 0,10 prom., o tėvas – 0,97 prom.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Policinė priemonė Kauno mieste
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Policinė priemonė Kauno mieste

Policininkai apie pavojų mažyliams nusprendė neinformuoti vaiko teisių budėtojų. Apie situaciją jiems pareigūnai pranešė tik po 2 dienų – pirmadienio rytą.

Beje, policija skelbė, kad motina buvo blaivi, todėl nuspręsta, kad vaikams yra saugu.

VIDEO: Šalčininkuose po gatvę lakstė nuoga mažylė

Teismas įžvelgė įstatymo pažeidimą

Vėliau ši istorija persikėlė į teismus, nes nuspręsta, kad trims vaikams su tėvais gyventi nesaugu, todėl vaiko teisių gynėjai prašė paimti juos iš šeimos.

Šeima dėl socialinių problemų tarnybų akiratyje atsidūrė dar prieš dešimtmetį, o 2018 metais vaikams buvo nustatytas pirmas grėsmės lygis. Visgi darbas su šeima teigiamų pokyčių neatnešė.

Nors Šalčininkų teismas neleido atimti vaikų, bylai nukeliavus į sostinę, teisėjai šią situaciją įvertino kaip neeilinę.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus apygardos teismas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus apygardos teismas

Vilniaus apygardos teismo teisėjai, susipažinę su byla, įžvelgė ne tik pavojų vaikams likus šeimoje, bet ir akivaizdžius policininkų įstatymo pažeidimus.

„Nagrinėjamoje byloje nustatyta, kad Šalčininkų rajono policijos pareigūnai, atvykę į įvykio vietą ir nustatę akivaizdų vaikų buvimą jiems nesaugioje aplinkoje (nuogi vaikai naktį vieni bėgiojo rėkdami) neabejotinai privalėjo nedelsdami informuoti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą. Tačiau šios pareigos neįvykdė, dėl ko kilo realus pavojus vaikų sveikatai ir gyvybei“, – nusprendė teisėjai, surašę ne taip ir dažnai praktikoje pasitaikančią atskirąją nutartį.

Bylą nagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkas Vaclovas Paulikas šią situaciją apibūdino kaip ypatingą.

„Ji ypatinga tuo, kad vaikams buvo kilęs labai realus pavojus ne tik sveikatai, bet ir gyvybei“, – komentavo jis ir pridūrė, kad būtent todėl nuspręsta surašyti atskirąją nutartį ir dėl policijos pareigūnų neveikimo.

Policija problemų nematė

Teisėjai apie pažeistus įstatymus informaciją perdavė Vilniaus apskrities policijai, kur turėjo būti sprendžiama dėl pareigūnų atsakomybės.

Tyrimą dėl įvykio buvo pavesta atlikti Imuniteto valdybos Vidaus tyrimų skyriui.

„Įvertinus minėtas aplinkybes, pareigūnų, reagavusių į pranešimą, veiksmuose nebuvo nustatyta pagrindo įžvelgti tarnybinės veiklos trūkumų bei spręsti jų tarnybinės atsakomybės klausimą.

Todėl tarnybinis patikrinimas buvo baigtas“, – apie patikrinimo rezultatus 15min informavo Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius