Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos pedagogo ir jį peiliu sužalojusio kaimyno akistata teisme neįvyks

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teisme turėjo būti pradėta nagrinėti byla dėl pasikėsinimo į jauno uostamiesčio pedagogo gyvybę. Tačiau nagrinėjimas nukeltas į spalį ir aiškėja, kad nusikaltimu įtariamas kaimynas gali nė nepasirodyti teisme. Ir statusas byloje jo kitoks – ne kaltinamojo, o asmens, padariusio įstatymų uždraustą veiką.
Pedagogas Nerijus Dzingelevičius po patirto užpuolimo laiptinėje dabar priverstas minti teismų slenksčius. Prokuroras siekia, kad jį užpuolęs kaimynas būtų gydomas priverstinai.
Pedagogas Nerijus Dzingelevičius po patirto užpuolimo laiptinėje dabar priverstas minti teismų slenksčius. Prokuroras (nuotr. su mantija) siekia, kad jį užpuolęs kaimynas būtų gydomas priverstinai. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Chemijos mokytojas Nerijus Dzingelevičius nedirba nuo 2022-ųjų kovo. Tačiau po didelių pastangų ir medikų pagalbos, kainavusios didžiulius pinigus, viliasi, kad rugsėjį grįš į klasę.

Pedagogas, kaip dabar pats sako, veikiausiai atsidūrė situacijoje „ne vietoje ir ne laiku“, kai ryte daugiabučio laiptinėje sutiko nepažįstamą vyrą. Kaip vėliau paaiškėjo – kaimynas, nieko nesakęs, puolė jauną vyrą peiliu, taikydamas jam smogti į veidą.

Jei būčiau likęs stovėti ištiktas šoko – nežinia, ar būčiau likęs gyvas.

Užfiksuota, kad N.Dzingelevičius patyrė apie dešimt peilio smūgių į veidą, rankas. „O kiek smūgių dar buvo tokių, kur jis nepataikė. Ne vienas ir ne du. Jei būčiau likęs stovėti ištiktas šoko – nežinia, ar būčiau likęs gyvas“, – teisme kalbėjo keliose Klaipėdos regiono mokyklose dirbantis pedagogas.

Po lemtingo ryto vyras dar ilgai negalėjo dirbti: gydėsi sužeidimus, patyrė operacijų. Ir dabar viską daro kaire ranka, mokosi ir rašyti ja.

Pedagogų šeima keitė gyvenamąją vietą. Siekdami gauti gydymą greičiau, jie pardavė automobilį. Skaičiuojama, kad iš viso įvairioms procedūroms, konsultacijai ir reabilitacijai jie išleido apie 10 tūkst. eurų. Savo sveikimo istoriją chemijos mokytojas aprašo socialiniuose tinkluose.

N.Dzingelevičius teigė, kad nežino, ar pavyks pašalinti ant veido likusį randą. Pedagogas tikino, kad jo darbui reikalinga nepriekaištinga išvaizda, vaikai gali išsigąsti pamatę peilio paliktą žymę. Tačiau nežino, ar pavyks atlikti brangiai kainuojančią operaciją.

Jau buvo baustas

Po įvykio netrukus buvo sulaikytas ir vyriškį sužalojęs kaimynas. Aiškėja, kad maždaug prieš 12 metų jis jau buvo baustas už smurtinį nusikaltimą.

Tačiau po šių metų kovą kilusio užpuolimo laiptinėje įvykiai sukasi kiek kitokia linkme. Užpuolikui atlikta teismo psichiatrijos ekspertizė ir nustatyta, kad dėl psichologinės būklės vyriškis negalėjo suvokti, ką darąs ir negali atsakyti už savo veiksmus. Kitaip tariant – nepakaltinamas.

Asmeninio archyvo nuotr./Chemijos mokytojui, užpultam neprognozuojamo kaimyno, Nerijui Dzingelevičiui neišvengiamai reikės ir plastinių operacijų.
Asmeninio archyvo nuotr./Chemijos mokytojui, užpultam neprognozuojamo kaimyno, Nerijui Dzingelevičiui neišvengiamai reikės ir plastinių operacijų.

Prokuroras Jurijus Petuchovas teigė, kad bus išgirstos ekspertų išvados ir vyriškiui vietoje bausmės teisme bus skirtas priverstimnis gydymas.

„Bylos nagrinėjimas atidėtas kitai datai. Bus papildomai kviečiami ir kiti proceso dalyviai. Jis pats nedalyvaus byloje dėl medicininių priežasčių. Jis nėra kaltinamasis, tik asmuo, padaręs įstatymu uždraustą veiką“, – teisinio statuso pasikeitimą pabrėžė prokuroras.

Šiuo metu vyriškis perkeltas į Rokiškio psichiatrijos ligoninę.

Anot J.Petuchovo, negalima kaltinti artimųjų, kad šie galimai nematė rimtai sergančio žmogaus. „Reikia žiūrėti plačiau. Neseniai buvo kelios bylos, spaudoje apie jas beveik nerašė. Baigėsi kur kas rimčiau – nužudymu. Artimieji kreipėsi pagalbos, bet visi kratosi tokių žmonių. Reikia kelti aukščiau šį klausimą: kodėl taip atsitinka? Kodėl pradedama gydyti tik tada, kai įvyksta nusikaltimas? Ne artimųjų čia kaltė“, – įsitikinęs prokuratūros pareigūnas.

Abejoja, ar nesimuliuoja

N.Dzingelevičius ir jam atstovaujantis advokatas Artūras Endriukaitis teigiamai vertina, jog pavyko pasiekti, kad byla būtų perkvalifikuota iš kaltinimo nežymiu sveikatos sutrikdymu į pasikėsinimą nužudyti.

„Mano giliu įsitikinimu – nuo pat pradžios buvo reikalinga atlikti tyrimą dėl pasikėsinimo nužudyti. Tačiau mūsų prašymai vis buvo atmetami, kol galop buvome išgirsti. Dabar kyla klausimas dėl užpuoliko psichinio santykio su veiksmais ir padariniais. Byla gali pasisukti įvairiai.

Ekspertai nepasako, kada jis susirgo. Pasakoma, tik, kad tuo metu jis nesuvokė savo veiksmų. Keliame klausimą, ar jis nesimuliuoja. Nes teismuose būta atvejų, kai priėmus galutinius sprendimus pasakoma: „Pasveikau, išleiskite į laisvę“, – teigė advokatas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Nerijus Dzingelevičius
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Nerijus Dzingelevičius

N.Dzingelevičius patirtą neturtinę žalą – t. y. savo išgyvenimus po incidento – įvertino 50 tūkst. eurų. Dar apie 10 tūkst. eurų jis išleido gydymui. Būtent tiek jis tikisi prisiteisti iš buvusio kaimyno.

Byla į teismą sugrįš spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius