Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pedofilija kaltinamas kunigas per interviu neištarė nė žodžio: 2 minutės tylos ir keistų šypsenų

Praeities nuoskaudos ir neužmirštos ambicijos. Tokia varomoji jėga, regis, verčia teisme ieškoti savosios teisybės Dainių Černą, kurį prieš 25 metus galimai išnaudojo Panevėžio parapijos dvasininkas. Kamantinėjamas žurnalistų, senolis kunigas per dvi minutes nepasakė ničnieko, tik privertė sukti galvas, ką galėtų reikšti jo mįslingos šypsenos. Tiesa, teismo posėdžio metu Juozapas Antanavičius tylos taktikos nesilaikė – į tiesmuką klausimą, ar prievartaudavo vaikus, atsakė neigiamai.
pedofilija-kaltinamas-kunigas-jantanavicius-i-zurnalistu-klausimus-atsake-tik-sypsena
Kunigas Juozapas Antanavičius nebyliojo interviu metu

Pagal kaltinimų sunkumą ir tematiką tai neabejotinai turėjo būti baudžiamoji byla. Tačiau klausimą dėl dabar jau buvusio Panevėžio arkivyskupijos monsinjoro Juozapo Antanavičiaus nuodėmių nagrinėjo ne pasaulietinis, o bažnytinis teismas.

Dievo tarnai savąjį verdiktą suvyniojo į vatą, tačiau iš esmės priėmė kategorišką sprendimą: kunigas nušalinamas dėl nederamo elgesio praeityje.

Praėjus ketvirčiui amžiaus po galbūt skandalingų kriminalinių įvykių teismas nagrinėja civilinę bylą, kurios našta gula ant visų mokesčių mokėtojų pečių: būtent iš valstybės biudžeto bus mokama kompensacija D.Černui, jei jo ieškinys prieš Lietuvos Respubliką bus pripažintas pagrįstu.

Tačiau ir plika akimi matyti, kad iš tiesų ieškovo taikiklyje tebėra dvasininkas, o ne teisėsaugos institucijos, kurias, pagal bylos medžiagą, D.Černas formaliai kaltina prastu darbu ir jo interesų pažeidimu.

Nors kunigas J.Antanavičius šį teismą lanko tik kaip tretysis asmuo, būtent į dvasininką ir posėdžio metu, ir po jo smigo aštriausios ieškovo strėlės.

„Ar jūs pripažįstat, kad jūs prievartavot vaikus?“, – tokį klausimą posėdžio metu J.Antanavičiui driokstelėjo D.Černas, nors ši tema tiesiogiai nėra susijusi su civiliniame procese narpliojamais dalykais.

„Ne!“, – kategoriškai atsakė dvasininkas. Kodėl to paties jis nepanoro paaiškinti dvi minutes posėdžio pertraukos metu įkyriai jį kamantinėjusiems žiniasklaidos atstovams, belieka tik spėlioti.

VIDEO: Pedofilija kaltinamas kunigas J.Antanavičius į žurnalistų klausimus atsakė tik šypsena

Savo ruožtu ir D.Černas, bendraudamas su žurnalistais, aštriausiai kando ne savo iškeltos bylos atsakovams, o būtent šiam dvasininkui, kurį jis kaltina jo, tuomet 17-mečio vaikino, seksualiniu išnaudojimu. Ieškovas tikino žinantis dar mažiausiai vieną asmenį, taip pat kaip jis esą nukentėjusį nuo sutaną vilkinčio pedofilo, tačiau iš diskretiškumo nenorintis jo įvardyti.

D.Černo užmojus kuo labiau iškamuoti garbaus amžiaus dvasininką atšaldė supratinga Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Regina Eltermanienė. Proceso šeimininkė primygtinai prašė bylininkų atsižvelgti į kunigo sveikatą – 85 metų J.Antanavičiui vien kelionė iš Panevėžio į sostinę atima daug jėgų.

VIDEO: Kunigą prievartavimu kaltinantis D.Černas: „Jis klaupėsi ant kelių ir prašė atleidimo“

Teismas nesutiko su ieškovo pozicija, kad net ir apklaustas kunigas privalo stropiai lankyti būsimus posėdžius. Teisėja pasiūlė kompromisą: J.Antanavičius bus specialiai iškviestas į posėdį nebent tuo atveju, jei iškiltų tokių papildomų klausimų, be jo atsakymų į kuriuos procesas atsidurtų aklavietėje.

Apie šią D.Černo prieš Lietuvos valstybę iškeltą bylą 15min išsamiau pasakojo ankstesnėse publikacijose.

Civilinį procesą sostinės teisme numatoma tęsti tik rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius