-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pedofilijos byla grąžinta nagrinėti Panevėžio teismui

Klaipėdos apygardos teismas antradienį paskelbė, jog vadinamosios pedofilijos bylos nagrinėjimas turi būti atnaujintas.
A.Ūso artimųjų interesus ginantis advokatas A.Liutkauskas teigė, jog grąžinti bylą teismui - tik pusė kelio.
A.Ūso artimųjų interesus ginantis advokatas A.Liutvinskas teigė, jog grąžinti bylą teismui - tik pusė kelio. / Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr.

Pedofilijos byloje dabar jau miręs kaunietis Drąsius Kedys kaltino Kėdainių apygardos teismo teisėją Joną Furmanavičių, buvusio Seimo pirmininko visuomeninį padėjėją Andrių Ūsą ir dar vieną nenustatytą asmenį seksualiai išnaudojus jo mažametę dukterį. Tačiau kaltinimai tvirkinimu buvo pateikti tik A.Ūsui.

Didelį rezonansą šalyje sukėlusią bylą Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėjo vasario 22 dieną, o nutarties priėmimas užtruko mėnesį. Pernai lapkričio pabaigoje Panevėžio miesto apylinkės teismas baudžiamąją bylą dėl mažametės mergaitės tvirkinimo nutraukė, mirus vieninteliam kaltinamajam Andriui Ūsui. Tokį sprendimą apskundė ir dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio sesuo Neringa Venckienė, ir A.Ūso artimieji.

Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija nutarė panaikinti nutartį ir perduoti baudžiamąją bylą, kuria A.Ūsas kaltinamas mažametės mergaitės tvirkinimu, iš naujo nagrinėti Panevėžio apylinkės teismui. Teismas iš dalies patenkino nukentėjusios mažametės mergaitės interesus atstovaujančios Nerignos Venckienės apeliacinį skundą bei visiškai patenkino A.Ūso artimuosius atstovaujančio advokato Adomo Liutvinsko apeliacinį skundą atnaujinti bylą. N.Venckienė taip pat siekė, jog byla būtų atnaujinta, tačiau ji tikėjosi ir nuosprendžio.

Mirus A.Ūsui, byla buvo nutraukta, tačiau Klaipėdos teisėjų kolegija sprendimą ją atnaujinti motyvavo tuo, kad miręs asmuo gali būti reabilituotas, t.y. kai byla reikalinga neteisingai apkaltinto asmens garbei ir orumui atkurti arba dėl naujai išaiškėjusių aplinkybių. Esą Panevėžio apylinkės teismas,  pripažindamas, kad reabilituoti galima tik mirusį asmenį, kuris pripažintas kaltu, susiaurino šios teisinės normos taikymo sritį. Teisėjų kolegijos nuomone, prokuroras, vadovavęs ikiteisminiam tyrimui, pripažino, kad buvo surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad A.Ūsas galėjo padaryti inkriminuojamas veikas ir traktavo tai kaip kaltinimą.

A. Ūsas tiek ikiteisminio tyrimo, tiek prasidėjus teisminiam bylos nagrinėjimui savo kaltę neigė.

Advokatas A.Liutkauskas, atstovaujanti kaltinamojo šeimos interesams, teisėjų kolegijos  sprendimu buvo patenkintas. Jo nuomone, byla turėjo būti grąžinta pirmos instancijos teismui. „Čia dar tik pusė kelio. Panevėžio apygardos prokurorai gali turėti kitą nuomonę ir jie gali nutartį apskųsti Aukščiausiajam Teismui“, – sakė A.Liutvinskas.

Jei pirmosios instancijos teismas nuspręs, kad Ūsas turi būti išteisintas, tokiu atveju bus priimtas išteisinamasis nuosprendis, kuriuo būtų išspręsti visi neaiškumai ir apkaltintasis reabilituotas. Tačiau, jei bus nuspręsta, kad A.Ūsas yra kaltas, nuosprendžiu byla nesibaigs, nes tokiu atveju yra skiriama bausmė. Mirus asmeniui tai neįmanoma.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius