Pedofilijos byloje liko apklausti vieną liudytoją, netrukus bus skelbiama tyrimo medžiaga

Vadinamąją pedofilijos bylą nagrinėjantis Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas baigia liudytojų apklausas. Kitame posėdyje po savaitės teismas ketina apklausti šią bylą tyrusią policijos tyrėją Rasą Kairienę.
Bylos nagrinėjimas
Bylos nagrinėjimas / Luko Balandžio nuotr.

Ši liudytoja ketvirtadienį kartu su kitais asmenimis kviesta liudyti į teismą, tačiau neatvyko.

Bylos nagrinėjimui pirmininkaujantis teisėjas Audrius Cininas pranešė, kad po R.Kairienės apklausos bus skelbiama bylos medžiaga. Paprastai tai daroma bylos nagrinėjimui artėjant į pabaigą. Po bylos medžiagos skelbimo turėtų vykti baigiamieji šalių pasisakymai.

Ketvirtadienį teismas liudytojais apklausė buvusį Drąsiaus Kedžio ir jo sesers palaikytoją Vitalijų Keršį.

Valstybės saugomas liudytojas pasakojo, kad mergaitei buvo daroma įtaka. V.Keršis yra budėjęs prie Kedžių ir Venckų namų, kai siekta perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei.

Liudytoja apklausta vadinamąją Kauno pedofilijos bylą tyrusi buvusi Kauno miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Genovaitė Ročienė. Ji už šiurkščius pažeidimus kontroliuojant bei vykdant šį ikiteisminį tyrimą buvo atleista iš tarnybos.

G.Ročienė teismui pasakojo, kad ji dalyvavo dviejose mergaitės apklausose pas ikiteisminio tyrimo teisėją, taip pat pareiškė įtarimus A.Ūsui. Pasak jos, antrosios mergaitės apklausos prireikė, nes iš D.Kedžio gauta duomenų apie galimą seksualinį prievartavimą.

Kadangi vaikas buvo mažas, prokurorė norėjo kuo greičiau jį apklausti, žinodama, kad tokiais atvejais vaikui geriausia pabūti neutralioje aplinkoje. Kolegos prokurorai jai nurodė Vaiko raidos centrą Vilniuje. Tai ketinta pasiūlyti mergaitės tėvui D.Kedžiui, tačiau iš karto jo surasti nepavyko. Vėliau atvykęs į apklausą jis neigiamai priėmė žinią apie dukters apgyvendinimą Vaiko raidos centre. Paskui su kažkuo pasitaręs pareiškė prokurorei, kad jai jokių parodymų neduos ir nieko nepasirašys.

Pasak G.Ročienės, po siūlymo vežti vaiką į Raidos centrą pasipylė skundai, o patį D.Kedį būdavo sunku pasikviesti į apklausą.

„Aš jam skambinu telefonu, kviečiu į apklausą, o jis sako – siųsk šaukimą“, – pasakojo G.Ročienė.

Eksprokurorė tvirtino, kad telefonu greičiau tikėjosi organizuosianti apklausas, kad nebūtų delsiama, nenorėjo siųsti šaukimų. Kartą paskambinusi D.Kedžiui darbo dienos rytą užtiko jį miegantį, o šis paprašė netrukdyti.

Eksprokurorė tikino, kad pirmą kartą susidūrė su tokiu nukentėjusiojo nenoru bendradarbiauti. Ji teisme pripažino, kad jai buvo kilę įtarimų dėl D.Kedžio psichikos būklės. Pareigūnė netgi fiksavo jo išsišokimus.

Pasak G.Ročienės, dar būdamas jos kabinete jis kažkam skambindavo, jos nuomone, seseriai Neringai Venckienei. Paskui po šio telefoninio pokalbio jis esą tapdavo nesukalbamas.

G.Ročienė prisiminė atvejį, kai apie vieną apklausą iš kažkur sužinojo motina Laimutė Stankūnaitė ir atvyko į ją. Tada jau buvo priimta teismo nutartis, draudžianti motinai bendrauti su vaiku.

Teisme liudijo ir buvusi A.Ūso žmona Ariana Ūsienė. Beveik dešimt metų su įtariamuoju santuokoje buvusi moteris teigė, kad jokių ypatingų žymių ant vyro kūno nebuvo, keistų pomėgių ar potraukio vaikams ji nepastebėjusi.

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas vasarį pradėjo nagrinėti prieš dvejus metus žuvusio A.Ūso bylą, kurioje jam pateikti įtarimai dėl mažametės D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukters tvirkinimo. Pedofilija kaltinamo A.Ūso atstovais teismas pripažino jo tėvus Aldoną Ūsienę, Aleksandrą Ūsą bei našlę Godą Sakalinskaitę-Ūsienę. Jie dalyvauja posėdžiuose.

L.Stankūnaitė ir jos dukra yra saugomos valstybės. Mergaitė jau apklausta ikiteisminio tyrimo metu pas ikiteisminio tyrimo teisėją. Lietuvoje nuo nusikaltimų nukentėję mažamečiai paprastai apklausiami vieną kartą siekiant kuo mažiau juos traumuoti psichologiškai.

Šios bylos duomenimis, 2008 metų gruodžio mėnesį R.Kairienė ir Egidijus Kuckailis kauniečiui D.Kedžiui neteisėtai išdavė pažymą, jog jo mažametė dukra buvo prievartaujama mergaitės motinos L.Stankūnaitės tėvų namuose. Vėliau remiantis šia pažyma, Kauno miesto apylinkės teismas iš moters atėmė dukrą. Dėl E.Kuckailio ir R.Kairienės veiksmų nukentėjusiąja pripažinta L.Stankūnaitė 2011 metų pavasarį Panevėžio miesto apylinkės teismui buvo pateikusi 40 tūkst. litų ieškinį Lietuvos valstybei, o tų pačių metų gruodžio pradžioje vykusiame teismo posėdyje pranešė padidinanti ieškinio sumą iki 100 tūkst. litų.

G.Ročienė teismui teigė, kad minėta pažyma išduota su ja nesitarus.

L.Stankūnaitė su D.Kedžiu kartu pragyveno apie trejus metus. 2004 metų vasarį jiems gimė dukra. Vėliau pora išsiskyrė, vyras esą L.Stankūnaitei neleido bendrauti su dukra. Paskui L.Stankūnaitė susipažino su A.Ūsu, kuris padėjo jai kovoti dėl dukters.

Dabar jau miręs kaunietis D.Kedys A.Ūsą ir dar kelis asmenis viešai kaltino seksualiai išnaudojus jo mažametę dukterį. A.Ūsas žuvo 2010 metų birželį, apvirtus keturračiam motociklui.

L.Stankūnaitė neigia, kad buvo susijusi su galimu dukters tvirkinimu.

D.Kedžio viešų kaltinimų taip pat sulaukę Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius ir L.Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė buvo nušauti 2009 metų spalį. Prokurorai sako nustatę, kad nusikaltimus įvykdė D.Kedys.

Po žudynių besislapsčiusio D.Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Teisėsauga teigia, kad jis mirė nesmurtine mirtimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius